Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen nachopelti on herkullinen ja helppo ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tässä reseptissä käytetään valmiita tortillasipsejä, mutta voit tehdä tortillasipsit helposti itsekin. Vegaaninen nachopelti täytetään runsaalla kasviproteiinilla, tomaattisalsalla, avokadolla ja vegaanisella juustokastikkeella. Tämä ruoka on niin hyvää, että sitä haluaa syödä uudestaan ja uudestaan!

Nachot: Meksikon kansallisherkku

Nachot ovat suosittu texmex-ruokalaji, joka on syntynyt Texasin ja Meksikon rajaseudulla. Nachoja syödään usein sormin ja dippaamalla niitä erilaisiin kastikkeisiin, kuten guacamoleen, salsaan tai ranskankermaan. Nachot ovat rento ja maukas herkku, jota voi tarjota alkupalana, välipalana tai pääruokana.

Nachojen alkuperä on kiistanalainen, mutta yleisesti uskotaan, että ne keksi meksikolainen kokki Ignacio ”Nacho” Anaya vuonna 1943. Hän loi annoksen kiireessä, kun amerikkalaiset sotilaat tulivat hänen ravintolaansa etsimään ruokaa. Hän paistoi maissitortilloja, murskasi ne paloiksi ja ripotteli niiden päälle juustoa ja jalapenoja. Sotilaat pitivät ruoasta niin paljon, että he alkoivat kutsua sitä nachoksi Anayan lempinimen mukaan.

Nachot levisivät nopeasti Yhdysvaltoihin ja muualle maailmaan. Nykyään nachoja voi löytää monissa eri muodoissa ja makuyhdistelmissä. Nachopelti on suosittu perjantairuoka Suomessa. Meksikossa nachoja syödään usein yhdessä perheen tai ystävien kanssa, sillä ne ovat osa meksikolaista tapakulttuuria. Nachot ovat myös yksi meksikolaisten ylpeyden aiheista, sillä ne edustavat heidän rikasta ja monipuolista kulttuuriaan.

Itse tehdyt nachot

Maissilastut voi valmistaa itse maissijauhoista, mutta helpommin ne valmistuvat valmiista tortillalätyistä. Tarvitset vain paketin valmiita tortillalättyjä ja öljyä paistamiseen.

Valmista maissilastut näin:

  1. Leikkaa tortillat sopivan kokoisiksi palasiksi esim..
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla tai wokissa.
  3. Paista tortillapaloja keskilämmöllä noin 1-2 minuuttia per puoli, kunnes ne ovat kullanruskeita.
  4. Nosta lastut reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
  5. Tarjoile heti tai säilytä ilmatiiviissä astiassa.

Vinkkejä:

  • Voit lisätä lastuihin myös muita mausteita, kuten esimerkiksi tacomaustetta, cayennepippuria tai savupaprikajauhetta.
  • Voit paistaa lastut myös uunissa. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Levitä tortillapaloja leivinpaperille ja paista noin 10 minuuttia, kunnes lastut ovat kullanruskeita.

Nachopelti valmistus

Laita soijarouhe kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että se peittyy. Anna turvota noin 10 minuuttia ja valuta sitten ylimääräinen vesi pois. Paista kasviproteiinia pannulla muutama minuutti, kunnes se saa väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä maissilastut leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta pavut ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Viipaloi jalapeñot ohuiksi renkaiksi. Kuutioi tomaatit pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna punasipuli.

Lusikoi soijaproteiini ja juustokastike (esim. Violife Creamy Original) tasaisesti maissilastujen päälle. Ripottele päälle pavut. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja ruoka on lämmintä.

Ota nachopelti uunista ja lisää päälle tomaatti, guacamole, punasipuli ja jalapenot. Purista halutessasi limetinmehua makua antamaan. Tarjoile heti tai lämmitä uudelleen mikrossa.

Nauti vegaanisesta nachopellistä sellaisenaan tai lisukkeiden kanssa. Nachopellin kaveriksi sopivat vegaaninen ranskankerma, salsa, marinoitu punasipuli tai raikas salaatti. Vegaaninen nachopelti on täyttävä ja maukas ruoka, joka maistuu kaikille!

Resepti

Nachopelti

Vegaaninen nachopelti on herkullinen ja helppo ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tässä reseptissä käytetään valmiita tortillasipsejä, mutta voit tehdä tortillasipsit helposti itsekin. Vegaaninen nachopelti täytetään runsaalla kasviproteiinilla, tomaattisalsalla, avokadolla ja vegaanisella juustokastikkeella. Tämä ruoka on niin hyvää, että sitä haluaa syödä uudestaan ja uudestaan!
Valmisteluaika 15 minutes
Kypsennysaika 10 minutes
Kokonaisaika 25 minutes
Ruokalaji Pääruoat, Uuniruoat
Ruokakulttuuri meksikolainen
Annoksia 6

Ainesosat
  

  • 200 g soijarouhetta
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa
  • pippuria
  • 200 g maissilastuja
  • 1 prk mustapapuja noin 230g
  • 4 tomaattia
  • 1 prk vegaanista juustokastiketta
  • jalapenoja
  • 1 punasipuli
  • guacamolea
  • 1 limetti

Valmistus
 

  • Laita soijarouhe kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että se peittyy. Anna turvota noin 10 minuuttia ja valuta sitten ylimääräinen vesi pois. Paista kasviproteiinia pannulla muutama minuutti, kunnes se saa väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Levitä maissilastut leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta pavut ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Viipaloi jalapeñot ohuiksi renkaiksi. Kuutioi tomaatit pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna punasipuli.
  • Lusikoi soijaproteiini ja juustokastike tasaisesti maissilastujen päälle. Ripottele päälle pavut. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja ruoka on lämmintä.
  • Ota nachopelti uunista ja lisää päälle tomaatti, guacamole, punasipuli ja jalapenot. Purista halutessasi limetinmehua makua antamaan. Tarjoile heti tai lämmitä uudelleen mikrossa.
  • Nauti vegaanisesta nachopellistä sellaisenaan tai lisukkeiden kanssa.
Avainsana nachopelti, tacopelti