Siirry suoraan sisältöön

Korvapuustit

korvapuustit

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Vegaaninen pullataikina syntyy kasvimaidosta, kuivahiivasta, sokerista, kardemummasta, suolasta, vehnäjauhoista ja kasvirasvasta. Täytteeksi tarvitset vain lisää kasvirasvaa, sokeria ja kanelia. Voiteluun ja koristeluun voit käyttää soijamaitoa tai vesi-sokeriseosta ja raesokeria.

Vegaaniset korvapuustit ovat täydellinen tarjottava kahvipöytään tai välipalaksi. Ne maistuvat ihanalta lämpiminä tai kylminä, sellaisenaan tai vegaanisen vaniljakastikkeen kanssa. Voit myös pakastaa pullat ja lämmittää ne mikrossa tai uunissa tarpeen mukaan. Vegaaniset korvapuustit ovat niin hyviä, että niitä tuskin erottaa tavallisista!

Kanellbullar eli kanelipullat

Korvapuustit ovat suosittu leivonnainen Suomessa, mutta korvapuustien alkuperä on kuitenkin Ruotsissa. Siellä niitä kutsutaan kanelipulliksi (kanellbullar) tai kanelikierukoiksi. Ruotsissa on vietetty kanelipullan päivää vuodesta 1999 lähtien, ja se on levinnyt myös Suomeen. Korvapuustipäivää vietetään joka vuosi 4. lokakuuta. Ruotsalaiset kanelipullat ovat usein ympyränmuotoisia, kun taas suomalaiset korvapuustit ovat vinoneliönmuotoisia. Korvapuustit ovat yleistyneet Suomessa 1900-luvun alussa, kun sokerin, jauhojen ja kanelin saatavuus parani. Korvapuustit maistuvat parhaiten lämpiminä ja tuoreina.

Millä korvata maito leivonnassa?

Maidon korvaaminen kasvimaidolla leivonnassa on helppoa. Kasvimaidot ovat hyvä vaihtoehto, jos haluat välttää eläinperäisiä tuotteita, olet laktoosi-intolerantti tai haluat kokeilla uusia makuja. Kasvimaidot ovat usein myös ympäristöystävällisempiä kuin lehmänmaito. Kasvimaitoja on monenlaisia, kuten soija-, kaura-, manteli- ja riisimaitoja. Jokaisella kasvimaidolla on oma makunsa ja ominaisuutensa, jotka vaikuttavat leivonnaisten lopputulokseen.

Soijamaito on yksi suosituimmista maidon korvaajista leivonnassa. Se on kasvipohjainen, laktoositon ja vegaaninen vaihtoehto, joka sopii monenlaisiin resepteihin. Soijamaito on myös ravitsevaa, sillä se sisältää proteiinia ja siihen on lisätty kalsiumia ja vitamiineja.

Voit käyttää soijamaitoa samassa suhteessa kuin lehmänmaitoa useimmissa leivonnaisissa, kuten kakuissa, muffineissa, pannukakuissa ja piirakoissa. Soijamaito antaa leivonnaisille pehmeän ja mehevän rakenteen sekä miedon pähkinäisen maun.

Leivontaan kannattaa valita neutraalin makuinen ja riittävän rasvainen kasvimaito, kuten soija- tai kauramaito. Rapeisiin ja kevyisiin leivonnaisiin, kuten kekseihin, skonsseihin tai leipään sopii vähärasvainen ja ohut kasvimaito, kuten riisi- tai mantelimaito. Nämä kasvimaidot eivät tee taikinaa liian raskaaksi tai kosteaksi.

Muista, että voit myös sekoittaa eri kasvimaitoja keskenään tai lisätä niihin mausteita, kuten vaniljaa, kanelia tai kaardemummaa, saadaksesi juuri sellaisen kasvimaidon kuin haluat. Kokeile rohkeasti erilaisia yhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi!

Tässä reseptissä käytetään soijamaitoa, mutta voit käyttää myös muuta kasvimaitoa oman makusi mukaan. Voit käyttää kaupasta saatavaa valmista soijamaitoa tai tehdä soijamaidon itse.

itse tehty soijamaito

Ceylonkaneli vs Cassiakaneli

Kaneli on yksi vanhimmista ja suosituimmista mausteista, jota on käytetty sekä ruoanlaitossa että lääkinnässä. Kanelilla on monia tutkittuja terveysvaikutuksia, jotka liittyvät sen antioksidantti-, tulehdusta-, verensokeri- ja kolesterolitasoja alentaviin ominaisuuksiin. Kaneli voi myös parantaa aivotoimintaa, suojata sydäntä ja ehkäistä tai lievittää joitakin sairauksia, kuten diabetesta, Alzheimerin tautia ja syöpää. Kanelin terveysvaikutukset johtuvat sen sisältämistä yhdisteistä, erityisesti kanelialdehydistä, joka antaa kanelille sen tunnusomaisen maun ja tuoksun.

Kanelia on kahta päätyyppiä; ceylonkanelia ja cassiakanelia. *Ceylonkaneli on laadukkaampaa ja turvallisempaa, sillä se sisältää vähemmän kumariinia, joka voi olla haitallista maksalle suurina annoksina. Cassiakaneli on yleisempää ja halvempaa, mutta sitä tulisi käyttää maltillisesti. Kanelia voi lisätä ruokiin ja juomiin mausteeksi tai nauttia lisäravinteena. Kanelin suositeltu päiväannos on lähteestä riippuen noin 1-6 grammaa eli 1/2-2 teelusikallista.


MAINOS

Reseptissä käytetyt tuotteet

ruohonjuuri logo

Vegaaniset korvapuustit – valmistus

Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, nesteen on oltava hieman lämpimämpää, noin 42 astetta. Lisää sokeri, suola ja kardemumma. Alusta taikinaan vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä kasvirasva ja vaivaa taikina tasaiseksi.

Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, kunnes se on kaksinkertainen. Kaada sitten taikina jauhotetulla alustalla, vaivaa sitä hetki ja jaa se kahteen osaan. Kauli kumpikin osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

Levitä levylle pehmeää kasvirasvaaja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Rullaa levy tiukaksi rullaksi ja leikkaa siitä noin 2 cm paksuisia paloja. Nosta pullat leivinpaperoidulle pellille ja paina niitä hieman litteämmiksi. Kohota puusteja liinan alla vielä noin 15 minuuttia.

Voitele kohonneet leivonnaiset soijamaidolla ja ripottele päälle raesokeria. Paista korvapuustit 225 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nauti tuoreina tai säilytä niitä ilmatiiviissä rasiassa.

Vegaaniset korvapuustit ovat todella helppoja ja nopeita tehdä, ja ne maistuvat ihanalta niin lämpiminä kuin kylminäkin. Voit myös pakastaa korvapuustit ja lämmittää ne uunissa tai mikrossa, kun haluat nauttia niistä myöhemmin.

Vegaaniset herkut

Resepti

Korvapuustit

Vegaaniset korvapuustit ovat täydellinen tarjottava kahvipöytään tai välipalaksi. Ne maistuvat ihanalta lämpiminä tai kylminä, sellaisenaan tai vegaanisen vaniljakastikkeen kanssa. Voit myös pakastaa pullat ja lämmittää ne mikrossa tai uunissa tarpeen mukaan. Vegaaniset korvapuustit ovat niin hyviä, että niitä tuskin erottaa tavallisista!

korvapuustit
Valmisteluaika 15 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 45 minuuttia Kokonaisaika 1 tunti 10 minuuttia Kypsennyslämpötila: 225  °C

Ainekset

Pullataikina

Korvapuustien täyte

Voiteluun ja koristeeksi

Valmistus

  1. Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.

  2. Alusta taikinaan vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Lisää lopuksi pehmeä margariini ja vaivaa taikina tasaiseksi.

  3. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, kunnes se on kaksinkertainen.

  4. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja jaa se kahteen osaan. Kauli kumpikin osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

  5. Levitä levylle pehmeää margariinia ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Rullaa levy tiukaksi rullaksi ja leikkaa siitä noin 2 cm paksuisia paloja.

  6. Nosta korvapuustit leivinpaperoidulle pellille ja paina niitä hieman litteämmiksi. Kohota korvapuustit liinan alla vielä noin 15 minuuttia.

  7. Voitele korvapuustit soijamaidolla ja ripottele päälle raesokeria. Paista korvapuustit 225 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

  8. Nauti vegaaniset korvapuustit tuoreina tai säilytä niitä ilmatiiviissä rasiassa.

Avainsanat: vegaaniset korvapuustit, korvapuustit resepti, kanellbullar recept
Kategoriassa