Siirry suoraan sisältöön

Kurpitsasämpylät

kurpitsa-hampurilaissämpylät

Itse tehdyt kurpitsasämpylät ovat pehmeän muhkeita ja väriltään kauniin oranssinkeltaisia. Nämä sämpylät saavat kauniin värinsä ja makean makunsa kurpitsasoseesta. Leivo muhkeat kurpitsasämpylät tällä reseptillä.

kurpitsasämpylät

Kurpitsa on vähäkalorinen terveyspommi

Kurpitsa sisältää runsaasti beetakaroteenia, josta johtuu myös kurpitsan oranssi väri. Beetakaroteeni muuntuu kehossa A-vitamiiniksi, joka taas suojaa silmien terveyttä sekä parantaa vastustuskykyä. Kurpitsassa on paljon kuitua, mutta energiaa vain 16 kcal / 100 g, mikä tekee siitä hyvän valinnan laihduttajalle.

Kurpitsassa on myös jonkin verran E-vitamiinia, jota on myös runsaasti erityisesti rypsiöljypohjaisissa kasvirasvalevitteissä. Tutkimusten mukaan E-vitamiini hidastaa ikääntymistä.

Kurpitsoja on olemassa satoja erilaisia. Kesäkurpitsat ovat aikaisimpia kurpitsalajikkeita. Kovakuorisemmat talvikurpitsat kypsyvät myöhemmin syksyllä. Kovan kuorensa ansiosta talvikurpitsat säilyvät hyvin kuukausia jopa huoneen lämmössä. Tähän reseptiin sopivat parhaiten talvikurpitsalajikkeet kuten oranssi jättikurpitsa, myskikurpitsa tai hokkaidokurpitsa.

Kurpitsat sopivat moneen eri ruokaan. Niistä voi valmistaa esimerkiksi patoja, keittoja, salaatteja, leipiä ja makeita leivonnaisia. Kurpitsa tuo ruokaan luontaista makeutta. Kurpitsaa voi myös säilöä hilloamalla tai pakastaa. Kurpitsan voi pakastaa kypsentämättä kuutioituna tai paahtaa ensin ja pakastaa soseutettuna.

Kurpitsasämpylät resepti

Voit käyttää joko valmista kurpitsasosetta tai tehdä soseen itse. Valmista kurpitsasosetta on melko huonosti saatavilla kaupoista, mutta onneksi kurpitsasose on helppo valmistaa itse.

Aloita soseen valmistus pilkkomalla kurpitsa paloiksi ja poistamalla siemenet. Paahda kurpitsapaloja 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kun kurpitsa on pehmennyt, kaavi sisus kulhoon ja soseuta. Anna jäähtyä hieman ennen taikinaan lisäämistä.

Aloita taikinan valmistus lämmittämällä soijamaito 42 asteiseksi. Jos käytät tuorehiivaa, nesteen lämpötilaksi riittää 37 astetta. Liuota lämmitettyyn soijamaitoon hiiva, suola ja sokeri. Lisää kurpitsasose ja sekoita. 

Lisää vehnäjauhot ja margariini. Vaivaa noin 10 minuuttia ja jätä kohoamaan liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin tunniksi.

Jaa kohonnut taikina 12 yhtä suureen palaan ja pyöritä palat sämpylöiksi. Asettele sämpylät pellille leivinpaperin päälle tasaisin välein. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan noin 45 minuutiksi.

Kun sämpylät ovat kohonneet voitele ne soijamaidon ja siirapin seoksella. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä.

Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Mikä syödä kurpitsasämpylöiden kanssa?

Kurpitsasämpylät sopivat syötäväksi ihan sellaisenaan. Mikä onkaan parempaa kuin lämmin sämpylä ja sipaisu rasvaa päälle? Nämä sämpylät sopivat myös hampurilaisiin hyvin. Kokeile esimerkiksi chilimaustetun mustapapupihvin, tomaatin, vegaanisen majoneesin ja salaatin kera. Kurpitsasämpylät saavat hieman makeutta kurpitsasta, joten väliin sopii hyvin vähän suolaisempikin pihvi.

Resepti

Kurpitsasämpylät

Itse tehdyt hampurilaissämpylät lyövät mennen tullen laudalta kaupasta ostetut valmiit sämpylät. Nämä hampurilaissämpylät saavat lisätvistiä kurpitsasoseesta ja kurpitsansiemenistä. Leivo muhkeat kurpitsa-hampurilaissämpylät tällä reseptillä.

kurpitsa-hampurilaissämpylät
Valmisteluaika 20 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 2 tunti Kokonaisaika 2 tuntia 30 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 12 Kalorit: 241 kcal Suositeltu vuodenaika: Syksy

Ainekset

Taikina

Voiteluun

Koristeeksi

Valmistus

  1. Valmista ensin kurpitsasose. Pilko kurpitsa paloiksi ja poista siemenet. Paahda kurpitsapaloja 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kun kurpitsa on pehmennyt, kaavi sisus kulhoon ja soseuta.

  2. Lämmitä soijamaito 42 asteiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää suola ja sokeri.

  3. Lisää kurpitsasose ja sekoita. 

  4. Lisää vehnäjauhot ja margariini. Vaivaa noin 10 minuuttia ja jätä kohoamaan liinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin tunniksi.

  5. Jaa kohonnut taikina 12 yhtä suureen palaan ja pyöritä palat sämpylöiksi. Asettele sämpylät pellille leivinpaperin päälle tasaisin välein. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan noin 45 minuutiksi.

  6. Kun sämpylät ovat kohonneet voitele ne soijamaidon ja siirapin seoksella. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä.

  7. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Avainsanat: sämpylät, kurpitsa, hampurilaissämpylät