Siirry suoraan sisältöön

Itse tehty kaurakerma

Herkullinen vegaaninen kaurakerma on helppo tehdä itse. Itse tehty kaurakerma on juuri sen paksuista kuin haluat sen olevan. Lisäksi rasvan laatua ja määrää on helppo säätää haluamakseen. Valmistukseen tarvitset vain kaurahiutaleita, kasviöljyä, vettä, suolaa ja blenderin.

itse tehty kaurakerma

Miksi tehdä itse kaurakermaa?

Kaurakermaa saa nykyisin lähes kaupasta kuin kaupasta, myös eri makuisina. Itse tehty kaurakerma on kuitenkin terveellisempää, sillä se ei sisällä lisäaineita. Kaiken lisäksi kaurakerma valmistuu helposti ja nopeasti sekä säästää mukavasti kukkaroa. Valmistukseen tarvitset vain kaurahiutaleita, kasviöljyä, vettä, suolaa ja blenderin tai tehosekoittimen.

Itse tekeminen kannattaa myös siksi, että se mahdollistaa öljyn määrän ja laadun säätämisen. Kun kaurakerman valmistaa itse, voi käyttää juuri sitä öljyä mitä parhaaksi katsoo.

Kaurakerma on itse tehtynä terveellistä

Tässä reseptissä käytetään öljynä rypsiöljyä. Rypsiöljy sisältää runsaasti alfalinoleenihappoa, joka kuuluu omega-3 rasvoihin. Omega-6 rasvahappoja tulisi ravinnosta saada korkeintaan kaksi kertaa omega-3 rasvahappojen verran. Rypsiöljyssä omega-3 ja omega-6 ovat hyvässä suhteessa, sillä noin kolmasosa rypsiöljyn rasvasta on omega-3 rasvoja.

Rypsiöljy sisältää myös runsaasti K- ja E-vitamiinia. Rypsiöljyn lisäksi hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mantelit ja pähkinät, joista eniten E-vitamiinia sisältävät mantelit, hasselpähkinät ja maapähkinät. K-vitamiinia taas saa tummanvihreistä vihanneksista kuten lehtikaalista, mangoldista ja basilikasta. Elimistömme tarvitsee K-vitamiinia sekä veren hyytymiseen että luiden kunnossapysymiseen. Virallista K-vitamiinin saantisuositusta Suomessa ei ole, mutta tutkimusten mukaan 45 µg päivässä on aikuiselle riittävä määrä.

Itse tehty kaurakerma valmistuu hetkessä

Laita ensin vesi kiehumaan. Mittaa kiehumista odotellessasi kaurahiutaleet kulhoon. Ne voi laittaa suoraan blenderikulhoonkin, mikäli se on kuumaa kestävä. Kun vesi on kiehahtanut, kaada se kaurahiutaleiden päälle. Jätä hiutaleet hautumaan vähintään puoleksi tunniksi. Älä kuitenkaan hauduta hiutaleita yli kahta tuntia.

Kun hiutaleet ovat saaneet turvota, lisää sekaan öljy ja hyppysellinen suolaa. Sulje blenderin kansi tiiviisti ja surauta täydellä teholla noin 3-5 minuuttia kunnes kaurakerma on tasainen.

Siivilöi kerma halutessasi. Tehokas blenderi ja riittävän pitkä (3-5 min) blendausaika tosin saavat niin tasaisen lopputuloksen aikaiseksi, että siivilöintiä ei mielestäni tarvita. Tarvittaessa siivilöinti kuitenkin onnistuu tiheällä siivilällä. Siiviöidessä kannattaa varovasti lusikalla sekoitella siivilään jäänyttä massaa, jotta kaurakerma pääsee valumaan siivilän läpi. Jäljelle jäävän massan voi hyödyntää esimerkiksi leivonnassa, smoothiessa tai puurossa.

Gluteenittoman version saat käyttämällä gluteenittomia kaurahiutaleita.

Itse tehty kaurakerma säilyy jääkaapissa säilytettynä hyvänä jopa 2 viikkoa. Kun kermaa tekee kerran viikossa tai kahdessa, on sitä aina valmiina jääkaapissa kokkauksia varten.

Käytä ruoanlaitossa ja leivonnassa

Itse tehty kaurakerma sopii kerman korvikkeena käytettäväksi kaikessa ruoanlaitossa ja leivonnassa. Rasvapitoisuutta ja kerman paksuutta voi säädellä haluamakseen. Tämän reseptin kaurakerman rasvapitoisuus on 5 prosenttia. Rypsiöljyn voi myös korvata toisella öljyllä tai käyttää vaikka kahta eri öljyä. Huomaa kuitenkin, että voimakkaan makuinen öljy vaikuttaa valmiin kaurakerman makuun. Kaurakermasta voi valmistaa esimerkiksi pehmeän kermaisen vegaanisen sienikastikkeen.

Resepti

Itse tehty kaurakerma

Herkullinen vegaaninen kaurakerma on helppo tehdä itse. Itse tehdyn kaurakerman paksuutta sekä rasvan laatua ja määrää on helppo säätää haluamakseen. Valmistukseen tarvitset vain kaurahiutaleita, kasviöljyä, vettä, suolaa ja blenderin.

Valmisteluaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 30 minuuttia Kokonaisaika 40 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 6 Kalorit: 64 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Valmistus

  1. Laita vesi kiehumaan.

  2. Mittaa kaurahiutaleet blenderikulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Jätä hautumaan noin 30 minuutin ajaksi.

  3. Kun kaurahiutaleet ovat turvonneet noin puolen tunnin ajan, lisää kulhoon rypsiöljyä ja ripaus suolaa.

  4. Blendaa seos tasaiseksi.

  5. Siivilöi seos halutessasi tiheällä siivilällä.

Ravintosisältö

Annoskoko 1 dl

Annoksia 6


Määrä per annos
Kalorit 64kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 4.5g7%
Tyydyttynyt rasva 0.3g2%
Hiilihydraatteja yhteensä 4.5g2%
Ravintokuitu 0.8g4%
Sokerit 0.1g
Proteiini 0.99g2%

Kalsium 3.5 mg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: kaurakerma, itse tehty kaurakerma
Kategoriassa