Siirry suoraan sisältöön

Hapankaali

hapankaali

Hapankaalin valmistus on helppoa. Se on myös terveellistä sisältämiensä probioottien takia. Probiootit edistävät suoliston hyvinvointia ja vastustuskykyä. Valmistukseen tarvitset vain kaalia ja suolaa. 

hapankaali

Mitä tarkoittaa hapattaminen?

Hapatus eli fermentointi on ruuan säilöntämenetelmä, jossa maitohappobakteerit muuttavat hiilihydraatteja hapoksi ja estävät haitallisten mikrobien kasvua. Hapattamalla voi valmistaa monia herkullisia ja terveellisiä ruokia, kuten hapankaalia, kimchiä, jogurttia ja kefiiriä. Myös kombucha on valmistettu fermentoimalla.

Hapattaminen parantaa ruuan makua, rakennetta ja säilyvyyttä sekä lisää sen ravintoarvoa. Hapattaminen on myös helppoa ja edullista, sillä siihen ei tarvita kalliita välineitä eikä paljon energiaa. Hapattamalla voi hyödyntää kauden kasviksia ja marjoja sekä tehdä omia mausteita ja kastikkeita. Fermentointiaika vaihtelee kasvisten mukaan ja sen voi tarkistaa maistamalla. Fermentoidut kasvikset ovat herkullinen lisäke monille ruoille tai niitä voi nauttia sellaisenaan.

Hapankaali lisää vastustuskykyä

Hapattaa voi muitakin kasviksia kuin kaalia. Kaalin joukkoon voi lisätä esimerkiksi porkkanaa, kurkkua, retiisiä, sipulia, valkosipulia, inkivääriä, chiliä, punajuurta tai omenaa, saat samalla vaihtelua makuun ja väriin. 

Hapankaalin terveysvaikutukset ovat moninaiset. Se sisältää runsaasti probiootteja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia ja vastustuskykyä. Hapankaali voi myös auttaa alentamaan verenpainetta, parantamaan ruoansulatusta ja ehkäisemään tulehduksia.  Lisäksi se sisältää runsaasti C-vitamiinia, joka myös edistää vastustuskykyä, ihon ja limakalvojen kuntoa sekä parantaa raudan imeytymistä. Hapankaali on kevyttä ja kuitupitoista, mikä auttaa painonhallinnassa ja kylläisyyden tunteessa. Siinä on myös B-vitamiineja, K-vitamiinia ja kaliumia.

keräkaali

Hapankaali on siis erinomainen lisuke monille ruoille, ja sitä voi käyttää myös ruoanlaitossa monipuolisesti. Se sopii myös herkkävatsaisille, sillä sen maitohappobakteerit voivat lievittää ärtyvän suolen oireita. Hapankaalin nauttiminen on helppo tapa lisätä terveellisiä hapatettuja eli fermentoituja ruokia ruokavalioon.

Hapankaalin valmistus

Pese ja pilko kaali pieniksi suikaleiksi. Voit käyttää valkoista tai punaista kaalia tai sekoittaa niitä keskenään. Laita kaalisuikaleet isoon kulhoon ja ripottele päälle suolaa. Hiero suolaa kaalin joukkoon käsillä, kunnes kaali alkaa pehmetä ja erittää nestettä.

Siirrä kaali tiiviisti lasipurkkiin ja painele sitä niin, että neste nousee kaalin pinnalle. Varmista, että neste peittää kaalin kokonaan. Jos nestettä ei ole tarpeeksi, voit lisätä hieman suolavettä (10 g suolaa litraan vettä).

Jätä purkin suuhun hieman tilaa ilmalle. Sulje purkki kannella tai kuminauhalla kiinnitetyllä sideharsolla. Säilytä purkkia huoneenlämmössä pimeässä paikassa noin viikon ajan. Tarkista purkki päivittäin ja poista mahdollinen pintaan muodostunut vaahto.

Kun hapankaali on valmista eli kun se on ollut noin viikon huoneenlämmössä, siirrä se jääkaappiin ja nauti sellaisenaan tai osana erilaisia ruokia. Voit siirtää purkin kylmään, kun kaali on omaan makuusi sopivan hapanta. Happamuus lisääntyy sitä enemmän mitä kauemmin kaali on saanut olla lämpimässä.


MAINOS

Kilner hapatusastiat


Kokeile hapankaalia näiden ruokien kanssa

Resepti

Hapankaali

Hapankaalin valmistus on helppoa ja hapankaali on terveellistä. Hapankaali sisältää runsaasti probiootteja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia ja vastustuskykyä. Valmistukseen tarvitset vain kaalia ja suolaa. 

hapankaali
Valmisteluaika 10 minuuttia Tekeytymisaika 168 tunti Kokonaisaika 168 tuntia 10 minuuttia Vaikeustaso: Keskivaikea

Ainekset

Valmistus

  1. Pese ja pilko kaali pieniksi suikaleiksi. 

  2. Laita kaalisuikaleet isoon kulhoon ja ripottele päälle suolaa. Hiero suolaa kaalin joukkoon käsillä, kunnes kaali alkaa pehmetä ja erittää nestettä.

  3. Survo kaali tiiviisti lasipurkkiin ja painele sitä niin, että neste nousee kaalin pinnalle. Jätä purkin suuhun hieman tilaa ilmalle. Sulje purkki kannella tai kuminauhalla kiinnitetyllä sideharsolla.

  4. Säilytä purkkia huoneenlämmössä pimeässä paikassa noin viikon ajan. Tarkista purkki päivittäin ja poista mahdollinen pintaan muodostunut vaahto.

  5. Kun hapankaali on valmista, siirrä se jääkaappiin ja nauti sellaisenaan tai osana erilaisia ruokia.

Avainsanat: hapankaali, hapatettu kaali, fermentointi, probiootit