Siirry suoraan sisältöön

Itse tehty soijamaito

itse tehty soijamaito

Soijamaidon valmistaminen on hauskaa ja paljon helpompaa kuin uskoisikaan. Itse tehty soijamaito on lisäaineeton ja sopii erinomaisesti sellaisenaan juotavaksi tai ruoanvalmistukseen. Soijamaidosta voi tehdä myös omatekoista tofua tai soijajogurttia.

Miksi soijamaito kannattaa tehdä itse?

Soijamaito on kasvimaidoista paras vaihtoehto eläinperäiselle maidolle. Soijamaito on herkullista ja sen valmistus kotona on edullista ja yksinkertaista. Tarvitset vain soijapapuja ja vettä. Itse tehdystä soijamaidosta voi myös valmistaa jogurttia tai tofua. Tai sitten sen voi vain juoda sellaisenaan.

Soijan terveysvaikutukset

Soija sisältää kasviestrogeeneja, joita kutsutaan isoflavonoideiksi. Soijatuote sisältää sitä enemmän isoflavonoideja, mitä vähemmän sitä on  prosessoitu. Kasviproteiinin on tutkimuksissa todettu olevan eläinproteiinia terveellisempää. Tuoreessa väitöskirjassa havaittiin maitotuotteista saatavan proteiinin olevan yhteydessä suurempaan sydämen vajaatoiminnan riskiin. Itse tehty soijamaito on lisäksi edullinen vaihtoehto eläinperäiselle maidolle.

Itse tehty soijamaito – valmistus

Papujen ja veden lisäksi tarvitset soijamaidon valmistukseen seuraavat välineet:

 • Astia papujen liotukseen, vetoisuus noin 3 litraa
 • Blenderi tai tehosekoitin papujen soseutukseen
 • Tiheä siivilä tai juustoharso
 • Suuri kattila, johon mahtuu vähintään 4 litraa nestettä
 • Pulloja valmiin soijamaidon säilytykseen, mikäli et käytä sitä heti

Soijamaidon valmistus alkaa papujen liottamisella. Laita pavut suureen kulhoon ja lisää runsaasti vettä. Pavut turpoavat liotessaan noin 2-3 kertaisiksi, joten varmistu, että kulho on riittävän suuri. Anna papujen liota yön yli (vähintään 10 tuntia).

Huuhtele liotetut pavut hyvin kylmällä vedellä. Valuta ylimääräinen vesi pois. Kaada pavut blenderiin tai tehosekoittimeen. Lisää sekaan 1 l vettä ja sekoita kunnes tasaista.

Aseta siivilä kulhon päälle. Käytä joko tiheää siivilää tai vuoraa siivilä juustoharsolla tai muulla tiheällä kankaalla, joka kuitenkin läpäisee nestettä. Kaada seos siivilään ja sekoittele lusikalla, jotta neste pääsee valumaan läpi.

Kulhoon valunut neste on soijamaitoa ja siivilään jäänyttä massaa kutsutaan okaraksi. Älä heitä okaraa pois, voit valmistaa siitä esimerkiksi soijapihvejä tai käyttää sen leivonnassa. Alla tarkemmat ohjeet okaran käsittelyyn.

Kiehauta 2 litraa vettä kattilassa. Lisää papusose kiehuvaan veteen ja anna kiehua hiljalleen 20 minuutin ajan.

Pullota jäähtynyt soijamaito ja säilytä viileässä. Itse tehty soijamaito säilyy jääkaapissa 3-4 päivää.

Mitä tehdä okarasta?

Soijamaidon valmistuksesta ylijäävä kuitu on nimeltään okara. Okaran voi kuivata tai pakastaa ja käyttää myöhemmin ruoanlaitossa.

Tästä reseptistä ylijäävä okara on raakaa ja se täytyy kypsentää ennen kuin sitä voi syödä. Raakaa okaraa voi lisätä kakkuihin, kekseihin tai muihin korkeassa lämpötilassa kypsennettyihin ruokiin, mutta jos haluat käyttää okaran esimerkiksi salaatissa, se täytyy kypsentää ensin. Helpoiten kypsentäminen onnistuu mikroaaltouunissa seuraavasti: 

 1. Levitä okara tasaisesti suurelle matalalle mikron kestävälle lautaselle ja kuumenna ilman kantta 2 minuuttia 600W teholla.
 2. Ota lautanen mikroaaltouunista, sekoita okara tasaiseksi.
 3. Toista kohdat 1 ja 2 vielä kaksi kertaa, niin että okaraa on kuumennettu mikrossa yhteensä 6 minuuttia.
 4. Anna okaran jäähtyä ennen kuin siirrät sen ilmatiiviiseen astiaan. Säilytä jääkaapissa ja käytä 2-3 päivän kuluessa tai pakasta myöhempää käyttöä varten. Kypsennetty okara säilyy raakaa paremmin.

Mihin soijamaitoa voi käyttää?

Soijamaidon voi juoda ihan sellaisenaan. Sen voi myös maustaa esimerkiksi vaniljalla, kaakaolla, kanelilla tai taateleilla. Lisää halutessasi ripaus suolaa tai valitsemaasi makeutusta. Soijamaito sopii hyvin myös ruoanvalmistukseen kuten puuroihinkeittoihin tai leivontaan.

Resepti

Itse tehty soijamaito

Soijamaidon valmistaminen on hauskaa ja paljon helpompaa kuin uskoisikaan. Itse tehty soijamaito on lisäaineeton ja sopii erinomaisesti sellaisenaan juotavaksi tai ruoanvalmistukseen. Soijamaidosta voi tehdä myös omatekoista tofua tai soijajogurttia.

itse tehty soijamaito
Valmisteluaika 15 minuuttia Kypsennysaika 20 minuuttia Tekeytymisaika 10 tunti Kokonaisaika 10 tuntia 35 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 10 Kalorit: 71 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Valmistus

 1. Laita pavut likoamaan yön yli (vähintään 10 tunniksi) runsaaseen vesimäärään.

 2. Huuhtele liotetut pavut hyvin ja valuta ylimääräinen vesi pois.

 3. Kaada pavut blenderiin tai tehosekoittimeen. Lisää sekaan 1 l vettä ja sekoita kunnes tasaista.

 4. Kaada seos tiheän siivilän tai juustoharsolla vuoratun siivilän läpi. 

 5. Kiehauta 2 litraa vettä kattilassa.

 6. Lisää siivilöity soijamaito kiehuvaan veteen ja anna kiehua hiljalleen 20 minuutin ajan.

 7. Pullota jäähtynyt soijamaito ja säilytä viileässä. Itse tehty soijamaito säilyy jääkaapissa 3-4 päivää.

Kategoriassa