Siirry suoraan sisältöön

Bao sämpylät

Bao sämpylät ovat höyrytettyjä kiinalaisia sämpylöitä. Bao tarkoittaakin sämpylää. Voit täyttää nämä pehmeät ja ilmavat sämpylät millä tahansa haluamallasi täytteellä. Täytteeksi sopii hyvin esimerkiksi soijakastikkeella, inkiväärillä ja valkosipulilla maustettu nyhtökaura, kurkku-porkkanasalaatti ja makea hoisin-kastike.

Aasialaista katuruokaa

Bao sämpylät ovat kiinalaisia höyrytettyjä sämpylöitä, jotka täytetään usein lihalla, kasviksilla tai makealla täytteellä. Bao sämpylät ovat peräisin Pohjois-Kiinasta, jossa niitä kutsutaan myös mantouksi. Bao sämpylät ovat suosittuja katuruokana ja välipalana monissa Aasian maissa, kuten Taiwanissa, Vietnamissa ja Thaimaassa. Bao sämpylät ovat helppoja valmistaa kotona, tarvitset vain höyrytyskorin. Vegaaniseksi täytteeksi voi valita oman maun mukaan esimerkiksi tofua, nyhtökauraa, kaalia, porkkanaa, sieniä tai ananasta. Bao sämpylät ovat herkullisia ihan sellaisenaankin tai kastikkeen kanssa.


MAINOS

Maku Kitchen life – sinulle, joka rakastat hyvää ruokaa ja mukavaa seuraa! 
Kotimaiselta Makulta löydät kaiken ruoanlaittoon, leivontaan, tarjoiluun ja säilytykseen.


Bao sämpylöiden valmistus

Sekoita kulhossa vesi, kuivahiiva ja sokeri. Anna seistä noin 15 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää joukkoon jauhot, öljy ja suola. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa ja sileää. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, tai kunnes se on kaksinkertainen.

Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyörittele niistä palloja. Kauli pallot ohuiksi soikioiksi jauhotetulla alustalla. Leikkaa leivinpaperista pieniä paloja ja aseta ne soikioiden toiselle puolelle. Taita soikiot varovasti kahtia leivinpaperin päälle niin, että muodostuu puolikuun muotoisia sämpylöitä. Aseta sämpylät höyrytyskoriin niin, että ne eivät kosketa toisiaan. Peitä kori kannella ja anna sämpylöiden kohota vielä noin 15 minuuttia.

Gluteenittomat bao sämpylät

Voit kokeilla korvata vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella, mikäli haluat tehdä sämpylät gluteenittomina. Myös riisijauho voi toimia näissä sämpylöissä hyvin. Riisijauho on yleinen ainesosa Aasian keittiössä ja sitä voidaan käytetään myös bao sämpylöiden valmistuksessa. Riisijauho antaa sämpylöille hieman makean vivahteen. Riisijauhon käyttö kuitenkin vaikuttaa sämpylöiden rakenteeseen, eivätkä sämpylät ole yhtä kimmoisia kuin vehnäjauhoilla leivotut.

Tattarijauho on myös gluteeniton vaihtoehto, mutta sen maku on voimakkaampi kuin useimpien muiden jauhojen. Tattarijauhoa voi sekoittaa muiden gluteenittomien jauhojen, kuten riisijauhon tai mantelijauhon kanssa, jotta saadaan aikaan tasapainoisempi maku ja rakenne. Muista, että jauhojen vaihtaminen voi vaikuttaa lopputuloksen makuun ja rakenteeseen, joten saatat joutua kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä löytääksesi suosikkisi.

Vegaaniset täytteet

Täytä bao sämpylät esimerkiksi jollan seuraavista täytteistä

1. Nyhtökaura. Paista nyhtökauraa öljyssä noin 10 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes se on rapeaa ja kullanruskeaa. Mausta valkosipulilla, inkiväärillä, soijakastikkeella, sokerilla ja riisiviinietikalla.

2. Kurkku-porkkanaraaste. Raasta kurkku ja porkkana karkeaksi raasteeksi ja lorauta sekaan hieman riisiviinietikkaa ja sokeria sekä ripaus suolaa. Lisää vielä silputtua kevätsipulia ja hoisin-kastiketta.

3. Paahdettu tofu. Grillaa tai paista tofu ja valele se bbq- tai XO-kastikkeella ennen kuin laitat sen höyrytetyn bao-sämpylän sisään.

4. Haudutettu jackfruit. Jackfruit on kasvis, joka muistuttaa rakenteeltaan ja maultaan lihaa, kun sen hauduttaa.

5. Makeat murskatut maapähkinät. Makeat pähkinät lisäävät makeutta ja rouskuvuutta.

6. Tulinen tempeh. Marinoi tempeh suosikkichilikastikkeellasi ja paista rapeaksi pannulla. Tempeh on fermentoitu soijatuote, joka on kotoisin Indonesiasta, ja se on erinomainen proteiinilähde.

Gua bao sämpylät resepti

Bao sämpylät

Gua bao sämpylät ovat höyrytettyjä kiinalaisia sämpylöitä. Gua tarkoittaa porsaanlihaa ja bao sämpylää, mutta voit täyttää nämä pehmeät ja ilmavat sämpylät millä tahansa täytteellä. Täytteeksi sopii hyvin esimerkiksi soijakastikkeella, inkiväärillä ja valkosipulilla maustettu nyhtökaura, kurkku-porkkanasalaatti ja makea hoisin-kastike.

Valmisteluaika 15 minuuttia Kypsennysaika 15 minuuttia Tekeytymisaika 75 minuuttia Kokonaisaika 1 tunti 45 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 10

Ainekset

Valmistus

  1. Sekoita kulhossa vesi, kuivahiiva ja sokeri. Anna seistä noin 15 minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia.

  2. Lisää joukkoon jauhot, öljy ja suola. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa ja sileää.

  3. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, tai kunnes se on kaksinkertainen.

  4. Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyörittele niistä palloja. Kauli pallot ohuiksi soikioiksi jauhotetulla alustalla.

  5. Leikkaa leivinpaperista pieniä paloja ja aseta ne soikioiden toiselle puolelle. Taita soikiot varovasti kahtia leivinpaperin päälle niin, että muodostuu puolikuun muotoisia sämpylöitä.

  6. Aseta sämpylät höyrytyskoriin niin, että ne eivät kosketa toisiaan. Peitä kori kannella ja anna sämpylöiden kohota vielä noin 15 minuuttia.

Avainsanat: gua bao sämpylät, höyrytetyt sämpylät, kiinalainen katuruoka resepti
Kategoriassa