Siirry suoraan sisältöön

Hedelmäinen pähkinäpuuro

hedelmäinen pähkinäpuuro

Hedelmäinen pähkinäpuuro on terveellinen ja täyttävä aamupala, joka pitää nälän poissa pitkään. Puuron voi valmistaa joko liedellä tai mikrossa.

hedelmäinen pähkinäpuuro

Pähkinäpuuro on terveellinen ja täyttävä aamupala

Kaura sisältää runsaasti kuitua ja pitää tästä syystä hyvin nälkää loitolla. Tämä onkin yksi syy, miksi kaurapuuro on loistava valinta aamupalaksi. Kaurapuuro sopiikin hyvin painonhallinnan tueksi. Kaiken lisäksi se valmistuu nopeasti mikrossa ilman vahtimista.

Täyttävyyden lisäksi kaura on muutenkin hyvä valinta aamupalaksi. Kauran sisältämä beetaglukaani alentaa tutkitusti kolesterolia estämällä LDL-kolesterolin imetytymistä elimistöön. Kaura  on myös luontaisesti gluteeniton. Keliaakikon kannattaa kuitenkin ostaessa vielä varmistaa, että kyseessä on gluteeniton kaura, sillä tuotantoprosessissa voi joukkoon sekoittua pieniä määriä muita viljoja.

Kaura sisältää hyvien hiilihydraattien lisäksi myös jonkin verran proteiinia. Lisää proteiinia tämä pähkinäpuuro saa soijamaidosta ja hyviä rasvoja pähkinöistä. Soijamaitoon tehty puuro on täyteläisempi ja pehmeämpi kuin veteen tehty. Hedelmät tuovat puuroon makua ja vitamiineja.

Kuidun lisäksi kaurapuuro sisältää runsaasti magnesiumia, joka edistää normaalia aineenvaihduntaa ja lihasten toimintaa. Kalsiumia tästä puurosta saa noin kolmasosan päivän tarpeesta, kunhan käyttää kasvimaitoa, johon on lisätty kalsiumia. Esimerkiksi luomusoijamaidossa ei ole lisättyä kalsiumia.

Pähkinäpuuron valmistus

Mittaa kattilaan kaurahiutaleet ja vesi. Keitä seosta sen verran, että vesi imeytyy hiutaleisiin. Lisää soijamaito ja sekoita tasaiseksi. Anna puuron kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia.

pähkinäpuuron valmistus

Pilko puuron kiehuessa pähkinät. Kuori hedelmät ja poista päärynän siemenkota. Appelsiinin voi kuoria helposti veitsellä seuraavasti:

 1. Leikkaa ensin molemmat päädyt pois, jotta appelsiini pysyy tukevasti leikkuulaudalla.
 2. Leikkaa sitten kuoret appelsiinin muotoa mukaillen ylhäältä alas kohti leikkuulautaa.

Pilko hedelmät ja jätä odottamaan puuron valmistumista.

Kun puuro on valmis, lisää siihen ripaus suolaa. Tarkista maku ja sekoita joukkoon pilkotut pähkinät (jätä halutessasi hieman pähkinöitä päälle ripoteltavaksi). Sekoita tasaiseksi. Annostele puuro lautaselle ja lisää päälle pilkotut hedelmät. 

Pähkinäpuuro mikrossa

Jos teet puuron mikrossa, käytä suurta syvää lautasta. Liian pienellä lautasella puuro voi kiehua yli. Mittaa hiutaleet ja vesi lautaselle ja kuumenna minuutin ajan täydellä teholla. 

Lisää joukkoon soijamaito ja sekoita. Kuumenna puuroa vielä 5 minuuttia 600 W teholla. Tarkista tarvittaessa välillä, ettei puuro kiehu yli. Tarpeeksi suurella lautasella tätä ongelmaa ei ole, mutta jos puuro kiehuu yli, voit sekoittaa puuroa 1-2 kertaa kypsymisen aikana. Se estää ylikiehumisen.

Kuori hedelmät ja pilko ne sekä pähkinät. Sekoita valmiiseen puuroon suola ja pilkotut pähkinät. Lisää päälle pilkotut hedelmät.

Puuron tuunaaminen

Puuro kannattaa valmistaa satokauden hedelmistä. Kauden hedelmät ovat kaupassa edullisempia kuin ei satokaudessa olevat ja lisäksi paremman makuisia. Tietoa sesongin hedelmistä löytyy esimerkiksi Satokausikalenterista.

Vaihtelua puuroon saa myös käyttämällä pekaani- ja saksanpähkinöiden tilalla esimerkiksi cashewpähkinöitä. Soijamaidon tilalla voi käyttää muutakin kasvimaitoa tai soijamaidon voi tehdä ja maustaa itse.

Resepti

Hedelmäinen pähkinäpuuro

Hedelmäinen pähkinäpuuro on terveellinen ja täyttävä aamupala, joka pitää nälän poissa pitkään. Puuron voi valmistaa joko liedellä tai mikrossa.

hedelmäinen pähkinäpuuro
Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 6 minuuttia Kokonaisaika 11 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 2 Kalorit: 522 kcal Suositeltu vuodenaika: Sopii joka vuodenaikaan

Ainekset

Valmistus

Valmistus liedellä

 1. Mittaa vesi ja kaurahiutaleet kattilaan. Kiehauta.

 2. Lisää joukkoon soijamaito ja anna kiehua kannen alla hiljalleen noin 10 minuuttia.

 3. Pilko tällä välin pähkinät. Kuori ja pilko päärynä ja appelsiini.

 4. Lisää puuroon suola ja pilkotut pähkinät ja sekoita tasaiseksi. Ripottele päälle hedelmät.

Valmistus mikrossa (Valmista mikrossa kerrallaan yksi annos, muuten puuro voi kiehua yli.)

 1. Mittaa vesi ja kaurahiutaleet isolle syvälle lautaselle ja kuumenna mikrossa täydellä teholla minuutin ajan.

 2. Lisää puuroon suola ja soijamaito. Sekoita.

 3. Kuumenna puuroa 600 W teholla vielä 5 minuuttia.

 4. Pilko puuron kypsyessä pähkinät. Kuori ja pilko päärynä ja appelsiini.

 5. Ota puuro mikrosta, lisää suola ja tarkista maku. Lisää sekaan pilkotut pähkinät ja sekoita tasaiseksi. Ripottele päälle hedelmät.