Siirry suoraan sisältöön

Joulutortut

joulutortut

Nämä joulutortut valmistetaan ilman voita, joten ne sopivat vegaanillekin. Vegaaniset joulutortut ovat yhtä herkullisia kuin perinteisetkin, ja niiden tekeminen on hauskaa ja helppoa. Lehtitaikinan voi valmistaa itse tai käyttää valmistaikinaa. Reseptillä valmistat noin 20 vegaanista joulutorttua.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Itse tehty lehtitaikina

Lehtitaikina on monikäyttöinen taikina, josta voi valmistaa niin suolaisia kuin makeita herkkuja. Lehtitaikinan valmistaminen itse ei ole vaikeaa, mutta vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Tämä lehtitaikina tehdään vegaanisena eli ilman voita.

Onnistuneen lehtitaikinan salaisuus on kylmä margariini, joka levitetään ohueksi levyksi taikinan sisään. Margariinin tulee olla mahdollisimman kiinteää, jotta se ei sula taikinaan. Voit käyttää esimerkiksi Flora Plant -margariinia, joka on tarkoitettu leivontaan. Margariinin lisäksi tarvitset vain vehnäjauhoja, vettä ja suolaa.

Näin teet vegaanista lehtitaikinaa:

 1. Sekoita kulhossa 4 dl vehnäjauhoja ja 1 dl kylmää vettä ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa liikaa, jotta taikina ei sitkisty.
 2. Muotoile taikina palloksi ja kääri se kelmuun. Laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
 3. Ota margariini huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen kuin aloitat kaulitsemisen. Leikkaa margariini ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne leivinpaperin päälle. Peitä toisella leivinpaperilla ja painele tai kauli margariini ohueksi levyksi.
 4. Ota taikina jääkaapista ja kauli se jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi, joka on noin kolme kertaa niin pitkä kuin margariinilevy.
 5. Nosta margariinilevy taikinalevyn keskelle ja taita taikinan reunat margariinin päälle niin, että margariini peittyy kokonaan.
 6. Kauli taikina varovasti uudeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levy kolmeen osaan niin, että saat kolminkertaisen kerroksen. Käännä taikina 90 astetta ja toista kauliminen ja taittaminen vielä kolme kertaa. Laita taikina välillä jääkaappiin viilentymään, jos se alkaa lämmetä liikaa.
 7. Kun olet tehnyt neljä kaulimis- ja taittelukierrosta, laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin vielä tunniksi tai pakastimeen puoleksi tunniksi ennen käyttöä.

Nyt sinulla on valmis vegaaninen lehtitaikina, josta voit leipoa esimerkiksi croissantteja, pasteijoita, joulutorttuja tai piirakoita. Muista paistaa lehtitaikinaa riittävän kuumassa uunissa (noin 225 astetta), jotta saat rapean ja ilmavan lopputuloksen.

Joulutorttujen täyte

Perinteisen luumumarmeladin sijaan täytteeksi voi valita myös muita paistonkestäviä marmeladeja tai hilloja, kuten omena-, *aprikoosi– tai karpalohilloa.

 • Aprikoosi-puolukkatäyte: Sekoita kattilassa 180 g *kuivattuja aprikooseja, 130 g *karpaloita, 1 dl vettä, 1 dl sokeria ja 1 tl raastettua inkivääriä. Keitä noin 15 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää 1 rkl vaniljasokeria ja anna jäähtyä.
 • *Herkkuisa-täyte: Levitä torttutaikinan keskelle lusikallinen Herkkuisaa ja ripottele päälle rouhittuja hasselpähkinöitä.
 • Vihreä kuula tai Pihlaja-karkki: Jos pidät makeista ja värikkäistä tortuista, kokeile vihreitä kuulia tai kettukarkkeja täytteenä. Karkit sulavat uunissa kauniisti ja antavat tortuille raikkaan maun.
 • *Manteli-täyte: Levitä taikinalevyjen keskelle lusikallinen mantelitahnaa.

MAINOS

Reseptissä käytetyt tuotteet

ruohonjuuri logo

Joulutorttujen taittelu

Joulutorttujen taitteluun on monia erilaisia tapoja.

Tähden muotoiset tortut

Leikkaa lehtitaikina neliöiksi (noin 10 x 10 cm). Tee neliöihin viillot kulmista keskustaa kohti, mutta älä leikkaa kokonaan läpi. Nosta joka toinen kulma keskelle ja paina kiinni. Näin saat tortuille tähtimäisen muodon. Lusikoi marmeladia torttujen keskelle.

Lumihiutaleen muotoiset tortut

Leikkaa lehtitaikina neliöiksi (noin 10 x 10 cm). Laita neliön keskelle lusikallinen marmeladia. Nosta taikinaneliön kulmat ylös ja nipistä ne yhteen. Painele reunat kiinni sormin, niin että neliöstä muodostuu tiivis nyytti.

Käännä nyytti ympäri, sileä puoli ylöspäin. Leikkaa nyyttiin tasaisin välein viiltoja noin 1 cm nyytin kekustasta reunoihin päin. Näin keskelle jää noin 2 cm halkaisijaltaa oleva ympyrä ja hillo pysyy nyytin sisällä. Nipistä sakaroiden päät teräviksi. 

Jouluruusun muotoiset tortut

Leikkaa lehtitaikina neliöiksi (noin 10 x 10 cm). Leikkaa nurkkiin reunojen suuntaiset viillot. Nosta uloimmat kulmat neliön keskelle. Lusikoi keskelle marmeladia tai hilloa.

Joulutorttujen valmistus

Ota lehtitaikina sulamaan huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen leipomista tai valmista oma lehtitaikina yllä olevan ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa lehtitaikina neliöiksi (noin 10 x 10 cm). Tee neliöihin viillot kulmista keskustaa kohti, mutta älä leikkaa kokonaan läpi. Nosta joka toinen kulma keskelle ja paina kiinni. Näin saat tortuille tähtimäisen muodon.

Lusikoi marmeladia torttujen keskelle. Voitele torttujen reunat kevyesti sulatetulla margariinilla. Paista torttuja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Nauti tortut lämpiminä tai anna jäähtyä ja ripottele päälle tomusokeria.

Lisää vegaanisia jouluruokareseptejä

Vegaaniset joulutortut resepti

Joulutortut

Nämä joulutortut valmistetaan ilman voita, joten ne sopivat vegaanillekin. Vegaaniset joulutortut ovat yhtä herkullisia kuin perinteisetkin, ja niiden tekeminen on hauskaa ja helppoa. Lehtitaikinan voi valmistaa itse tai käyttää valmistaikinaa. Reseptillä valmistat noin 20 vegaanista joulutorttua.

joulutortut
Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 15 minuuttia Kokonaisaika 20 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Kypsennyslämpötila: 225  °C Annoksia: 20

Ainekset

Valmistus

 1. Ota lehtitaikina sulamaan huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen leipomista.

 2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa lehtitaikina neliöiksi (noin 10 x 10 cm). Tee neliöihin viillot kulmista keskustaa kohti, mutta älä leikkaa kokonaan läpi. Nosta joka toinen kulma keskelle ja paina kiinni. Näin saat tortuille tähtimäisen muodon.

 3. Lusikoi marmeladia torttujen keskelle. Voitele torttujen reunat kevyesti sulatetulla margariinilla.

 4. Paista torttuja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.

 5. Nauti tortut lämpiminä tai anna jäähtyä ja ripottele päälle tomusokeria.

Avainsanat: joulutortut, lehtitaikina, joulu leivonta
Kategoriassa