Siirry suoraan sisältöön

Kasvissushi

Kasvissushi on herkullinen ja helppo vaihtoehto lohisushille. Kasvissushissa käytetään erilaisia kasviksia, tofua, tuorejuustoa ja muita mausteita täytteenä. Tässä reseptissä esitellään kaksi erilaista kasvissushitäytettä: teriyakisiitake ja kurkku-avokado. Molemmat ovat maukkaita ja värikkäitä vaihtoehtoja perinteiselle lohisushille.

Vegaaninen sushi teriyaki-siitake- ja avokado-kurkkutäytteellä

Sushiriisin valmistus

Sushin onnistumiseen vaikuttaa erityisesti riisin oikeanlainen valmistus.

 1. Valitse oikea riisi. Sushiriisi on pyöreäjyväistä ja tärkkelyspitoista riisiä, joka tarttuu hyvin yhteen. Älä käytä pitkäjyväistä tai basmatiriisiä, sillä ne ovat liian kuivia ja irtonaisia sushin tekoon.
 2. Huuhtele riisi huolellisesti. Tämä poistaa ylimääräisen tärkkelyksen ja estää riisiä muuttumasta puuromaiseksi. Huuhtele riisi kylmällä vedellä siivilässä, kunnes vesi on kirkasta. Anna riisin valua hyvin ennen keittämistä.
 3. Mittaa vesi oikein. Riisin ja veden suhde on tärkeä tekijä sushiriisin koostumuksessa. Liian vähän vettä ja riisi jää kovaksi, liian paljon vettä ja riisi muuttuu löysäksi. Yleensä hyvä suhde on 1,2 dl vettä 1 dl riisiä kohti, mutta oikea määrä vaihtelee riisin laadun mukaan. Testaamalla löydät oikean suhteen käyttämällesi riisille.
 4. Kiehauta riisi miedolla lämmöllä kannen alla. Älä sekoita tai kurkista kattilaan keittämisen aikana, sillä se häiritsee riisin tasaista kypsymistä. Hauduta riisiä, kunnes kaikki vesi on imeytynyt.
 5. Mausta riisi viinietikalla, sokerilla ja suolalla. Tämä antaa riisille makua ja kiiltoa, sekä auttaa sitomaan sushin ainekset yhteen.
 6. Jäähdytä riisi huoneenlämpöiseksi ennen sushin tekemistä. Levitä riisi ohueksi kerrokseksi lautaselle ja anna sen jäähtyä noin 20 minuuttia. Älä laita riisiä jääkaappiin, sillä se tekee siitä kovaa ja kuivaa.

Nyt sinulla on valmista sushiriisiä, jolla voit tehdä erilaisia sushirullia tai nigirejä. Nauti sushista soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärin kanssa!

Sushin rullaaminen

Sushin rullaaminen vaatii hieman harjoittelua, mutta ei ole kovin vaikeaa. Helpoiten rullaaminen onnistuu bambumatolla, mutta maton tilalla voi käyttää myös leivinpaperia. Tee seuraavasti:

 1. Aseta bambumatto leivinpaperin päälle ja levitä nori-levy maton päälle karkeampi puoli ylöspäin. Levitä riisiä tasaisesti norin päälle, jättäen noin 2 cm tyhjää yläreunaan.
 2. Asettele täyte pitkittäin riisin päälle noin 1/3 alareunasta.
 3. Aloita rullaaminen alareunasta, taittamalla nori riisin päälle ja puristamalla mattoa kevyesti. Jatka rullaamista, kunnes koko nori on rullattu. Kostuta yläreuna vedellä ja paina se kiinni rullaan.
 4. Leikkaa rulla noin 2 cm paksuisiksi paloiksi terävällä veitsellä. Veitsen kostutus helpottaa leikkaamista.

Kasvissushin valmistus

Huuhtele riisi siivilässä kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää vettä niin, että riisi peittyy. Anna seistä 20 minuuttia ja valuta vesi pois. Lisää kattilaan 4 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Älä sekoita riisiä keittämisen aikana. Sekoita etikka, sokeri ja suola keskenään. Mausta riisi etikkaseoksella ja levitä se laakealle vadille jäähtymään.

Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja siirrä sivuun. Viipaloi siitakesienet ja paista niitä valkosipulin kanssa seesamiöljyssä, kunnes neste on haihtunut. Lisää teriyakikastike ja kiehauta. Jäähdytä sienitäyte. Leikkaa kevätsipulin varret merileväarkin pituisiksi paloiksi.

Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi hedelmäliha. Suikaloi kurkku ja tomaatti.

Aseta merileväarkki bambumaton tai leivinpaperin päälle. Levitä ohut kerros riisiä arkin päälle niin, että yläreuna jää vapaaksi. Asettele puolelle arkista täytettä pitkittäin. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Kostuta yläreuna vedellä ja rullaa tiukaksi kelmun tai bambumaton avulla alhaalta ylös.

Toista sama toiselle merileväarkille. Valmista avokado-kurkkusushit samalla tavalla. Leikkaa jokainen rulla kahdeksaan osaan terävällä ja kostealla veitsellä. Tarjoile kasvissushit soijakastikkeen, wasabin ja inkiväärisuikaleiden kanssa.

Kasvissushit ovat terveellisiä, täyttäviä ja sopivat myös vegaaneille. Voit kokeilla myös muita täytteitä, kuten mangoa, kiiviä, tofua, vegaanista tuorejuustoa tai porkkalaa. Ole luova ja tee omia makuyhdistelmiä!

Japanilaisia reseptejä

Kasvissushi resepti

  Kasvissushi

  Kasvissushi on herkullinen ja helppo vaihtoehto lohisushille. Kasvissushissa käytetään erilaisia kasviksia, tofua, tuorejuustoa ja muita mausteita täytteenä. Tässä reseptissä esitellään kaksi erilaista kasvissushitäytettä: teriyakisiitake ja kurkku-avokado. Molemmat ovat maukkaita ja värikkäitä vaihtoehtoja perinteiselle lohisushille.

  Valmisteluaika 20 minuuttia Kypsennysaika 10 minuuttia Kokonaisaika 30 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 4

  Ainekset

  Teriyaki-siitakesushi

  Kurkku-avokadosushi

  Valmistus

  Sushiriisi

  1. Huuhtele riisi siivilässä kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää vettä niin, että riisi peittyy. Anna seistä 20 minuuttia ja valuta vesi pois.

  2. Lisää kattilaan 4 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Älä sekoita riisiä keittämisen aikana.

  3. Sekoita etikka, sokeri ja suola keskenään. Mausta riisi etikkaseoksella ja levitä se laakealle vadille jäähtymään.

  Teriyaki-siitaketäyte

  1. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja siirrä sivuun. Viipaloi siitakesienet ja paista niitä valkosipulin kanssa seesamiöljyssä, kunnes neste on haihtunut. Lisää teriyakikastike ja kiehauta. Jäähdytä sienitäyte. Leikkaa kevätsipulin varret merileväarkin pituisiksi paloiksi.

  2. Aseta merileväarkki bambumaton tai leivinpaperin päälle. Levitä ohut kerros riisiä arkin päälle niin, että yläreuna jää vapaaksi. Asettele puolelle arkista puolet sienitäytteestä ja kevätsipulista pitkittäin. Ripottele päälle seesaminsiemeniä. Kostuta yläreuna vedellä ja rullaa tiukaksi kelmun tai bambumaton avulla alhaalta ylös.

  3. Tee toinen samanlainen rulla. Leikkaa molemmat rullat kahdeksaan osaan terävällä ja kostealla veitsellä.

  Avokado-kurkkutäyte

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja viipaloi hedelmäliha. Suikaloi kurkku ja tomaatti.

  2. Aseta merileväarkki bambumaton tai leivinpaperin päälle. Levitä ohut kerros riisiä arkin päälle niin, että yläreuna jää vapaaksi. Asettele puolelle arkista avokadoa, kurkkua, tomaattia ja salaatinlehtiä. Kostuta yläreuna vedellä ja rullaa tiukaksi kelmun tai bambumaton avulla alhaalta ylös.

  3. Tee toinen samanlainen rulla. Leikkaa molemmat rullat kahdeksaan osaan terävällä ja kostealla veitsellä.