Siirry suoraan sisältöön

Vegaaninen kurpitsapiirakka on syksyn herkullisin leivonnainen, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tämä piirakka on helppo tehdä ja maistuu varmasti kaikille. Kurpitsapiirakasta saa gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia kaurajauhoja pohjassa. Kurpitsan sijaan voit käyttää myös kesäkurpitsaa, jos haluat kevyemmän vaihtoehdon.

kurpitsapiirakka

Amerikkalainen kurpitsapiirakka

Amerikkalainen kurpitsapiirakka on herkullinen jälkiruoka, joka sopii erityisesti syksyn ja talven juhliin. Kurpitsapiirakka on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista leivonnaisista, ja sitä tarjotaan usein kiitospäivänä ja jouluna. Kurpitsapiirakka valmistetaan yleensä makeasta kurpitsasoseesta, munista, sokerista, mausteista ja kermaa tai maitoa sisältävästä täytteestä, joka kaadetaan piirakkapohjan päälle ja paistetaan uunissa. Piirakan päälle voi lisätä vielä kermavaahtoa tai jäätelöä.

Kurpitsapiirakan historia ulottuu aina 1600-luvulle saakka, jolloin ensimmäiset siirtolaiset saapuivat Pohjois-Amerikkaan. He oppivat intiaaneilta kurpitsan viljelyn ja käytön ruoanlaitossa. Aluksi he tekivät kurpitsasta keittoa tai paistoivat sitä kokonaisena hiilloksella, mutta myöhemmin he alkoivat leipoa siitä piirakoita. Ensimmäiset kurpitsapiirakat olivat kuitenkin hyvin erilaisia kuin nykyiset, sillä niissä ei ollut pohjaa vaan vain täyte, joka kaadettiin kurpitsan kuoreen ja kypsennettiin.

Nykyisen kaltaiset kurpitsapiirakat alkoivat yleistyä 1700- ja 1800-luvuilla, kun siirtolaiset saivat käyttöönsä vehnäjauhoja ja muita aineksia. Kurpitsapiirakasta tuli pian suosittu jälkiruoka eri puolilla Yhdysvaltoja, ja se sai myös symbolisen merkityksen amerikkalaisuuden ja perinteiden ilmentäjänä. Kurpitsapiirakan resepti julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1796 Amelia Simmonsin kirjassa American Cookery, joka oli ensimmäinen amerikkalainen keittokirja.

Mitä kurpitsaa kurpitsapiirakkaan?

Kurpitsa on kotoisin Amerikasta, jossa sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Kurpitsa kuuluu kurkkukasvien heimoon, johon lukeutuvat myös melonit, kurkut ja kesäkurpitsat. Kurpitsalajeja on satoja, mutta yleisimpiä ovat oranssit halloween-kurpitsat ja ruskeankeltaiset myskikurpitsat.

Hyvä kurpitsa kurpitsapiirakkaan on makea ja mehukas. Kurpitsan voi keittää, paistaa tai soseuttaa uunissa. Kurpitsapiiraan voi tehdä mistä tahansa kurpitsasta, mutta erityisen hyvin siihen sopii hokkaidokurpitsa, sillä se on makea ja eikä se vetisty kypsennettäessä.

Oranssi kurpitsa on kaikille tuttu Halloweenin koristelyhtynä, mutta se sopii myös monenlaisiin ruokiin. Sen hedelmäliha on pehmeän makuinen ja maistuu hyvin chilillä, juustokuminalla ja yrteillä maustettuna. Tästä kurpitsasta voi valmistaa esimerkiksi keittoja, risottoja ja piirakoita.

Myskikurpitsa on pitkulainen, keltainen kurpitsa, jonka sisus on kirkkaan oranssi ja makeahko. Myskikurpitsa on helppo käsitellä, sillä sen kuori on ohut. Myskikurpitsa maistuu niin lisukkeena, keittona kuin makeissa leivonnaisissakin. Sen siemenet voi paahtaa ja ripotella salaattien tai jogurttien päälle.

Hokkaidokurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa on pyöreä, pisaranmuotoinen kurpitsa, jolla on täyteläinen ja pähkinäinen maku. Hokkaidokurpitsa ei vetisty kypsennettäessä, joten se sopii patoihin, piirakoihin ja täytettäväksi. Hokkaidokurpitsasta voi tehdä myös makeita jälkiruokia.

Spagettikurpitsa on kesäkurpitsan näköinen kurpitsa, jonka hedelmäliha muuttuu kypsänä spagettimaiseksi. Spagettikurpitsaa voi käyttää pastan tapaan erilaisten kastikkeiden kanssa tai täytettynä.

Kurpitsapiirakka – valmistus

Kurpitsapiirakka on helppo valmistaa itse. Piirakkapohjana voi myös käyttää valmista murotaikinaa tai voitaikinaa.

Tässä reseptissä käytetään itse tehtyä kurpitsasosetta, joka soseutetaan ja maustetaan kanelilla, inkiväärillä, vaniljalla ja fariinisokerilla. Täyte on ihanan pehmeää ja aromikasta. Pohja on rapea ja mehevä, ja se valmistuu kaurajauhoista, mantelijauhoista, öljystä ja vaahterasiirapista. Juhlavamman piirakan saat kuorruttamalla sen vegaanisella tuorejuustolla, johon on sekoitettu tomusokeria. Hyvä vegaaninen tuorejuusto on esimerkiksi Oatly maustamaton. Tuorejuuston voi myös tehdä itse. Koristeeksi sopii hyvin pekaanipähkinät.

Vegaaninen kurpitsapiirakka on parhaimmillaan vetäydyttyään yön yli jääkaapissa, joten se kannattaa tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Voit myös pakastaa piirakan ilman kuorrutetta ja sulattaa sen tarvittaessa. Vegaaninen kurpitsapiirakka sopii erinomaisesti kahvin tai teen kanssa nautittavaksi, tai vaikka jälkiruoaksi vaniljajäätelön kera.

Valmista kurpitsapiirakka näin:

Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä sitä vedessä noin 15 minuuttia, kunnes se on pehmeää. Valuta ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Jäähdytä.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele vuoka öljyllä. Sekoita kulhossa kaurajauhot ja mantelijauhot. Lisää vaahterasiirappi ja öljy ja sekoita hyvin. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina on muotoiltavissa. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita toisessa kulhossa kurpitsasose, vaahterasiirappi, fariinisokeri, vanilja-aromi, tuorejuusto, perunajauhot ja mausteet. Kaada seos pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia, tai kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt.

Nauti vegaanisesta kurpitsapiirakasta sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.

Helppoja vegaanisia reseptejä

Resepti

kurpitsapiirakka

Kurpitsapiirakka

Vegaaninen kurpitsapiirakka on syksyn herkullisin leivonnainen, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tämä piirakka on helppo tehdä ja maistuu varmasti kaikille. Kurpitsapiirakasta saa gluteenittoman käyttämällä gluteenittomia kaurajauhoja pohjassa.
Valmisteluaika 20 minutes
Kypsennysaika 45 minutes
Kokonaisaika 1 tunti 5 minutes
Ruokalaji Jälkiruoat, Makeat piirakat
Ruokakulttuuri amerikkalainen
Annoksia 8

Ainesosat
  

Pohja

  • 3 3/4 dl kaurajauhoja gluteenittomia
  • 2 dl mantelijauhetta
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1 dl kasviöljyä
  • noin 1 dl vettä

Täyte

  • 500 dl kypsää kurpitsaa
  • 1/2 dl vaahterasiirappia
  • 1/2 dl fariinisokeria
  • 2 tl vanilja-aromia
  • 1 1/2 dl vegaanista tuorejuustoa
  • 2 1/2 rkl perunajauhoja
  • 2 tl kanelia
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä
  • ripaus neilikkaa ja suolaa

Valmistus
 

  • Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä sitä vedessä noin 15 minuuttia, kunnes se on pehmeää. Valuta ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Jäähdytä.
  • Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele vuoka öljyllä.
  • Sekoita kulhossa kaurajauhot ja mantelijauhot. Lisää vaahterasiirappi ja öljy ja sekoita hyvin. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina on muotoiltavissa. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Sekoita toisessa kulhossa kurpitsasose, vaahterasiirappi, fariinisokeri, vanilja-aromi, tuorejuusto, perunajauhot ja mausteet. Kaada seos pohjan päälle ja tasoita pinta.
  • Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia, tai kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt.
  • Nauti vegaanisesta kurpitsapiirakasta sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.
Avainsana gluteeniton, halloween, kurpitsa, vegaaninen kurpitsapiirakka