Joululimppu

Joululimppu on perinteinen suomalainen joululeipä. Se on maustettu siirapilla, pomeranssinkuorella, fenkolilla ja kuminalla. Vegaaninen joululimppu on helppo valmistaa, ja se sopii hyvin joulupöytään tai vaikka lahjaksi.

joululimppu

Joululimppu vegaanisena

Joululimppu on perinteinen suomalainen joululeipä, joka valmistetaan ruisjauhoista, siirapista ja mausteista. Joululimppu on tummaa, makeaa ja maukasta leipää, joka sopii hyvin muiden jouluruokien kanssa nautittavaksi. Joululimppu säilyy pitkään, jos sitä säilytetään ilmatiiviissä rasiassa tai pakastetaan. Joululimppu on helppo leipoa itse, mutta niitä saa joulunaikaan myös kaupoista. Useimmat kaupan joululimput ovat vegaanisia.

Yleensä itse tehdyssä joululimpputaikinassa käytetään piimää. Tässä reseptissä piimän sijasta käytetään soijajogurttia, joka antaa leivälle mehevyyttä ja makua. Lisäksi tarvitset vehnäjauhoja, ruisjauhoja, hiivaa, siirappia, suolaa ja mausteita. Voit halutessasi lisätä taateleita tai rusinoita makeutta ja tekstuuria tuomaan.

Joululimpun leipominen

Lämmitä soijajogurtti kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Lisää hiiva ja siirappi. Sekoita hyvin. Sekoita kulhossa jauhot, suola ja mausteet. Lisää jogurttiseos. Alusta taikinaa käsin tai yleiskoneella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, tai kunnes se on kaksinkertainen.

Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla alustalla ja lisää halutessasi taateleita tai rusinoita. Muotoile taikina kahdeksi pyöreäksi limpuksi ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä noin puoli tuntia.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele limpun pinta vesi-siirappiseoksella. Paista uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes leipä on kauniin ruskea ja kypsä. Anna leivän jäähtyä ritilällä ennen leikkaamista.

Nauti limppu sellaisenaan, tai levitä päälle kasvimargariinia, vegaanista juustoa tai hilloa. Leipä säilyy hyvin ilmatiiviissä rasiassa pari päivää, tai voit pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.

Joululimpun pakastaminen

Leipä säilyy hyvin pakastettuna. Joululimppu, kuten muutkin leivät, voidaan pakastaa, jos niitä halutaan säilyttää pidempään. On suositeltavaa pakastaa leipä samana päivänä, kun se on leivottu, jotta sen maku ja rakenne säilyvät mahdollisimman hyvinä. Leikkaa leipä sen kokoisiksi paloiksi, mitä haluat kerralla sulattaa. Pakasta leipä pakastepussissa.

Kun haluat syödä pakastamaasi leipää, anna sen sulaa huoneenlämmössä. Poista pakastepussi sulamisen ajaksi, jotta leipä ei kostu. Leivän voi sulattaa myös mikrossa tai leivänpaahtimella, jos se on valmiiksi siivutettu. Pakastetun leivän maku tai rakenne saattaa muuttua hieman. Leipä on aina parasta tuoreena.

Leivän säilyttäminen oikein auttaa pitämään sen pidempään tuoreena. Leipä kannattaa säilyttää ennemmin paperikääreessä kuin muovipussissa. Muovi estää leipää hengittämästä ja lisää kosteutta. Kosteus edistää homeen muodostumista. Leivän voi myös säilyttää leipälaatikossa. Jääkaappia kannattaa välttää, koska jääkaapissa leipä menettää tuoreutensa nopeammin kuin huoneenlämmössä. Jääkaapissa säilytetystä leivästä tulee sitkeää ja kuivaa. Lisäksi jääkaapin kosteus voi edistää homeen muodostumista, jos leipää on säilytetty muovipussissa.

Leipätaikinan vaivaaminen

Kannattaako leipätaikina tehdä yleiskoneella vai vaivata käsin? Kummallakin vaihtoehdolla on puolensa.

Käsin vaivaaminen

 • Perinteinen tapa on vaivata taikinaa käsin.
 • Tämä vaatii paljon fyysistä voimaa, jotta taikinasta saa sileän ja joustavan.
 • Käsin vaivatessa tuntee paremmina taikinan ja saa paremman käsityksen sen koostumuksesta. Voit lisätä enemmän jauhoja, jos taikina on liian tahmea ja märkä, ja enemmän vettä, jos se on jäykkä ja kuiva.
 • Sinulla on täysi kontrolli taikinasta ja voit vaivata sitä, kunnes olet tyytyväinen sen rakenteeseen.
 • Käsin vaivaaminen vie enemmän aikaa.

Yleiskoneella vaivaaminen

 • Modernimpi tapa on vaivata taikinaa käyttämällä yleiskonetta.
 • Sinun tarvitsee vain laittaa ainekset koneeseen ja valita vaivausnopeus. Kone tekee lopun työn.
 • Yleiskone on erittäin kätevä ja säästää paljon aikaa ja energiaa. Voit tehdä muita kotitöitä sillä aikaa kun yleiskone vaivaa taikinaa.
 • Yleiskoneen suurin haittapuoli on, että et voi tuntea taikinaa , etkä saa käsitystä sen koostumuksesta. Tästä syystä kannattaakin pysytellä lähistöllä ja tarkastaa silloin tällöin, miltä taikina vaikuttaa.

Se kumpi menetelmä on parempi, riippuu omista mieltymyksistä ja tarpeista. Molemmilla menetelmillä on omat etunsa ja haittansa. Paremmina taikinan saa käsin vaivaamalla, mutta aina energia ja aika ei riitä, joten yleiskone on oiva apu.

Joululimppu resepti

Valmistusmenetelmä
Ruokakulttuuri ,
Vaikeustaso Helppo
Aika
Valmisteluaika: 10 minuuttia Kypsennysaika: 30 minuuttia Tekeytymisaika: 90 minuuttia Kokonaisaika: 2 tuntia 10 minuuttia
Kypsennyslämpötila 200  °C
Annoksia 2
Kuvaus

Joululimppu on perinteinen suomalainen joululeipä. Se on usein maustettu siirapilla, pomeranssinkuorella, fenkolilla ja kuminalla. Vegaaninen joululimppu on helppo valmistaa, ja se sopii hyvin joulupöytään tai vaikka lahjaksi.

Ainekset
  Taikina
 • 5 desilitraa soijajogurttia
 • 50 grammaa tuorehiivaa (tai 22g kuivahiivaa)
 • 1 desilitraa tummaa siirappia
 • n.8 desilitraa vehnäjauhoja
 • n.4 desilitraa ruisjauhoja
 • 1 ruokalusikallista pomeranssinkuorta
 • 2 teelusikallista fenkolinsiemeniä
 • 2 teelusikallista kuminaa
 • 1 teelusikallista suolaa
 • Voitelu
 • 1/2 desilitraa tummaa siirappia
 • 1/2 desilitraa vettä
Valmistus
 1. Lämmitä soijajogurtti kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Lisää hiiva ja siirappi. Sekoita hyvin.

 2. Sekoita kulhossa jauhot, suola ja mausteet. Lisää jogurttiseos. Alusta taikinaa käsin tai yleiskoneella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

 3. Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla alustalla ja lisää halutessasi taateleita tai rusinoita. Muotoile taikina kahdeksi pyöreäksi limpuksi ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota vielä noin puoli tuntia.

 4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele limpun pinta vesi-siirappiseoksella. Paista uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes leipä on kauniin ruskea ja kypsä.

 5. Anna leivän jäähtyä ritilällä ennen leikkaamista.