Siirry suoraan sisältöön

Karjalanpiirakka

karjalanpiirakka

Vegaaninen karjalanpiirakka on herkullinen ja helppo leivonnainen, joka sopii hyvin aamupalaksi tai välipalaksi. Tässä reseptissä käytetään kaurapohjaista riisipuuroa, joten piirakat ovat maidottomia ja munattomia. Voit tarjota piirakat sellaisenaan tai tehdä niille kaveriksi vegaanista munavoita.

karjalanpiirakka

Karjalainen leivonnainen

Karjalanpiirakka on perinteinen karjalainen leivonnainen, joka on saanut Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi -suojauksen vuonna 2003. Karjalanpiirakka koostuu ohuesta ruis- tai vehnätaikinakuoresta ja täytteenä voi olla riisi-, ohra- tai perunapuuroa tai kasviksia. Se on alun perin pohjois- ja rajakarjalainen herkku, joka on levinnyt siirtokarjalaisten mukana ympäri Suomea ja muuallekin. Karjalanpiirakka on muodoltaan soikea ja avoin, ja sen reunat on rypytetty. Karjalanpiirakka paistetaan uunissa korkeassa lämpötilassa, jotta se saa rapean kuoren.

Karjalanpiirakan ensimmäiset kirjalliset maininnat siitä ovat 1600-luvulta. Täytteet ovat vaihdelleet aikojen saatossa. Aluksi käytettiin ohraa ja talkkunaa, myöhemmin perunaa ja tattaria sekä riisiä ja hirssiä. Karjalanpiirakan valmistus vaati leivinuunin, joten se oli aluksi vain juhlaruokaa. Nykyään karjalanpiirakkaa voi ostaa kaupoista tai valmistaa itse kotona.

Vegaaninen karjalanpiirakka -resepti

Valmista ensin täyte. Mittaa kattilaan riisi ja kauramaito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia, kunnes riisi on pehmeää ja puuro on paksua. Mausta suolalla ja anna jäähtyä.

Valmista sitten taikina. Sekoita kulhossa vesi, suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Lisää öljy ja vaivaa taikina tasaiseksi. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Kauli palat ohuiksi pyöreiksi levyiksi jauhotetulla alustalla. Lusikoi jokaisen levyn keskelle noin ruokalusikallinen puuroa. Taita levyn reunat puuron päälle ja nipistele kiinni rypyttämällä. Aseta piirakat leivinpaperoidulle uunipellille.

Sulata margariini ja sekoita siihen kaurajuoma. Voitele piirakat seoksella ja paista 250 asteen uunissa noin 15 minuuttia, kunnes piirakat ovat saaneet väriä. Nauti vegaaniset karjalanpiirakat lämpiminä tai kylminä ihan sellaisenaan tai vegaanisen munavoin kanssa.

Vegaaninen munavoi resepti

Vegaaninen munavoi on helppo valmistaa ja se sopii erityisesti karjalanpiirakoiden kera nautittavaksi. Vegaaninen munavoi valmistetaan maustamattomasta tofusta, vegaanisesta margariinista ja mustasta suolasta (kala namak), joka antaa levitteelle kananmunamaisen maun ja tuoksun. Kala namak on intialainen suola, joka sisältää rikkiä. Suolaa myydään mm. suuremmissa ruokakaupoissa ja Ruohonjuuressa. Lisäksi vegaaniseen munavoihin voi lisätä tuoreita yrttejä, kuten tilliä, persiljaa tai ruohosipulia, makua ja väriä tuomaan. Tofu ja margariini murskataan haarukalla tai perunansurvimella ja sekoitetaan keskenään. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan. Munavoi kannattaa valmistaa hieman etukäteen ja antaa sen maustua hetki jääkaapissa.


MAINOS

Reseptissä käytetyt tuotteet

ruohonjuuri logo

Vegaaniset suolaiset piirakat

Lisää vegaanisia piirakoita

Resepti

Karjalanpiirakka

Vegaaninen karjalanpiirakka on herkullinen ja helppo leivonnainen, joka sopii hyvin aamupalaksi tai välipalaksi. Tässä reseptissä käytetään kaurapohjaista riisipuuroa, joten piirakat ovat maidottomia ja munattomia. Voit tarjota piirakat sellaisenaan tai tehdä niille kaveriksi vegaanista munavoita.

karjalanpiirakka
Valmisteluaika 1 tunti Kypsennysaika 15 minuuttia Kokonaisaika 1 tunti 15 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Kypsennyslämpötila: 250  °C Annoksia: 16

Ainekset

Taikina

Täyte

Voiteluun

Valmistus

  1. Mittaa kattilaan riisi ja kauramaito. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia, kunnes riisi on pehmeää ja puuro on paksua. Mausta suolalla ja anna jäähtyä.

  2. Sekoita kulhossa vesi, suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Lisää öljy ja vaivaa taikina tasaiseksi. 

  3. Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Kauli palat ohuiksi pyöreiksi levyiksi jauhotetulla alustalla. Lusikoi jokaisen levyn keskelle noin ruokalusikallinen puuroa. Taita levyn reunat puuron päälle ja nipistele kiinni rypyttämällä. Aseta piirakat leivinpaperoidulle uunipellille.

  4. Sulata margariini ja sekoita siihen kaurajuoma. Voitele piirakat seoksella ja paista 250 asteen uunissa noin 15 minuuttia, kunnes piirakat ovat saaneet väriä.

Avainsanat: vegaaninen karjalanpiirakka, vegaaninen munavoi
Kategoriassa