Siirry suoraan sisältöön

Airfryer uuniperunat

Tämän helpommin valmistuvaa ruokaa saa hakea. Airfryer uuniperunat kypsyvät nopeasti ja ilman valvontaa. Airfryerissa kypsennetyistä perunoista tulee sisältä mehukkaita ja ulkoa rapeita. Katso alta ohje kokonaisena airfryerissa valmistetuille uuniperunoille.

Peruna on hyvä kaliumin lähde

Kaliumia tarvitaan hermoston, lihasten sekä sydämen toimintaan. Kalium auttaa normaalin nestetasapainon ylläpitämisessä yhdessä natriumin kanssa. Lisäksi kalium laajentaa verisuonia ja auttaa näin verenpaineen alentamisessa.

Peruna on hyvä kaliumin lähde, sillä 100 grammaa perunaa sisältää 500 mg kaliumia. Päivittäinen kaliumin tarve on miehillä vähintään 3 500 mg ja naisilla 3 100 mg. Kaliumin puutos voi ilmetä esimerkiksi väsymyksenä, lihaskramppeina, turvotuksena tai ummetuksena.

Kaliumin lisäksi tästä salaatista saa myös B1- ja E-vitamiinia. B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan mm. hiilihydraattien ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa ja hermoston toiminnassa. E-vitamiinia tämä salaatti sisältää kolmanneksen päivän tarpeesta. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mantelit ja pähkinät ja kasviöljyt. Tässä salaatissa E-vitamiinia saa rypsiöljyyn tehdystä majoneesista.

Mikä perunalaji sopii uuniperunaksi?

Parhaat perunalajikkeet uuniperunoiden valmistukseen ovat yleensä ne, joilla on korkea tärkkelyspitoisuus ja alhainen kosteus. Nämä lajikkeet kypsyvät uunissa mukavasti pehmeiksi sisältä ja rapeiksi ulkoa. Kannattaa myös valita mieluummin suurikokoisia perunoita, sillä ne kypsyvät pienempiä mehevämmiksi.

Esimerkiksi Pito on erittäin tärkkelyspitoinen lajike ja se sopii hyvin uuniperunaksi. Myös Suvi, Puikula, Rosamunda, Van Gogh ja Sabina sisältävät runsaasti tärkkelystä. Perunan tärkkelyspitoisuus voi vaihdella lajikkeen lisäksi myös kasvatusolosuhteiden mukaan, joten samastakaan lajikkeesta ei aina valmistu samanlaisia uuniperunoita.

Uuniperunoiden valmistus airfryerissa

Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne. Pistele niihin haarukalla reikiä, jotta höyry pääsee ulos paistamisen aikana. Tässä kohdassa ei kannata fuskata, sillä peruna, jonka kuoressa ei ole reikiä, saattaa räjähtää kypsennyksen aikana. Räjähtäneestä perunasta ei jää jäljelle syötävää, vain pelkkää sotkua.

Sivele perunat kevyesti oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa, pippuria ja muita mausteita. Aseta perunat airfryerin koriin niin, että ne ovat vierekkäin. Aseta lämpötila 200 asteeseen ja paista perunoita 30-40 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä ja rapeita. Kääntele perunoita puolessa välissä paistamista, jotta ne ruskistuvat tasaisesti.

Nauti airfryer uuniperunat sellaisenaan tai haluamasi lisukkeen kanssa. Vegaaniseksi täytteeksi sopivat esimerkiksi vegaaninen tuorejuusto, guacamole tai kurpitsahummus.

Vegaaniset airfryer-reseptit

Airfryer on loistava laite, jolla voi valmistaa herkullisia ja terveellisiä ruokia vähemmällä rasvamäärällä. Katso muita helppoja ja maukkaita ideoita vegaanisista airfryer-resepteistä.


airfryer reseptit

4 helppoa airfryer-reseptiä

Katso helpot ja maukkaat vegaaniset airfryer reseptit, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan.


Vinkkejä airfryerin hankintaan

Airfryer eli ilmakuivain on laite, joka paistaa ruokaa kuumalla ilmalla ilman öljyä tai rasvaa. Airfryerin avulla voit valmistaa rapeita ja maukkaita ruokia terveellisemmin ja nopeammin kuin perinteisellä uunilla tai friteerauskeittimellä.

Tässä on muutamia vinkkejä, jotka kannattaa ottaa huomioon airfryeria hankkiessa:

  1. Valitse airfryer, joka sopii tarpeisiisi ja budjettiisi. Airfryereitä on eri kokoisia, muotoisia ja hintaisia. Mieti, kuinka paljon ruokaa haluat valmistaa kerralla, kuinka paljon tilaa sinulla on keittiössäsi ja kuinka paljon olet valmis maksamaan laitteesta.
  2. Tutustu airfryerin ominaisuuksiin ja toimintoihin. Eri airfryer-malleissa voi olla erilaisia toimintoja, kuten esilämmitys, ajastin, lämpötilansäätö, automaattinen sammutus ja äänimerkit. Jotkut airfryerit voivat myös paistaa, grillata, leipoa ja höyryttää ruokaa. Valitse airfryer, joka tarjoaa sinulle haluamasi ominaisuudet ja toiminnot.
  3. Puhdista ja huolla airfryer säännöllisesti. Airfryerin puhdistaminen on tärkeää ruoan maun, laadun ja turvallisuuden kannalta. Puhdista airfryerin osat lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella jokaisen käyttökerran jälkeen. Kuivaa osat huolellisesti ennen niiden asettamista takaisin laitteeseen. Noudata valmistajan ohjeita airfryerin puhdistamisesta ja huoltamisesta.

Airfryer uuniperunat resepti

Airfryer uuniperunat

Tämän helpommin valmistuvaa ruokaa saa hakea. Airfryer uuniperunat kypsyvät nopeasti ja ilman valvontaa. Airfryerissa kypsennetyistä perunoista tulee sisältä mehukkaita ja ulkoa rapeita. Katso alta ohje kokonaisena airfryerissa valmistetuille uuniperunoille.

Valmisteluaika 5 minuuttia Kypsennysaika 30 minuuttia Kokonaisaika 35 minuuttia Vaikeustaso: Helppo Annoksia: 4

Ainekset

Valmistus

  1. Pese perunat huolellisesti ja kuivaa ne. Pistele niihin haarukalla reikiä, jotta höyry pääsee ulos paistamisen aikana.

  2. Sivele perunat kevyesti oliiviöljyllä ja ripottele päälle suolaa, pippuria ja muita mausteita.

  3. Aseta perunat airfryerin koriin niin, että ne ovat vierekkäin. Aseta lämpötila 200 asteeseen ja paista perunoita 30-40 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä ja rapeita. Kääntele perunoita puolessa välissä paistamista, jotta ne ruskistuvat tasaisesti.

  4. Nauti airfryer uuniperunat sellaisenaan tai haluamasi lisukkeen kanssa.

Avainsanat: airfryer uuniperunat, airfryer resepti, airfryerissa valmistetut perunat, helppo ja nopea arkiruoka
Kategoriassa