Siirry suoraan sisältöön

Itse tehty soijajogurtti​

Itse tehty soijajogurtti valmistuu helpoimmillaan vain 2 ainesosasta ja prosessikin on yksinkertainen. Herkullinen vegaaninen jogurtti ei sisällä tarpeettomia lisäaineita tai lisättyjä sokereita. Itse tehty jogurtti on laktoositon, pähkinätön, maidoton ja silti kermainen ja herkullinen.

itse tehty soijajogurtti

Voiko soijajogurttia tehdä itse?

Soijajogurtin valmistus on helppoa. Jogurtin koostumuksen saaminen juuri sellaiseksi kuin itse haluaa, voi ottaa pari kokeiluerää. Mutta kun itselle sopiva tapa on löytynyt, sujuu valmistus jatkossa helpommin. Itse tehty soijajogurtti tulee edullisemmaksi kuin kaupasta ostettu. Siitä myös puuttuu turhat lisäaineet.

Soijan terveysvaikutukset

Soija sisältää kasviestrogeeneja, joita kutsutaan isoflavonoideiksi. Soijatuote sisältää sitä enemmän isoflavonoideja, mitä vähemmän sitä on  prosessoitu. Kasviproteiinin on tutkimuksissa todettu olevan eläinproteiinia terveellisempää. Tuoreessa väitöskirjassa havaittiin maitotuotteista saatavan proteiinin olevan yhteydessä suurempaan sydämen vajaatoiminnan riskiin. Itse tehty soijamaito on lisäksi edullinen vaihtoehto eläinperäiselle maidolle.

Soijajogurtin valmistus

Soijamaidon ja jogurtin lisäksi soijajogurtin valmistuksessa on hyvä olla seuraavat välineet:

  • Kattila
  • Lämpömittari
  • Vispilä
  • Puhtaita lasipurkkeja
agar agar

Tarvitset ensimmäiseen valmistuserään vain soijamaitoa ja jogurtin siemeneksi vähän kaupasta ostettua jogurttia. Jatkossa voit käyttää kotitekoista soijajogurttiasi seuraavan erän siemenenä ja jatkaa tätä noin 2–3 kuukautta, ennen kuin hapatteen teho laskee ja se pitää vaihtaa tuoreeseen.

Ennen kuin aloitat soijajogurtin valmistamisen, steriloi kaikki käyttämäsi astiat, koska et halua jogurttiviljelmien kilpailevan niissä mahdollisesti olevien bakteerien kanssa. Steriloi kaikki välineet pesemällä ne kuumalla vedellä ja kuivaamalla uunin kestävät noin 10 minuuttia 100 ºC:ssa.

Sekoita sitten agar agar (ja maissitärkkelys, jos käytät sitä) pieneen määrään soijamaitoa ja vatkaa tasaiseksi.

Lisää soijamaito ja seos isoon kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä, kunnes soijamaidon lämpötila on 85 ºC. Sekoita silloin tällöin, jotta maito ei tartu kattilan pohjaan. Ellet käytä sakeuttamisaineita, voit kuumentaa soijamaidon suoraan 45-asteeseen.

Kun lämpötila on saavutettu, poista kattila liedeltä ja anna maidon jäähtyä 45 ºC:seen. Älä lisää jogurtin siementä ennen kuin lämpötila on laskenut riittävästi, muuten tapat siemenen ja jogurtti ei onnistu.

Jos et omista lämpömittaria, sammuta lämpö ennen kuin maito alkaa kiehua eli ennen kuin kiehuvat pienet kuplat alkavat muuttua isommiksi. Kun maito on jäähtynyt, voit kokeilla lämpötilaa puhtaalla sormella. Maito on sopivan lämpöistä kun sormi ei enää pala, mutta maito tuntuu kuitenkin kuumalta.

Kun maito on jäähtynyt, lisää jogurtin siemen ja sekoita varovasti, kunnes se on täysin sekoittunut.

Kaada soijamaito-jogurttiseos kuumennettuihin lasisiin purkkeihin. Aseta purkit lämpimään paikkaan hapattumaan. Voit käyttää esimerkiksi 50 asteeseen kuumennettua uunia tai kääriä purkit peiton sisälle. Pidä purkit lämpimässä 12-24 tuntia riippuen siitä miten hapanta jogurttia haluat. Säilytä valmis jogurtti jääkaapissa. Soijajogurtti säilyy hyvänä noin 4-5 päivää.

Jogurtti paksuuntuu vielä lisää viileässä. Halutessaan jogurtin voi vielä siivilöidä tiheässä siivilässä tai juustoharsolla, mikäli haluaa siitä paksumpaa. Jäljelle jäävän heran voi käyttää esimerkiksi kasvisten hapattamisessa tai leivonnassa. Tarpeeksi pitkään valutetusta jogurtista tulee erinomaista vegaanista tuorejuustoa.

Resepti onnistuneeseen jogurttiin

1. Käytä sakeuttamisainetta
Jogurtin voi valmistaa ilman sakeutusainetta (tässä reseptissä agar agar), mutta onnistuminen on tällöin epävarmempaa. Ei jogurtti silti pilalle mene, vaikkei sakeutusainetta käyttäisikään, mutta juotavaa siitä saattaa tulla.

2. Käytä itse tehtyä soijamaitoa
Jos käytät kaupasta ostettua soijamaitoa, valitse sellainen, jossa on mahdollisimman vähän ainesosia soijan ja veden lisäksi. Kaikki ylimääräiset ainesosat, lisäaineet ja säilöntäaineet voivat vaikuttaa hapatusprosessiin ja paksuuntumiseen. Tulokset vaihtelevat myös merkkien välillä.

3. Käytä lämpömittaria
Vaikka jogurtin valmistuksen voi tehdä ilmankin, on ehdottomasti parempi käyttää lämpömittaria. Mitä tarkempi olet, sitä todennäköisemmin onnistut.

4. Muista säästää siemen seuraavaa erää varten
Siirrä osa valmiista jogurtista erilliseen purkkiin seuraavan erän valmistusta varten. Käytä siemen 10 päivän kuluessa.

Vasemmalla siivilöity soijajogurtti, oikealla siivilöimätön, joissa molemmissa 2 tl agar agaria sakeuttamisaineena.

Mihin itse tehty soijajogurtti sopii?

Soijajogurtin voi tietysti syödä ihan sellaisenaan tai marjojen ja hedelmien kera. Sen voi myös maustaa haluamallaan tavalla vaikka vaniljalla, kaakaolla, hunajalla tai pähkinöillä. Soijajogurtista valmistuu myös ihanat tuorepuurot sekä kastikkeet kuten Vegaanihaasteen tulinen jogurttikastike. Itse tehty soijajogurtti sopii myös leivontaan.

Resepti

Itse tehty soijajogurtti​

Itse tehty soijajogurtti valmistuu helpoimmillaan vain 2 ainesosasta ja prosessikin on yksinkertainen. Herkullinen vegaaninen jogurtti ei sisällä tarpeettomia lisäaineita tai lisättyjä sokereita. Itse tehty jogurtti on laktoositon, pähkinätön, maidoton ja silti kermainen ja herkullinen.

Valmisteluaika 15 minuuttia Tekeytymisaika 12 tunti Kokonaisaika 12 tuntia 15 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea Annoksia: 4 Kalorit: 71 Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Valmistus

  1. Puhdista kaikki työvälineet ja kuumenna purkit 100-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan.

  2. Mikäli käytät agar agaria tai maissitärkkelystä, sekoita ne kattilassa tilkkaan soijamaitoa. Kaada sekaan loput soijamaidosta ja kuumenna 85-asteiseksi. Jäähdytä seos 45-asteiseksi ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä. Sekoita jogurtti 45-asteiseen soijamaitoon.

  3. Kaada seos purkkeihin ja pidä lämpimässä 12-24 tunnin ajan.

  4. Säilytä valmis jogurtti viileässä. Itse tehty soijajogurtti säilyy jääkaapissa 4-5 päivää.

Ravintosisältö

Annoskoko 2,5 dl

Annoksia 4


Määrä per annos
Kalorit 71kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 3.4g6%
Tyydyttynyt rasva 0.5g3%
Hiilihydraatteja yhteensä 2g1%
Ravintokuitu 3g12%
Sokerit 0.9g
Proteiini 6.8g14%

Kalsium 31 mg
Rauta 1.6 mg
Tiamiini 0.21 mg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Vinkki

1. Käytä sakeuttamisainetta
Jogurtin voi valmistaa ilman sakeutusainetta (tässä reseptissä agar agar), mutta onnistuminen on tällöin epävarmempaa. Ei jogurtti silti pilalle mene, vaikkei sakeutusainetta käyttäisikään, mutta juotavaa siitä saattaa tulla.

2. Käytä itse tehtyä soijamaitoa
Jos käytät kaupasta ostettua soijamaitoa, valitse sellainen, jossa on mahdollisimman vähän ainesosia soijan ja veden lisäksi. Kaikki ylimääräiset ainesosat, lisäaineet ja säilöntäaineet voivat vaikuttaa hapatusprosessiin ja paksuuntumiseen. Tulokset vaihtelevat myös merkkien välillä.

3. Käytä lämpömittaria
Vaikka jogurtin valmistuksen voi tehdä ilmankin, on ehdottomasti parempi käyttää lämpömittaria. Mitä tarkempi olet, sitä todennäköisemmin onnistut.

4. Muista säästää siemen seuraavaa erää varten
Siirrä osa valmiista jogurtista erilliseen purkkiin seuraavan erän valmistusta varten. Käytä siemen 10 päivän kuluessa.

5. Voit vaikuttaa jogurtin makuun hapatusaikaa muuttamalla.

6. Koostumusta voi säädellä esimerkiksi agar agarin, maissitärkkelyksen ja siivilöinnin avulla.

7. Soijajogurtin voi makeuttaa sokerilla, siirapilla tai keinotekoisilla makeutusaineella. 

Avainsanat: jogurtti, soijamaito, tee-se-itse
Kategoriassa