Itse tehty kaurakerma
Vain 3 ainesosaa
Herkullinen vegaaninen kaurakerma on helppo tehdä itse. Itse tehdyn kaurakerman paksuutta sekä rasvan laatua ja määrää on helppo säätää haluamakseen. Valmistukseen tarvitset vain kaurahiutaleita, kasviöljyä, vettä, suolaa ja blenderin.
Miksi tehdä itse kaurakermaa?
Teollisesti valmistettua kaurakermaa saa nykyisin kaikista kaupoista, miksi siis tekisin kaurakermaa itse?
Itse tehty kaurakerma on paljon teollisesti valmistettua terveellisempää, sillä se ei sisällä lisäaineita. Kaiken lisäksi kaurakerma valmistuu helposti ja nopeasti sekä säästää mukavasti kukkaroa. Valmistukseen tarvitset vain kaurahiutaleita, kasviöljyä, vettä, suolaa ja blenderin tai tehosekoittimen.
Itse tekeminen kannattaa myös siksi, että se mahdollistaa öljyn määrän ja laadun säätämisen. Kun kaurakerman valmistaa itse, voi käyttää juuri sitä öljyä mitä parhaaksi katsoo.
Kaurakerma on itse tehtynä terveellistä
Tässä kaurakermareseptissä käytetään öljynä rypsiöljyä. Halutessasi voit korvata rypsiöljyn itsellesi mieluisammalla öljyllä. Kaurakermaan sopii parhaiten miedon makuinen öljy.
Rypsiöljy sisältää runsaasti alfalinoleenihappoa, joka kuuluu omega-3 rasvoihin. Omega-6 rasvahappoja tulisi ravinnosta saada korkeintaan kaksi kertaa omega-3 rasvahappojen verran. Rypsiöljyssä omega-3 ja omega-6 ovat hyvässä suhteessa, sillä noin kolmasosa rypsiöljyn rasvasta on omega-3 rasvoja.
Rypsiöljy sisältää myös runsaasti K- ja E-vitamiinia. Rypsiöljyn lisäksi hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat mantelit ja pähkinät, joista eniten E-vitamiinia sisältävät mantelit, hasselpähkinät ja maapähkinät. K-vitamiinia taas saa tummanvihreistä vihanneksista kuten lehtikaalista, mangoldista ja basilikasta. Elimistömme tarvitsee K-vitamiinia sekä veren hyytymiseen että luiden kunnossapysymiseen. Virallista K-vitamiinin saantisuositusta Suomessa ei ole, mutta tutkimusten mukaan 45 µg päivässä on aikuiselle riittävä määrä.
Kaurakerman valmistus
Laita ensin vesi kiehumaan. Mittaa kiehumista odotellessasi kaurahiutaleet kulhoon. Ne voi laittaa suoraan blenderikulhoonkin, mikäli se on kuumaa kestävä. Kun vesi on kiehahtanut, kaada se kaurahiutaleiden päälle. Jätä hiutaleet hautumaan vähintään puoleksi tunniksi. Älä kuitenkaan hauduta hiutaleita yli kahta tuntia.
Kun hiutaleet ovat saaneet turvota, lisää sekaan öljy ja hyppysellinen suolaa. Sulje blenderin kansi tiiviisti ja surauta täydellä teholla noin 3-5 minuuttia kunnes kaurakerma on tasainen.
Siivilöi kerma halutessasi. Tehokas blenderi ja riittävän pitkä (3-5 min) blendausaika tosin saavat niin tasaisen lopputuloksen aikaiseksi, että siivilöintiä ei mielestäni tarvita. Tarvittaessa siivilöinti kuitenkin onnistuu tiheällä siivilällä. Siiviöidessä kannattaa varovasti lusikalla sekoitella siivilään jäänyttä massaa, jotta kaurakerma pääsee valumaan siivilän läpi. Jäljelle jäävän massan voi hyödyntää esimerkiksi leivonnassa, smoothiessa tai puurossa.
Gluteenittoman version saat käyttämällä gluteenittomia kaurahiutaleita.
Tätä kaurakermaa kannattaa pitää aina kaapissa valmiina kokkauksia varten. Se säilyy jääkaapissa säilytettynä hyvänä jopa 2 viikkoa.
Kaurakerma ruoanlaitossa ja leivonnassa
Itse tehty kaurakerma sopii kerman korvikkeena käytettäväksi kaikessa ruoanlaitossa ja leivonnassa. Rasvapitoisuutta ja kerman paksuutta voi säädellä haluamakseen. Tämän reseptin kaurakerman rasvapitoisuus on 5 prosenttia. Rypsiöljyn voi myös korvata toisella öljyllä tai käyttää vaikka kahta eri öljyä. Valittu öljy vaikuttaa valmiin kaurakerman makuun. Kaurakermasta voi valmistaa esimerkiksi pehmeän kermaisen vegaanisen sienikastikkeen.
Itse tehty kaurakerma
Ainesosat
- 5 dl vettä
- 45 g kaurahiutaleita runsas dl
- 25 ml rypsiöljyä vajaa 2 rkl
- hyppysellinen suolaa
Valmistus
- Laita 5 dl vettä kiehumaan.
- Mittaa 45 g (vähän yli 1 dl) kaurahiutaleita blenderikulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Jätä hautumaan noin 30 minuutin ajaksi.
- Kun kaurahiutaleet ovat turvonneet noin puolen tunnin ajan, lisää kulhoon 25 ml rypsiöljyä ja ripaus suolaa.
- Blendaa seos tasaiseksi.
- Siivilöi seos halutessasi tiheällä siivilällä.
Vinkkejä
- Voit käyttää kastikkeessa mitä tahansa kasviöljyä. Käytetty öljy vaikuttaa valmiin kaurakerman makuun.
- Kaurakerman voi halutessaan siivilöidä tasaisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Siivilöi kaurakerma kaatamalla se tiheän siivilän läpi. Jäljelle jäävän massan voi käyttää esimerkiksi leivonnassa tai puurossa.
- Hiutaleiden hauduttamisen ansiosta kermasta tulee tasainen. Haudutusaikaa voi säätää käytetyn hiutaleen mukaisesti. Pikakaurahiutaleet turpoavat nopeammin kuin esikypsentämättömät hiutaleet.
- Jos haluat rasvaisemman kaurakerman, lisää öljyn määrää.
- Jos haluat paksumman kaurakerman, lisää kaurahiutaleiden määrää.
- Säilytä valmis kaurakerma lasipullossa jääkaapissa. Kaurakerma säilyy hyvänä noin 10-14 päivää.