Lämmin parsasalaatti
Lämmin salaatti yhdellä pannulla
Lämmin parsasalaatti on kevään ehdoton suosikkiruoka. Parsa on parasta nopeasti kypsennettynä, jolloin se säilyttää rapeutensa ja vitamiininsa paremmin. Kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi vegaaninen sienikastike.
Vihreä keväinen parsasalaatti
Vihreät kasvikset tuovat pitkän ja pimeän talven jälkeen aurinkoa keittiöön. Parsa on ensimmäisiä kevään merkkejä, joka löytää tiensä ruokapöytäämme talven väistyessä. Satokausi on lyhyt, joten jos on parsan ystävä, siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Herkullisen makunsa lisäksi parsasta saa monia tärkeitä vitamiineja, jotka auttavat jaksamaan.
Parsa on hyvä folaatin lähde. Suomalaiset saavat ravinnosta yleensä liian vähän folaattia. Riittävä folaatin saanti on erityisen tärkeää sikiön kehitykselle raskauden alkuvaiheessa. Folaatin puute voi ilmetä mm. väsymyksenä tai ärtyneisyytenä. Yksi annos tätä parsasalaattia täyttää päivittäisen folaatin saantisuosituksen, joka aikuisilla on 300 µg.
Folaatin lisäksi parsa sisältää runsaasti E-vitamiinia ja C-vitamiinia. C-vitamiini parantaa vastustuskykyä ja sitä tässä salaatissa saa myös kesäkurpitsasta. E-vitamiinin taas on todettu hidastavan ikääntymistä. C-vitamiinia häviää kypsennettäessä, joten kypsennysaika kannattaa pitää kohtuullisena. Pitkään kypsentäminen voi kadottaa jopa puolet kypsentämättömän ruoan C-vitamiinista.
Pitääkö parsa kuoria?
Parsaa löytyy sekä vihreänä että valkoisena. Vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria, mutta jos kuori tuntuu paksulta voi parsan kuoria ohuelti. Kuivat kannat kannattaa leikata pois, sillä ne ovat puisevia. Valkoinen parsa kannattaa kuoria aina. Parsa kannattaa kuoria siten, että asettaa sen kuoriessa leikkuulautaa vasten, ettei ohut varsi napsahda vahingossa poikki.
Parsa pitäisi nauttia mahdollisimman pian sadonkorjuun jälkeen. Sitä ei siis kannata säilyttää jääkaapissa pitkään, sillä se kuivuu ja menettää rapeutensa. Jos ei valmista parsaa heti, voi nipun kääriä kosteaan keittiöpyyhkeeseen. Kaupasta kannattaa valita mukaan napakoita parsoja, joiden nuput ovat vielä kiinni.
Parsan satokausi alkaa keväällä huhtikuun paikkeilla ja jatkuu suunnilleen juhannukseen asti. Useimmiten kaupassa myytävä parsa on ulkomaista. Kotimaisen parsan satokausi on touko-kesäkuussa.
Lämmin parsasalaatti valmistuu yhdellä pannulla
Tähän salaattiin tulee parsan lisäksi mukaan sydänsalaattia ja kesäkurpitsaa. Ne sopivat hyvin yhteen paitsi värinsä ja makunsa puolesta myös kypsymisaikansa suhteen. Yleisin parsan valmistustapa on keittäminen, mutta paistamalla parsa ei yhtä herkästi kypsy liikaa ja näin ollen säilyttää paremmin rapsakkuutensa. Ylikypsä parsa on lötkö ja vetinen, joten kypsennysajan kanssa pitää olla tarkkana.
Kasvikset voi laittaa kaikki samaan aikaan pannulle ja niitä paistetaan miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Parsoja ja kesäkurpitsoja kannattaa käännellä paistumisen aikana useampaan kertaan. Sydänsalaatti hajoaa helposti, joten se kannattaa laittaa ensin leikkuupuoli alaspäin pannulle ja kääntää kertaalleen paistamisen puolivälissä.
Mitä syödä parsasalaatin kanssa?
Parsasalaatti sopii monen eri ruoan lisukkeeksi. Perunat eri muodossa ovat loistavia kavereita parsalle. Salaatti sopii myös hyvin pelkän kastikkeen kanssa nautittavaksi. Kokeile lisukkeena esimerkiksi parsaperunoita eli Ratte-perunoita ja vegaanista sienikastiketta. Parsaperuna on vanha tanskalainen maatiaislajike, joka on maultaan pehmeän pähkinäinen.
Lämmin parsasalaatti
Ainesosat
- 1 nippu parsaa 500 g
- 1 kesäkurpitsa
- 2 sydänsalaattia
- rasvaa tai öljyä paistamiseen
- ripaus suolaa
Valmistus
- Pilko parsat ja kesäkurpitsa sopiviksi suupaloiksi. Halkaise sydänsalaatit kahtia pituussuunnassa.
- Sulata rasva pannulla keskilämmöllä.
- Lisää kasvikset pannulle ja ruskista kevyesti.
- Mausta lopuksi ripauksella suolaa.