Siirry suoraan sisältöön

Thaimaalainen kesäkurpitsa-pähkinäsalaatti

thaimaalainen salaatti

Ihanan tulinen ja rouskuva thaimaalainen kesäkurpitsa-pähkinäsalaatti valmistuu hetkessä ja sopii erinomaisesti kevyeksi lounaaksi tai lisukesalaatiksi.

thaimaalainen salaatti

Nopea ja terveellinen salaatti

Kesäkurpitsa-pähkinäsalaatti valmistuu nopeasti, mutta tarvittaessa sen voi hyvin valmistaa jo etukäteen. Tällöin maapähkinäkastike kannattaa säilyttää erillisessä rasiassa, niin että kasvikset eivät pääse vettymään.

Tästä salaatista saa runsaasti niin C-, A- kuin E-vitamiiniakin. Kesäkurpitsa, chili ja lime sisältävät paljon C-vitamiinia, joka auttaa parantamaan vastustuskykyä. A-vitamiinin lähteenä tässä salaatissa toimii porkkana. A-vitamiini vaikuttaa näkökykyymme ja ihon kuntoon. Ikääntymistä hidastavaa E-vitamiinia tämä kesäkurpitsa-pähkinäsalaatti sisältää yli puolet päivän tarpeesta. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mantelit ja pähkinät, joista eniten E-vitamiinia sisältävät mantelit, hasselpähkinät ja maapähkinät.

Kesäkurpitsaa voi syödä raakana

Kesäkurpitsa sopii hyvin kypsennettäväksi, mutta sitä ei ole välttämätöntä kypsentää. Kesäkurpitsan sisältämä C-vitamiini vähenee kuumennettaessa, joten kesäkurpitsa kannattaa joko kypsentää vain nopeasti tai syödä raakana mikäli mielii saada sen sisältämät C-vitamiinit talteen.

Kesäkurpitsoja löytyy useita eri lajeja, jotka ovat maultaan ja koostumukseltaan hieman erilaisia. Kaupasta kannattaa valita mukaan pienehköjä yksilöitä, sillä ne ovat suuria kesäkurpitsoja maukkaampia ja rapeampia. Ylisuuresta kesäkurpitsasta kannattaa poistaa siemenet ja niiden ympärillä oleva pehmeä sisus ennen käyttöä.

Kesäkurpitsa-pähkinäsalaatti ohje

Kasvikset voi pilkkoa haluamallaan tavalla. Mitä pienemmäksi ne pilkkoo sitä pehmeämmän salaatin saa. Jos pitää enemmän rouskuvammasta salaatista, kannattaa suosia isompia paloja. Tässä reseptissä on käytetty julienne-leikkuria, mutta yhtä hyvin kasvikset voi raastaa karkeaksi raasteeksi tai pilkkoa veitsellä. Myös spiraalileikkurilla saa aikaiseksi mielenkiintoista salaattia. Chiliä voi lisätä oman maun mukaan huomioiden käytettävän chilin vahvuus. Poistamalla chilistä siemenet saa miedomman salaatin.

Chili ja korianteri tuovat ruokiin aasialaista vivahdetta. Harmi kyllä ne nahistuvat nopeasti jääkaapissa. Onneksi molempia voi pakastaa. Pakastaminen onnistuu helposti, sillä sekä korianterin että chilin voi pakastaa tuoreena. Korianteri silputaan pieneksi ja säilötään pakasterasiassa. Chilit voi pakastaa halutessaan myös kokonaisena, koska ne on helppo pilkkoa jäisinäkin. Paksukuoristen chilien kuten jalapenon pitää antaa sulaa muutama minuutti pöydällä ennen pilkkomista, mutta pienemmät chilit voi käyttää heti ilman odottelua.

Mantelit tai pähkinät voi käyttää salaattiin kokonaisia tai ne voi halutessaan pilkkoa. Paahtamalla pähkinöitä kuivalla pannulla niihin saa lisää makua. Paahtaessa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä pähkinät palavat herkästi. Niitä ei siis kannata jättää pitkäksi aikaa pannulle ilman valvontaa.

Maapähkinäkastiketta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota tuoteselosteeseen. Osaan on lisätty runsaasti sokeria ja jopa kovetettua rasvaa. Terveyden kannalta parasta on suosia pelkkää maapähkinää sisältävää maapähkinävoita. Hyvä sokeriton vaihtoehto on esimerkiksi Amonan makeuttamaton maapähkinävoi.

Ja kuten korianterin ja chilin, niin limemehunkin voi säilöä pakkaseen. Siten tuoretta limemehua löytyy aina kotoa. Kannattaa ostaa silloin tällöin suurempi satsin limettejä, puristaa sitruspuristimella niistä mehu ja pakastaa se jääpalamuoteissa. Jääpalat on helppo hyödyntää ruoanlaitossa, ja yli jääneet hedelmätkin saa käytettyä hyödyksi.

Mitä syödä kesäkurpitsa-maapähkinäsalaatin kanssa?

Thaimaalainen kesäkurpitsa-pähkinäsalaatti sopii kevyeksi lounaaksi ihan sellaisenaan. Lisäksi se sopii erinomaisesti patongin tai pitaleivän väliin. Ruokaisamman lounaan saa paistamalla pari siivua tofua salaatin kaveriksi.

Ainesosien korvaaminen

Maapähkinä

Salaatissa voi käyttää mitä tahansa pähkinöitä kaapista sattuu löytymään. Esimerkiksi cashewpähkinät sopivat hyvin tähän salaattiin. Lue cashewpähkinöiden eettisyydestä lisää.

Resepti

Thaimaalainen kesäkurpitsa-pähkinäsalaatti

Ihanan tulinen ja rouskuva thaimaalainen kesäkurpitsa-pähkinäsalaatti valmistuu hetkessä ja sopii erinomaisesti kevyeksi lounaaksi tai lisukesalaatiksi.

thaimaalainen salaatti
Valmisteluaika 10 minuuttia Kokonaisaika 10 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 2 Kalorit: 212 kcal Suositeltu vuodenaika: Kesä

Ainekset

Salaatti

Kastike

Valmistus

  1. Raasta tai pilko kesäkurpitsat, porkkanat ja retiisit. Silppua kevätsipuli, korianteri, chili ja halutessasi myös mantelit. Sekoita kaikki salaattiainekset kulhossa.

  2. Pehmennä maapähkinävoi sekoittamalla siihen 2 rkl vettä. Lisää soijakastike, sokeri ja limen mehu ja sekoita tasaiseksi.