Siirry suoraan sisältöön

Maustettu kombucha – 2 herkullista makua

virkistävät vappujuomat

Valmista kombuchasta virkistävät juomat. Kombucha on hyvä vähäsokerisempi vaihtoehto virvoitusjuomille. Mansikkakombucha ja mangokombucha valmistuvat helposti maustamattomasta kombuchasta.

virkistävät vappujuomat

Mitä on kombucha?

Kombucha on poreileva, fermentoitu juoma, joka valmistetaan teestä, vedestä, sokerista ja scoby-viljelmästä. Scoby on lyhenne sanoista “symbiotic culture of bacteria and yeasts”. Scobyn bakteerit ja hiivat muuttavat sokerin etanoliksi ja etikkahapoksi. Etikkahappo tuo kombuchalle sen ominaismaun. Kombuchaa löytyy valmiiksi maustettuna kaupan hyllyiltä. Maustamatonta kombuchaa löytyy mm. Ruohonjuuresta. Kombuchaa voi myös valmistaa itse.

Kombuchan 3 terveyshyötyä

Kliinisiä tutkimuksia kombuchan terveyshyödyistä ei ole saatavilla, mutta sen sisältämien ainesosien terveyshyödyistä sen sijaan löytyy tutkimustietoa.

 1. Hyvät bakteerit
  Kombucha valmistetaan käymisteitse, joten se sisältää muiden fermentoitujen ruokien, kuten jogurtit ja hapankaali, tapaan hyviä bakteereita. Kombuchassa on pääasiassa etikkahappobakteereita sekä jossain määrin myös maitohappobakteereita. Nämä bakteerit voivat auttaa tasapainottamaan suoliston bakteeritasoja sekä parantamaan ruoansulatusta. Suoliston hyvinvointi on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvinvoiva suolisto auttaa parantamaan myös vastustuskykyä.
 2. Antioksidantit
  Tee, erityisesti vihreä tee, sisältää runsaasti polyfenoleiksi kutsuttuja antioksidantteja. Ja koska kombucha valmistetaan teestä, on siinä myös näitä teen antioksidantteja. Antioksidantit ovat aineita, jotka suojaavat kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta hapettumisvaurioilta. Valmistuksessa käytetyn teen laatu vaikuttaa merkittävästi valmiin kombuchan sisältämien antioksidanttien määrään.
 3. Vitamiinit ja kivennäisaineet
  Kombucha sisältää pieniä määriä C-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja, kuten B1, B6 ja B12 ja kivennäisaineita, joita syntyy fermentointiprosessissa. Tasot vaihtelevat todennäköisesti eri tuotteiden välillä.

MAINOS

Valmiiksi maustetut kombuchat

ruohonjuuri logo

Kombuchan maustaminen

Nämä virkistävät juomat valmistuvat lähestulkoon itsestään. Maustumiseen kannattaa kuitenkin varata 2-3 päivää, jotta mausteaineet ehtivät maustaa kombuchan kunnolla. Jos pidät runsaista poreista, voit antaa kombuchan maustua pidempäänkin. Huoneenlämmössä säilyttäminen tiiviisti suljetussa astiassa lisää juoman poreilua.

Mansikkakombucha

Aloita juoman valmistus pilkkomalla mansikat. Leikkaa sitruunasta siivu. Laita mansikat ja sitruunan siivu 0,5 litran kokoiseen kannelliseen purkkiin. Kaada maustamaton kombucha mansikoiden ja sitruunan päälle. Sulje purkki tiiviisti ja jätä huoneenlämpöön maustumaan 2-3 vuorokaudeksi.

mansikka-sitruunakombucha

Mangokombucha

Pilko mangot pieniksi kuutioiksi ja sitruuna lohkoiksi. Siirrät mangot ja sitruunalohkot 0,5 litran kokoiseen suljettavaan purkkiin. Lisää purkkiin myös mintunlehdet. Kaada maustamaton kombucha mangojen, sitruunalohkojen ja mintunlehtien päälle. Sulje purkki tiiviisti ja jätä huoneenlämpöön maustumaan 2-3 vuorokaudeksi.

mango-minttukombucha

Juomat ovat valmiita nautittavaksi aikaisintaan 2 päivän kuluttua, mutta pidempi odottelu palkitaan runsaimmilla poreilla. Tarjoile kombucha jäähdytettynä tai jääpalojen kanssa. Kaveriksi sopivat esimerkiksi vegaaniset donitsit.

Vegaanisia herkkuja

Resepti

Maustettu kombucha – 2 herkullista makua

Valmista kombuchasta virkistävät juomat. Kombucha on hyvä vähäsokerisempi vaihtoehto perinteiselle virvoitusjuomalle. Mansikkakombucha ja mangokombucha valmistuvat helposti maustamattomasta kombuchasta.

virkistävät vappujuomat
Valmisteluaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 72 tunti Kokonaisaika 72 tuntia 10 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 1 Kalorit: 63 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Mansikkakombucha

Mangokombucha

Valmistus

Mansikkakombucha

 1. Pilko mansikat ja sitruuna. Laita ne noin 0,5 litran kokoiseen kannelliseen purkkiin.

 2. Kaada kombucha mansikoiden ja sitruunoiden päälle. Sulje kansi tiiviisti.

 3. Jätä kombucha huoneenlämpöön maustumaan 2-3 vuorokaudeksi.

 4. Tarjoile kylmänä.

Mangokombucha

 1. Pilko mangot ja sitruuna. Laita ne ja mintunlehdet noin 0,5 litran kokoiseen kannelliseen purkkiin.

 2. Kaada kombucha mangojen, mintunlehtien ja sitruunoiden päälle. Sulje kansi tiiviisti.

 3. Jätä kombucha huoneenlämpöön maustumaan 2-3 vuorokaudeksi.

 4. Tarjoile kylmänä.

Ravintosisältö

Annoskoko 3,5 dl

Annoksia 1


Määrä per annos
Kalorit 63kcal
% päivittäisestä arvosta *
Hiilihydraatteja yhteensä 15.7g6%
Sokerit 15.7g

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: virkistävät vappujuomat, maustettu kombucha, mansikkakombucha, mangokombucha
Kategoriassa