Kurpitsakeitto
Helppo syysruoka lämmittää viileinä iltoina
Kurpitsakeitto on herkullinen ja helppo syysruoka, joka lämmittää viileinä iltoina. Kurpitsakeiton voi valmistaa erilaisista kurpitsoista, kuten myskikurpitsasta, keltaisesta kurpitsasta tai kiekkokurpitsasta. Kurpitsakeitto saa makua mausteista, kuten ras-el-hanoutista, muskotista tai valkosipulista. Kurpitsakeittoon voi lisätä kaurakermaa, kaurakeviä tai kaurafraichea tuomaan pehmeyttä ja täyteläisyyttä. Kurpitsakeiton voi tarjoilla paahdettujen kurpitsansiemenien, tuoreiden yrttien tai kurpitsansiemenöljyn kanssa. Kurpitsakeitto sopii hyvin myös Halloween-juhlien tarjottavaksi.
Kurpitsakeitto on syksyn herkku
Kurpitsa on monipuolinen ja maukas kasvis, joka sopii erinomaisesti keittoihin. Kurpitsakeitto on helppo ja nopea valmistaa, ja se maistuu sekä arkena että juhlana. Kurpitsakeitto on myös terveellistä, sillä kurpitsa sisältää runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sekä kuitua, kaliumia ja antioksidantteja .
Kurpitsalajeja löytyy useita
Kurpitsa on kotoisin Amerikasta, jossa sitä on viljelty jo tuhansia vuosia. Kurpitsa kuuluu kurkkukasvien heimoon, johon lukeutuvat myös melonit, kurkut ja kesäkurpitsat. Kurpitsalajeja on satoja, mutta yleisimpiä ovat oranssit halloween-kurpitsat ja ruskeankeltaiset myskikurpitsat. Myskikurpitsa on erityisen suosittu keittoihin, sillä sen maku on makea ja pähkinäinen.
Kurpitsat ovat monipuolisia ja maukkaita vihanneksia, joita on olemassa satoja eri lajikkeita. Tässä muutamia yleisimpiä kurpitsalajikkeita ja niiden käyttötapoja ruoanlaitossa.
Oranssi kurpitsa on kaikille tuttu Halloweenin koristelyhtynä, mutta se sopii myös monenlaisiin ruokiin. Sen hedelmäliha on pehmeän makuinen ja maistuu hyvin chilillä, juustokuminalla ja yrteillä maustettuna. Tästä kurpitsasta voi valmistaa esimerkiksi keittoja, risottoja ja piirakoita.
Myskikurpitsa on pitkulainen, keltainen kurpitsa, jonka sisus on kirkkaan oranssi ja makeahko. Myskikurpitsa on helppo käsitellä, sillä sen kuori on ohut. Myskikurpitsa maistuu niin lisukkeena, keittona kuin makeissa leivonnaisissakin. Sen siemenet voi paahtaa ja ripotella salaattien tai jogurttien päälle.
Hokkaidokurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa on pyöreä, pisaranmuotoinen kurpitsa, jolla on täyteläinen ja pähkinäinen maku. Hokkaidokurpitsa ei vetisty kypsennettäessä, joten se sopii patoihin, piirakoihin ja täytettäväksi. Hokkaidokurpitsasta voi tehdä myös makeita jälkiruokia.
Spagettikurpitsa on kesäkurpitsan näköinen kurpitsa, jonka hedelmäliha muuttuu kypsänä spagettimaiseksi. Spagettikurpitsaa voi käyttää pastan tapaan erilaisten kastikkeiden kanssa tai täytettynä.
Kurpitsakeiton terveysvaikutukset
Kurpitsakeitto ei ole pelkästään maukasta, vaan myös hyväksi terveydelle. Kurpitsa sisältää runsaasti beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiini edistää näkökykyä, ihon terveyttä ja vastustuskykyä. Kurpitsa sisältää myös paljon C-vitamiinia, joka tukee immuunijärjestelmää ja kollageenin muodostumista. Lisäksi kurpitsa on hyvä E-vitamiinin lähde, joka suojaa soluja hapettumisstressiltä. Kurpitsan kuidut auttavat ruoansulatusta ja pitävät kylläisenä pitkään. Kurpitsan kalium puolestaan tasapainottaa verenpainetta ja ehkäisee lihaskramppeja. Kurpitsan antioksidantit taistelevat vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät tulehduksia .
Kurpitsakeitto on siis loistava ruokavalinta syksyllä, kun kurpitsoja on saatavilla tuoreina ja edullisina. Keitto lämmittää mukavasti viileinä iltoina, ja sen valmistus on helppoa ja nopeaa. Kokeile kurpitsakeittoa, ja ihastu sen pehmeään ja pähkinäiseen makuun!
Kurpitsakeiton valmistus
Kurpitsakeiton valmistus on yksinkertaista: tarvitset vain kurpitsaa, sipulia, vettä tai kasvislientä ja mausteita. Kuori ja kuutioi kurpitsa ja sipuli, ja kuullota niitä rasvassa kattilassa. Lisää vesi tai kasvisliemi ja mausteet, ja keitä kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä, ja lisää halutessasi vähän kaurakermaa. Kuumenna vielä kerran, ja nauti tuoreen leivän kanssa . Voit halutessasi lisätä keittoon myös muita aineksia, kuten perunaa, porkkanaa, kaurafraichea tai kookosmaitoa. Pinnalle voit ripotella persiljaa, basilikaa, siemeniä tai kurpitsansiemenöljyä.
Vinkit
- Voit käyttää keiton pohjana myös kypsää, uunissa paahdettua kurpitsaa. Paahdettu kurpitsa tuo syvyyttä keiton makuun.
- Jos haluat keiton täyteläisemmäksi, voit lisätä siihen kaurakerman sijaan esimerkiksi kaurakeviä tai kaurafraichea.
- Voit maustaa keittoa myös muilla mausteilla, kuten inkiväärillä, chilillä tai paprikajauheella.
Kurpitsakeiton tarjoilu
Tarjoile keitto tuoreen leivän tai tortilloiden kanssa. Ripottele päälle kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä.
Kurpitsakeitto
Ainesosat
- 1 kg kurpitsaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 l vettä
- 0,5 tl suolaa
- ripaus mustapippuria
- ripaus muskottipähkinää
- 0,5 dl kaurakermaa
Valmistus
- Kuori ja kuutioi kurpitsa. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
- Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli.
- Lisää kurpitsa ja paista muutama minuutti.
- Lisää vesi, suola, pippuri ja muskottipähkinä.
- Keitä keittoa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella.
- Lisää kaurakerma ja kuumenna keitto uudelleen.