Siirry suoraan sisältöön

Kokonaisena paahdettu kukkakaali

kokonaisena paahdettu kukkakaali

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on herkullinen lisuke tai miksei pääruokakin. Tässä reseptissä kukkakaali maustetaan tahinilla, sitruunalla, valkosipulilla ja yrteillä, ja paistetaan uunissa rapeaksi ja meheväksi. Kukkakaalin kanssa voi tarjoilla jogurttikastiketta, joka viimeistelee makuelämyksen.

kokonaisena paahdettu kukkakaali

Monipuolinen ja terveellinen kukkakaali

Kukkakaali on yksi monipuolisimmista ja terveellisimmistä kasviksista, joita voit käyttää ruoanlaitossa. Se sisältää runsaasti kuitua, C-vitamiinia, K-vitamiinia ja muita ravintoaineita, jotka edistävät hyvinvointia. Kukkakaalia voi käyttää keitoissa, salaateissa, gratiineissa ja muhennoksissa.

Kukkakaali kuuluu ristikukkaisiin kasveihin, joihin lukeutuvat myös kaali, parsakaali, ruusukaali ja lehtikaali. Nämä kasvikset ovat erityisen hyviä C-vitamiinin lähteitä, mutta niissä on myös muita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. 100 grammaa kukkakaalia sisältää:

 • 77 % päivän C-vitamiinitarpeesta
 • 20 % päivän K-vitamiinitarpeesta
 • vähintään 10 % päivän B6-vitamiinin ja folaatin tarpeesta
 • pienempiä määriä A-, E- ja B-vitamiineja sekä kalsiumia, kaliumia, fosforia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä

Lisäksi kukkakaali on erittäin vähäkalorinen kasvis, sillä 100 grammaa siitä sisältää vain noin 25 kilokaloria. Kukkakaalissa on myös runsaasti kuitua, joka edistää ruoansulatusta ja pitää kylläisenä pidempään. Kukkakaalin kuidusta noin puolet on liukoista kuitua, joka alentaa veren kolesterolia ja sokeria.

kukkakaali

Kukkakaalin terveysvaikutukset

Kukkakaalin syömisellä on monia positiivisia vaikutuksia terveyteen.

 • Kukkakaali auttaa ehkäisemään syöpää. Kukkakaalissa on glukosinolaatteja, jotka ovat rikkiyhdisteitä, jotka muuttuvat elimistössä sulforafaaniksi ja indolikarbinoliksi. Nämä yhdisteet estävät syöpäsoluja jakautumasta ja edistävät niiden kuolemaa. Kukkakaalin nauttiminen voi auttaa ehkäisemään etenkin seuraavia rakkosyöpää, rintasyöpää, eturauhasen syöpää, munasarjasyöpää ja kohtusyöpää.
 • Kukkakaali hillitsee tulehduksia. Kukkakaalissa on myös tulehdusta alentavia aineita, kuten omega-3-rasvahappoja, kaempferolia ja askorbiinihappoa. Nämä aineet vähentävät tulehdusvälittäjien tuotantoa elimistössä ja auttavat torjumaan kaikenlaista tulehdusta. Tulehdus on yhteydessä moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja nivelreumaan.
 • Kukkakaali tukee immuunijärjestelmää. Kukkakaalin korkea C-vitamiinipitoisuus tekee siitä hyvän luonnollisen antioksidantin

Paahdetun kukkakaalin valmistus

Tässä reseptissä käytetään mausteista tahnaa, joka antaa kukkakaalille makua ja väriä. Tahna valmistetaan tahinista, sitruunamehusta, valkosipulista, paprikajauheesta, juustokuminasta, kurkumasta ja suolasta. Voit halutessasi lisätä myös muita mausteita, kuten chiliä, korianteria tai minttua. Tahna levitetään kukkakaalin pintaan ennen paistamista, jolloin se muodostaa rapean kuoren.

Kokonaisena paahdettu kukkakaali kypsennetään 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes se on kypsä ja kullanruskea. Voit tarkistaa kypsyyden pistämällä haarukan kukkakaalin keskelle. Jos se uppoaa helposti, kukkakaali on valmis. Tarjoile kukkakaali sellaisenaan tai valmista lisukkeeksi kastike. Esimerkiksi vegaaninen jogurttikastike, kurpitsahummus, tavallinen hummus ja pesto sopivat hyvin kukkakaalin kanssa.

Vinkit paahdetun kukkakaalin valmistukseen

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on herkullinen ja helppo lisuke, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Paahdetun kukkakaalin valmistus onnistuu näillä vinkeillä:

 1. Valitse tuore ja napakka kukkakaali. Huuhtele kukkakaali kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin ennen kypsennystä.
 2. Levitä mausteseos tasaisesti kukkakaalin päälle. Käytä mausteseoksessa hieman öljyä.
 3. Paista kukkakaalia uunissa 200 asteessa noin tunnin ajan, kunnes se on kullanruskeaa ja rapea. Voit kääntää vuokaa hieman muutaman kerran paistamisen aikana, niin kukkakaali ruskistuu tasaisemmin.
 4. Nauti paahdettu kukkakaali sellaisenaan tai syö se salaatin, pastan, riisin tai perunoiden kanssa. Voit myös tarjota paahdetun kukkakaalin kastikkeen kanssa. Jogurtti-, tahini- tai pestokastike sopii hyvin kukkakaalin kaveriksi.

Paahdettu kukkakaali on maukas ja terveellinen tapa lisätä kasviksia ruokavalioon. Kokeile erilaisia mausteyhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi!

Kokonaisena paahdettu kukkakaali resepti

Kokonaisena paahdettu kukkakaali

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on herkullinen lisuke tai miksei pääruokakin. Tässä reseptissä kukkakaali maustetaan tahinilla, sitruunalla, valkosipulilla ja yrteillä, ja paistetaan uunissa rapeaksi ja meheväksi. Kukkakaalin kanssa voi tarjoilla jogurttikastiketta, joka viimeistelee makuelämyksen.

kokonaisena paahdettu kukkakaali
Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 1 tunti Kokonaisaika 1 tunti 5 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kypsennyslämpötila: 200  °C Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

 1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa kukkakaalin kanta pois ja poista lehdet. Huuhtele kukkakaali ja kuivaa se hyvin.

 2. Sekoita kulhossa tahini, sitruunamehu, valkosipuli, kuivatut mausteet ja oliiviöljy. Levitä seos tasaisesti kukkakaalin pinnalle.

 3. Aseta kukkakaali uunivuokaan ja paista uunissa noin tunnin ajan, kunnes se on kypsä ja kullanruskea. 

 4. Koristele valmis kukkakaali silputuilla tuoreilla yrteillä.

Avainsanat: kokonaisena paahdettu kukkakaali, uunissa paahdettu kukkakaali, kokonaisena valmistettu kukkakaali, kasvislisuke, kukkakaali resepti