Siirry suoraan sisältöön

Kotitekoinen sinappi

Sinappi on mauste, jota käytetään monissa ruoissa ja kastikkeissa. Sinappi valmistetaan sinapinsiemenistä, etikasta, suolasta ja sokerista. Kotitekoinen sinappi sopii hyvin myös lahjaksi.

Yksi vanhimmista mausteista

Sinapin on yksi vanhimmista mausteista, joita ihmiset ovat käyttäneet. Sinappi valmistetaan sinapinsiemenistä, jotka ovat eri kasvilajien siemeniä. Sinapinsiemeniä on kolmea päätyyppiä: keltaisia, ruskeita ja mustia. Keltaiset sinapinsiemenet ovat miedompia ja makeampia kuin muut, ja niitä käytetään usein amerikkalaisessa ja eurooppalaisessa sinapissa. Ruskeat ja mustat sinapinsiemenet ovat voimakkaampia ja tulisempia, ja niitä käytetään enemmän aasialaisessa ja intialaisessa sinapissa.

Sinapilla on monia terveysvaikutuksia, sillä se sisältää antioksidantteja, kuitua, proteiinia, kalsiumia, rautaa ja muita ravintoaineita. Sinappi voi auttaa lievittämään kipua, edistämään ruoansulatusta, alentamaan kolesterolia ja verensokeria, torjumaan bakteereja ja sieniä sekä ehkäisemään syöpää. Sinappi kiihdyttää myös verenkiertoa ja lämmittää ihoa, kun sitä levitetään ulkoisesti. Sinapin vahvuus ja maku vaihtelee siitä riippuen, mitä sinapinkasvilajia ja muita aineksia käytetään. Suomessa suositaan yleensä mietoja ja makeita sinappeja.

Miten valmistaa omaa sinappia kotona?

Sinappi valmistuu helpoiten valmiista sinappijauheesta, mutta sinapinsiemenet voi myös jauhaa itse. Jauhamalla siemenet hienoksi jauheeksi, niistä vapautuu aromaattisiaöljyjä ja entsyymejä, jotka antavat sinapille sen voimakkaan maun. Sinapinsiementen jauhamiseen voi käyttää erilaisia välineitä, kuten morttelia, kahvimyllyä, tehosekoitinta tai monitoimikonetta. Jauhamisen aikana on hyvä seurata jauheen koostumusta ja pysäyttää prosessi silloin, kun haluttu karkeusaste on saavutettu. Liian hienoksi jauhettu sinappi voi olla kitkerää ja liian karkea sinappi voi olla mautonta. Sinapinsiementen jauhaminen kannattaa tehdä juuri ennen sinapin valmistamista, jotta lopputulos on mahdollisimman hyvä.

Valmista kotitekoinen sinappi seuraavasti:

  • Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoita tasaiseksi.
  • Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se alkaa kuplia ja paksuuntua.
  • Ota kattila pois liedeltä ja anna sinapin jäähtyä hieman. Siirrä sinappi puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje kansi tiiviisti.
  • Säilytä sinappi jääkaapissa.

Vegaaninen joulusinappi on helppo ja herkullinen lisuke joulupöytään. Se sopii erinomaisesti vegaanisen kinkun, laatikoiden ja salaattien kanssa. Tässä reseptissä käytetään kaurakermaa ja omenaviinietikkaa, jotka antavat sinapille kermaisen ja raikkaan maun.

Erilaisia sinappeja

Sinappia voi maustaa eri tavoin lisäämällä esimerkiksi muscovadosokeria, chiliä, valkosipulia tai konjakkia. Tuunaa oma sinappisi alla olevien vinkkien avulla.

Mangosinappi
Haluatko tuoda hieman eksoottista twistiä sinappiisi? Kokeile lisätä joukkoon mangochutneyta, joka antaa sinapille makeutta ja hedelmäisyyttä. Valmista sinappi tämän reseptin mukaan, mutta lisää lopuksi noin puoli desiä mangochutneyta.

Piparjuurisinappi
Piparjuuri on loistava mauste sinapille, sillä se tuo siihen potkua ja raikkautta. Valmista sinappi tämän reseptin mukaan, mutta lisää lopuksi noin ruokalusikallinen raastettua piparjuurta tai piparjuuritahnaa.

Konjakkinen sinappi
Konjakki tuo sinappiin syvyyttä ja aromia. Tämä sinappi sopii hyvin jouluun. Valmista sinappi tämän reseptin mukaan, mutta lisää lopuksi noin ruokalusikallinen konjakkia.

Tillisinappi
Tilli on yrtti, joka sopii hyvin sinapille, sillä se antaa sille vihreää väriä ja raikasta makua. Valmista sinappi tämän reseptin mukaan, mutta lisää lopuksi noin puoli desiä hienonnettua tilliä.

Chilisinappi
Chilisinappi sopii niille, jotka pitävät tulisesta sinapista. Valmista sinappi tämän reseptin mukaan, mutta lisää lopuksi noin teelusikallinen chilijauhetta tai hienonnettua tuoretta chiliä.

Kotitekoinen sinappi on myös loistava lahjaidea jouluksi. Pakkaa se kauniiseen lasipurkkiin ja koristele nauhalla tai etiketillä. Sinappi säilyy jääkaapissa useita viikkoja, joten voit valmistaa niitä hyvissä ajoin ennen juhlia.

Kotitekoinen sinappi resepti

Kotitekoinen sinappi

Sinappi on mauste, jota käytetään monissa ruoissa ja kastikkeissa. Sinappi valmistetaan sinapinsiemenistä, etikasta, suolasta ja sokerista. Kotitekoinen sinappi sopii hyvin myös lahjaksi.

Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 5 minuuttia Kokonaisaika 10 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 20

Ainekset

Valmistus

  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja sekoita tasaiseksi.

  2. Kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se alkaa kuplia ja paksuuntua.

  3. Ota kattila pois liedeltä ja anna sinapin jäähtyä hieman.

  4. Siirrä sinappi puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje kansi tiiviisti.

  5. Säilytä sinappi jääkaapissa.

Avainsanat: kotitekoinen sinappi, itse tehty sinappi, vegaaninen sinappi, joulusinappi
Kategoriassa