Siirry suoraan sisältöön

Lämmin parsasalaatti on kevään ehdoton suosikkiruoka. Parsa on parasta nopeasti kypsennettynä, jolloin se säilyttää rapeutensa ja vitamiininsa paremmin. Kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi vegaaninen sienikastike.

Vihreä keväinen parsasalaatti

Vihreät kasvikset tuovat pitkän ja pimeän talven jälkeen aurinkoa keittiöön. Parsa on ensimmäisiä kevään merkkejä, joka löytää tiensä ruokapöytäämme talven väistyessä. Satokausi on lyhyt, joten jos on parsan ystävä, siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Herkullisen makunsa lisäksi parsasta saa monia tärkeitä vitamiineja, jotka auttavat jaksamaan.

Parsa on hyvä folaatin lähde. Suomalaiset saavat ravinnosta yleensä liian vähän folaattia. Riittävä folaatin saanti on erityisen tärkeää sikiön kehitykselle raskauden alkuvaiheessa. Folaatin puute voi ilmetä mm. väsymyksenä tai ärtyneisyytenä. Yksi annos tätä parsasalaattia täyttää päivittäisen folaatin saantisuosituksen, joka aikuisilla on 300 µg.

Folaatin lisäksi parsa sisältää runsaasti E-vitamiinia ja C-vitamiinia. C-vitamiini parantaa vastustuskykyä ja sitä tässä salaatissa saa myös kesäkurpitsasta. E-vitamiinin taas on todettu hidastavan ikääntymistä. C-vitamiinia häviää kypsennettäessä, joten kypsennysaika kannattaa pitää kohtuullisena. Pitkään kypsentäminen voi kadottaa jopa puolet kypsentämättömän ruoan C-vitamiinista.

Pitääkö parsa kuoria?

Parsaa löytyy sekä vihreänä että valkoisena. Vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria, mutta jos kuori tuntuu paksulta voi parsan kuoria ohuelti. Kuivat kannat kannattaa leikata pois, sillä ne ovat puisevia. Valkoinen parsa kannattaa kuoria aina. Parsa kannattaa kuoria siten, että asettaa sen kuoriessa leikkuulautaa vasten, ettei ohut varsi napsahda vahingossa poikki.

Parsa pitäisi nauttia mahdollisimman pian sadonkorjuun jälkeen. Sitä ei siis kannata säilyttää jääkaapissa pitkään, sillä se kuivuu ja menettää rapeutensa. Jos ei valmista parsaa heti, voi nipun kääriä kosteaan keittiöpyyhkeeseen. Kaupasta kannattaa valita mukaan napakoita parsoja, joiden nuput ovat vielä kiinni.

Parsan satokausi alkaa keväällä huhtikuun paikkeilla ja jatkuu suunnilleen juhannukseen asti. Useimmiten kaupassa myytävä parsa on ulkomaista. Kotimaisen parsan satokausi on touko-kesäkuussa.

Lämmin parsasalaatti valmistuu yhdellä pannulla

Tähän salaattiin tulee parsan lisäksi mukaan sydänsalaattia ja kesäkurpitsaa. Ne sopivat hyvin yhteen paitsi värinsä ja makunsa puolesta myös kypsymisaikansa suhteen. Yleisin parsan valmistustapa on keittäminen, mutta paistamalla parsa ei yhtä herkästi kypsy liikaa ja näin ollen säilyttää paremmin rapsakkuutensa. Ylikypsä parsa on lötkö ja vetinen, joten kypsennysajan kanssa pitää olla tarkkana.

Kasvikset voi laittaa kaikki samaan aikaan pannulle ja niitä paistetaan miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Parsoja ja kesäkurpitsoja kannattaa käännellä paistumisen aikana useampaan kertaan. Sydänsalaatti hajoaa helposti, joten se kannattaa laittaa ensin leikkuupuoli alaspäin pannulle ja kääntää kertaalleen paistamisen puolivälissä.

Mitä syödä parsasalaatin kanssa?

Parsasalaatti sopii monen eri ruoan lisukkeeksi. Perunat eri muodossa ovat loistavia kavereita parsalle. Salaatti sopii myös hyvin pelkän kastikkeen kanssa nautittavaksi. Kokeile lisukkeena esimerkiksi parsaperunoita eli Ratte-perunoita ja vegaanista sienikastiketta. Parsaperuna on vanha tanskalainen maatiaislajike, joka on maultaan pehmeän pähkinäinen.

Resepti

lämmin parsasalaatti

Lämmin parsasalaatti

Lämmin parsasalaatti on kevään ehdoton suosikkiruoka. Parsa on parasta nopeasti kypsennettynä, jolloin se säilyttää rapeutensa ja vitamiininsa paremmin. Kaveriksi sopii hyvin esimerkiksi vegaaninen sienikastike.
Valmisteluaika 5 minutes
Kypsennysaika 5 minutes
Kokonaisaika 10 minutes
Ruokalaji Lisukkeet, Salaatit
Annoksia 2

Ainesosat
  

  • 1 nippu parsaa 500 g
  • 1 kesäkurpitsa
  • 2 sydänsalaattia
  • rasvaa tai öljyä paistamiseen
  • ripaus suolaa

Valmistus
 

  • Pilko parsat ja kesäkurpitsa sopiviksi suupaloiksi. Halkaise sydänsalaatit kahtia pituussuunnassa.
  • Sulata rasva pannulla keskilämmöllä.
  • Lisää kasvikset pannulle ja ruskista kevyesti.
  • Mausta lopuksi ripauksella suolaa.
Avainsana airfryer resepti, airfryer uuniperunat, airfryerissa valmistetut perunat, alkoholiton booli, arancini, avokado, bataatti, bataatticurry, cashewpähkinä, chocolate chip cookies, dippikastike, falafel pyörykät uunissa, falafel resepti, fermentointi, flammkuchen, gluteeniton, gluteeniton pannukakku, gnocchit, gnocchit ilman kananmunaa, gua bao sämpylät, halloween, halloween juoma, hapanjuureen leivottu ruisleipä, hapanjuurileipä, hapankaali, hapatettu kaali, hävikkiruoka, hedelmäkakku, helppo aamupala, helppo ja nopea arkiruoka, helppo keitto, helppo marinoitu punasipuli, helppo resepti, helppo tiramisu, hillo, höyrytetyt sämpylät, italialainen joululeipä, italialainen kasviskeitto, italialainen ruoka, itse tehdyt gnocchit, itse tehty mantelimassa, itse tehty seitan, itse tehty sinappi, joulu leivonta, joulun herkut, joulupatee, joulupiparit, joulusinappi, joulutortut, juurekset, juurileipä, juustoinen valkosipulidippi, kainuulainen perinneruoka, kakku kuivatuista hedelmistä, kananmunan korvaaminen pellavansiemenrouheella, kananmunaton pastataikina, kanellbullar recept, karjalanpiirakka puolukkatäytteellä, kasvislisuke, kasvisnakit, kasvispaella, kasvispannukakku, kasvispatee, kasvispitsa, kermainen, kermaton lanttulaatikko, kiinalainen kastike, kiinalainen katuruoka resepti, kikherne, kikherne resepti, kikhernepyörykät, kokonaisena paahdettu kukkakaali, kokonaisena valmistettu kukkakaali, kookosmaitoon tehty riisipuuro, korvapuustit resepti, kotitekoinen sinappi, kreikkalainen ruoka, kukkakaali, kukkakaali kypsennys, kukkakaali resepti, kukkakaalireseptejä, kukkakaaliwingsit, kurpitsa, laktoositon riisipuuro, laktoositon runebergin torttu, laktoosittomat donitsit, laskiaispullien täyte, latva-artisokka, lehtitaikina, lohturuoka, lounassalaatti, lussekatter, maidoton perunalaatikko, maidoton porkkanalaatikko, maidoton sienisalaatti, maidottomat laskiaispullat, mango tuorepuuro, mangokombucha, mansikkakombucha, manteli tuorepuuro, mantelijauheen käyttö, mantelimassa manteleista, mantelimassan käyttö, marinoidut munakoisot, mausteinen, mausteinen kastike, mausteinen keitto, maustettu kombucha, mehevä porkkanakakku, minestrone, minestronekeitto, mocktail, munakoiso, munakoiso resepti, munakoisosilli, mustikka tuorepuuro, nachopelti, nokkonen, nokkospesto, nokkospiiras, nokkosraviolit, nokkosreseptit, nopea aamupala, nopea lounas, okonomiyaki, paella resepti, pähkinäjuusto, paistetut riisipallot, panettone, papu-kvinoasalaatti, papusalaatti, pasta, peruna, pico de gallo, pikkelöity kukkakaali, pinaatti resepti, pinaattikeitto kaurakermaan, piparkakut, porkkanalaatikko ilman kananmunaa, probiootit, pullat ilman kananmunaa, punasipuli, punasipuli säilyke, punasipulipikkelsi, puolukka, raastettava vegaaninen juusto, ranskalaiset perunat, ravioli-täyte, raviolit, rönttönen, rönttöset, rosolli, ruisvuokaleipä, runebergin tortut ilman kananmunaa, ruusukaali, sadonkorjuu, sahramipulla resepti, sahramipullat, säilöntä, savuinen, seitankinkku, sienipatee, sienisalaatti herkkusienistä, siivutettava vegaaninen juusto, skonssit, skordalia, soijarouhe-makaronilaatikko, soijarouheen maustaminen, sriracha-majoneesi, suklaa tuorepuuro, suklaahippukeksit, sulatettava vegaaninen juusto, suolainen pannukakku, survos, taco kastike, tacopelti, taikinajuuri, täyttävä salaatti, teeleipä, teeleivät, terveellinen aamupala, terveellinen keitto, terveellisemmät munkit, tofufeta, tofujuusto, tomaatti resepti, tomaattikeitto, tomaattisalaatti, tortilla täyte, tulinen, tuliset kukkakaaliwingsit, tuorepuuro ohje, tuorepuuro resepti, tuorepuuron valmistus, uunidonitsit, uunijuurekset bataatti, uunijuurekset palsternakka, uunijuurekset porkkana, uunijuurekset punajuuri, uunijuurekset resepti, uunijuuresten valmistus, uuniruoka, uunissa paahdettu, uunissa paahdettu kukkakaali, vaalea leipä, välipala, valkoinen pitsa, valkosipuli, vappumunkit, vatkis resepti, vegaanin joulukinkku, vegaaninen aamupala, vegaaninen cheddar, vegaaninen chorizo, vegaaninen dippi, vegaaninen fetajuusto, vegaaninen fetapiirakka, vegaaninen filopiiras, vegaaninen grilliruoka, vegaaninen hot dog, vegaaninen imelletty perunalaatikko, vegaaninen juusto, vegaaninen karjalanpiirakka, vegaaninen katkarapu resepti, vegaaninen katkarapuleipä, vegaaninen keitto, vegaaninen kinkku, vegaaninen kurpitsahummus, vegaaninen kurpitsapiirakka, vegaaninen lanttulaatikko, vegaaninen leivonta, vegaaninen makaronilaatikko, vegaaninen makkara, vegaaninen melanzane, vegaaninen munamaito, vegaaninen munavoi, vegaaninen nokkoskeitto, vegaaninen nokkospesto, vegaaninen paella, vegaaninen paistettu riisi, vegaaninen panettone, vegaaninen pannukakku, vegaaninen pastataikina, vegaaninen patee, vegaaninen pesto, vegaaninen pinaattikeitto, vegaaninen porkkanakakku, vegaaninen porkkanakakun kuorrute, vegaaninen porkkanalaatikko, vegaaninen ricotta, vegaaninen riisipuuro, vegaaninen rosollikastike, vegaaninen ruokaisa salaatti, vegaaninen sienisalaatti, vegaaninen silli, vegaaninen sinappi, vegaaninen Spanakopita, vegaaninen suolainen piiras, vegaaninen tiramisu, vegaaninen toast skagen, vegaaninen tuorejuusto, vegaaninen tuorepuuro, vegaaniset dippikastikkeet, vegaaniset donitsit, vegaaniset gnocchit, vegaaniset hodarit, vegaaniset joululaatikot, vegaaniset joulureseptit, vegaaniset jouluruoat, vegaaniset keksit, vegaaniset korvapuustit, vegaaniset kukkakaaliwingsit, vegaaniset laskiaispullat, vegaaniset leivonnaiset, vegaaniset muffinit, vegaaniset nakit, vegaaniset pikkuleivät, vegaaniset raviolit, vegaaniset runebergin tortut, vegaaniset sahramipullat, villiyrtit, virkistävät vappujuomat, vuusto, vuusto resepti, XO kastike