Siirry suoraan sisältöön

Guacamole

Guacamole on avokadosta, limetinmehusta, korianterista, sipuli ja valkosipulista tehty dippi tai lisuke. Se on alun perin meksikolainen ruokalaji, mutta se on nykyään suosittua ympäri maailmaa. Guacamole on pehmeää ja kermaisaa, ja sen maku on raikas ja hedelmäinen. Se on täydellinen dippi tortillasipseille, tacoille, burritoille ja muille meksikolaisille herkuille.

guacamole

Suosi eurooppalaisia avokadoja

Avokadojen viljelyyn liittyy useita eettisiä ongelmia.

Avokadot ovat vaativat kasvaakseen paljon vettä ja niiden viljely voi johtaa vesipulaan. Yhden avokadokilon viljelyyn tarvitaan noin 1000 litraa vettä. Se on valtava määrä vettä! Avokadot viljellään usein alueilla, jotka ovat jo valmiiksi alttiita vesipulalle. Esimerkiksi Perussa, jossa avokadoja viljellään paljon, on kärsitty vesipulasta jo vuosikymmeniä.

Avokadon viljely voi myös johtaa siihen, että metsiä hävitetään, jotta tilaa saadaan avokadon viljelyyn. Metsien hävityksellä on monia kielteisiä vaikutuksia, kuten maan eroosio, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja ilmastonmuutos.

Lisäksi avokadon viljely on ollut osallisena huumetoiminnassa joissakin maissa ja avokadoviljelmillä on raportoitu työvoiman hyväksikäyttöä, kuten palkkauskytköksiä, lapsityövoimaa ja huonoja työolosuhteita.

Euroopasta löytyy runsain mitoin vastuullista avokadon tuotantoa harjoittavaa viljelijää. Esimerkiksi CrowdFarmingista voi tilata suoraan kotiin eettisesti tuotettuja avokadoja.

Guacamolen valmistus

Halkaise avokadot ja poista siemenet. Ota avokadon hedelmäliha lusikalla kulhoon. Muussaa avokadot haarukalla tai sauvasekoittimella.

Hienonna korianteri ja sipulit hienoksi ja lisää ne kulhoon. Mausta limetin mehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi.

Tarjoa heti.

Miten estää avokadon ruskistuminen?

Avokadot on parasta tarjoilla tuoreena, mutta sitä voidaan säilyttää jääkaapissa enintään 24 tuntia. Avokadon ruskistumisen voi estää seuraavilla tavoilla:

 • Käytä kypsiä avokadoita. Kypsät avokadot ovat pehmeitä koskettaa ja ne antavat hieman periksi painettaessa. Kypsät avokadot ruskistuvat hitaammin kuin raakat avokadot.
 • Lisää avokadoihin limetin tai sitruunan mehua. Limetin tai sitruunan mehu sisältää sitruunahappoa, joka estää avokadon ruskistumista.
 • Sekoita avokadoihin hieman hunajaa tai sokeria. Hunaja tai sokeri peittää avokadon hedelmälihan ja estää sen kosketusta ilmaan, mikä auttaa estämään ruskistumista.
 • Peitä avokadot tiiviisti. Kun avokadon päälle laittaa tiiviisti sopivan kannen tai kelmun, se estää ilmaa pääsemästä hedelmään ja auttaa estämään ruskistumisen.
 • Valmista avokadoja sisältävä ruoka juuri ennen tarjoilua. Jos et voi tarjoilla avokadoja heti, säilytä ne jääkaapissa. Ota avokadot jääkaapista hetki ennen tarjoilua ja anna sen lämmetä huoneenlämmössä muutama minuutti.
 • Jos avokado on jo ruskistunut, voit yrittää pelastaa sen lisäämällä siihen hieman limetin tai sitruunan mehua. Voit myös sekoittaa siihen hieman hunajaa tai sokeria.

Vinkkejä

 • Parhaan maun saamiseksi käytä kypsiä avokadoja. Kypsät avokadot antavat hieman periksi painettaessa.
 • Jos sinulla ei ole aikaa muussata avokadoja käsin, voit käyttää monitoimikonetta tai sauvasekoitinta. Varo, ettet sekoita liikaa. Guacamolesta tulee muuten täysin sileää.
 • Jos haluat lisätä guacamoleen hieman mausteisuutta, voit sekoittaa siihen ripauksen cayennea tai chiliä.
 • Guacamolea voi valmistaa myös muilla aineksilla, kuten tomaatilla, paprikalla, chilillä tai jalapenolla. Näin guacamolen makuun saa vaihtelua ja mausteisuutta.

Guacamolen tarjoilu

Guacamole tarjoillaan yleensä tortillachipsien tai muiden meksikolaisten herkkujen kanssa. Sitä voidaan myös käyttää täytteenä tacoille, burritoille ja muille ruoille. Guacamole sopii hyvin myös levitteeksi leivälle.

Resepti

Guacamole

Guacamole on avokadosta, limetinmehusta, korianterista, sipuli ja valkosipulista tehty dippi tai lisuke. Se on alun perin meksikolainen ruokalaji, mutta se on nykyään suosittua ympäri maailmaa. Guacamole on pehmeää ja kermaisaa, ja sen maku on raikas ja hedelmäinen. Se on täydellinen dippi tortillasipseille, tacoille, burritoille ja muille meksikolaisille herkuille.

Valmisteluaika 5 minuuttia Kokonaisaika 5 minuuttia Vaikeustaso: Helppo

Ainekset

Valmistus

 1. Halkaise avokadot ja poista siemenet. Ota avokadon hedelmäliha lusikalla kulhoon.

 2. Muussaa avokadot haarukalla tai sauvasekoittimella.

 3. Hienonna korianteri ja sipulit. Lisää ne kulhoon. 

 4. Mausta limetin mehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi haarukalla tai sauvasekoittimella.

 5. Tarjoa guacamole heti tai säilytä se jääkaapissa enintään 24 tuntia.

Ravintosisältö

Annoskoko 50g


Määrä per annos
Kalorit 79kcal
% päivittäisestä arvosta *
Rasvoja yhteensä 7.5g12%
Tyydyttynyt rasva 1g5%
Hiilihydraatteja yhteensä 0.8g1%
Ravintokuitu 2.7g11%
Proteiini 1.1g3%

B6-vitamiini 0.18 mg

* Prosenttiosuus päivittäisestä arvosta perustuu 2000 kilokalorin ruokavalioon. Oma päivittäinen arvosi voi olla korkeampi tai matalampi riippuen energiantarpeestasi.

Avainsanat: avokado, dippikastike