Siirry suoraan sisältöön

Paahdetut latva-artisokat

Paahdetut latva-artisokat ovat herkullinen ja helppo lisuke, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Latva-artisokka on terveellinen kasvis, joka sisältää runsaasti kuitua, antioksidantteja ja folaattia. Paahdetut latva-artisokat valmistuvat nopeasti uunissa ja maistuvat ihanilta sellaisenaan tai vegaanisen dippikastikkeen kanssa. Tämä latva-artisokka resepti yhdistää hienosti latva-artisokan, valkosipulin ja sitruunan maut.

latva-artisokka resepti

Millainen kasvis on latva-artisokka?

Latva-artisokka on komea ja maukas kasvi, joka kuuluu asterikasveihin. Latva-artisokka on kasvin kukka, joka korjataan ennen kuin se ehtii avautua. Se on kotoisin Välimeren alueelta, mutta sitä voi kasvattaa myös Suomessa, jos valitsee lämpimän ja aurinkoisen paikan. Latva-artisokasta syödään nuppuvaiheessa olevat kukkamykeröt, jotka ovat pähkinäisen makuisia.

Kasvi on monivuotinen, mutta se tarvitsee hyvän talvisuojauksen selviytyäkseen Suomen olosuhteissa. Latva-artisokka on vaativa kasvi, joka tarvitsee pitkän kasvuajan, runsaasti ravinteita ja vettä. Se kannattaa esikasvattaa sisällä helmikuussa ja istuttaa ulos vasta yöpakkasten mentyä. Latva-artisokka sopii hyvin sekä hyöty- että koristekasviksi, sillä sen lehdet ovat harmaanvihreät ja liuskoittuneet, ja sen kukat ovat sinivioletteja.

Latva-artisokka on herkullinen ja terveellinen kasvis, jota voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa. Latva-artisokka sisältää runsaasti kuitua, antioksidantteja, folaattia ja C-vitamiinia ja on myös hyvä kalsiumin, raudan ja kaliumin lähde. Latva-artisokka edistää ruoansulatusta ja maksan toimintaa.

Latva-artisokka resepti-ideoita

Latva-artisokka on kaunis ja maukas kasvis, jota voi nauttia monella tavalla. Yksinkertaisin latva-artisokka resepti on kokonaisena keittäminen. Keitinveden voi maustaa haluamallaan tavalla esimerkiksi suolalla ja sitruunalla.

Latva-artisokan syötävä osa on lehtien mehevä tyvi ja kukkamykerön pohja, josta pitää poistaa karvainen keskiosa. Latva-artisokka sopii myös salaattiin, pastaan, piirakkaan tai pizzan päälle. Latva-artisokka on terveellinen valinta, sillä se sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia ja antioksidantteja.

Latva-artisokan valmistaminen on helppoa. Ensin leikataan pois kovat uloimmat lehdet ja terävät kärjet. Sitten latva-artisokat keitetään suolalla maustetussa vedessä noin 20-30 minuuttia, kunnes lehdet irtoavat helposti. Latva-artisokat voi syödä sellaisenaan tai dippaamalla lehtiä esimerkiksi majoneesiin tai muuhun dippikastikkeeseen. Lehtien lisäksi myös latva-artisokan pohja eli sydän on syötävä. Sydän on pehmeä ja maukas osa, joka löytyy lehtien alta.

Latva-artisokka sopii hyvin myös salaattiin, pastaan, risottoon, pizzaan tai piirakkaan. Latva-artisokka antaa ruoalle hienostunutta makua ja kaunista väriä. Latva-artisokkaa voi myös säilöä öljyyn tai etikkaan, jolloin se säilyy pitkään ja maustuu entisestään. Latva-artisokka on siis monikäyttöinen ja maukas kasvis, jota kannattaa kokeilla rohkeasti!

Latva-artisokan säilytys

Latva-artisokka on herkullinen ja terveellinen vihannes, jota voi käyttää monissa ruoissa. Oikea säilytys on tärkeää, jotta latva-artisokka pysyy tuoreena ja maukkaana. Tässä on muutamia vinkkejä latva-artisokan säilytykseen:

  • Jos et käytä latva-artisokkaa heti, leikkaa sen varsi pois ja laita se muovipussiin. Säilytä sitä jääkaapissa korkeintaan viikon ajan.
  • Jos haluat pidentää latva-artisokan säilyvyyttä, voit pakastaa sen. Huuhtele ja kuivaa latva-artisokka hyvin ja leikkaa se neljään osaan. Poista karvaiset osat keskeltä ja laita latva-artisokan palat pakastepussiin. Pakasta ne mahdollisimman pian ja käytä kolmen kuukauden kuluessa.
  • Jos haluat nauttia latva-artisokan tuoreena, voit myös säilöä sen etikkaan tai öljyyn. Keitä latva-artisokka kypsäksi ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Laita palat lasipurkkiin ja kaada päälle etikkaa tai öljyä niin, että latva-artisokka peittyy kokonaan. Lisää halutessasi mausteita, kuten valkosipulia, timjamia, persiljaa tai laakerinlehteä. Sulje purkki tiiviisti ja säilytä sitä jääkaapissa. Säilötty latva-artisokka säilyy noin kuukauden ajan.

Latva-artisokka resepti

Tämä latva-artisokka resepti on hyvin yksinkertainen. Aloita valmistus leikkaamalla latva-artisokkien kovat uloimmat lehdet pois ja leikkaa kanta pois. Halkaise latva-artisokat kahtia ja poista karvainen sydän. Leikkaa sitruunasta neljä viipaletta ja purista lopusta sitruunasta mehu. Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita kulhossa oliiviöljy, valkosipuli, sitruunan mehu, suola ja mustapippuri.

Sivele latva-artisokat sitruunalla. Pyöräytä ne sitten öljyseoksessa ja laita leivinpaperille pellille yhdessä sitruunalohkojen kanssa. Paahda 175-asteisessa uunissa 30−40 minuuttia, kunnes tyvi tuntuu haarukkaan pehmeältä.

Hienonna lehtipersilja ja ripottele paahdettujen latva-artisokkien päälle.

Minkä kanssa latva-artisokka sopii?

Latva-artisokka sopii hyvin sitruunan ja majoneesin kanssa nautittavaksi. Tarjoa artisokkia esimerkiksi lämpimänä tai kylmänä alkupalana. Latva-artisokat sopivat hyvin myös pääruoan lisukkeeksi tai ihan perunoiden kanssa nautittavaksi. Lohkoperunat valmistuvat kätevästi samalla pellillä.

Resepti

Paahdetut latva-artisokat

Paahdetut latva-artisokat ovat herkullinen ja helppo lisuke, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Latva-artisokka on terveellinen kasvis, joka sisältää runsaasti kuitua, antioksidantteja ja folaattia. Paahdetut latva-artisokat valmistuvat nopeasti uunissa ja maistuvat ihanilta sellaisenaan tai dippikastikkeen kanssa. Tämä latva-artisokka resepti yhdistää hienosti latva-artisokan, valkosipulin ja sitruunan maut.

Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 30 minuuttia Kokonaisaika 35 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kypsennyslämpötila: 175  °C Arvioitu hinta: €  11 Kalorit: 223 kcal Suositeltu vuodenaika: Syksy

Ainekset

Valmistus

  1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen.

  2. Leikkaa latva-artisokkien kovat uloimmat lehdet pois ja leikkaa kanta pois. Halkaise latva-artisokat kahtia ja poista karvainen sydän.

  3. Leikkaa sitruunasta neljä viipaletta ja purista lopusta sitruunasta mehu. Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita kulhossa oliiviöljy, valkosipuli, sitruunan mehu, suola ja mustapippuri.

  4. Sivele latva-artisokat sitruunalla. Pyöräytä ne sitten öljyseoksessa ja laita leivinpaperille pellille yhdessä sitruunalohkojen kanssa.

  5. Paahda 175-asteisessa uunissa 30−40 minuuttia, kunnes tyvi tuntuu haarukkaan pehmeältä.

  6. Hienonna lehtipersilja ja ripottele paahdettujen latva-artisokkien päälle.

Ravintosisältö

Annoskoko 1 kpl

Annoksia 4


Määrä per annos
Kalorit 223kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 14.1g22%
Tyydyttynyt rasva 2.1g11%
Hiilihydraatteja yhteensä 4.8g2%
Ravintokuitu 17.3g70%
Sokerit 0.5g
Proteiini 10g20%

C-vitamiini 55 mg
Rauta 4 mg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: latva-artisokka, uunissa paahdettu