Vegaaninen risotto
Vegaaninen herkkutattirisotto on loistava vaihtoehto, kun haluat nauttia syksyn sienisadosta ilman maitotuotteita. Tämä herkkutattirisotto on kermainen, täyteläinen ja helppo valmistaa. Tarvitset vain muutamia aineksia, kuten riisiä, herkkutatteja, sipulia, valkosipulia, kasvislientä, soijakermaa ja ravintohiivaa. Ravintohiiva antaa risotolle juustoisuutta ja umamia, jota ei vegaanisesta ruoasta aina löydy. Tällä ohjeella valmistat neljälle hengelle maukkaan aterian.
Herkkutatti on sienten kuningas
Herkkutatti on monen sienestäjän unelmasaalis. Se on helppo tunnistaa, maukas ja monikäyttöinen ruokasieni, joka kasvaa yleisesti havumetsissä. Herkkutatti sopii niin keittoihin, kastikkeisiin, piirakoihin kuin paistettavaksi sellaisenaan.
Herkkutatin käsittely alkaa jo metsässä. Valitse nuoria, kiinteitä ja madottomia yksilöitä, joilla on vielä vaalea pillistö. Kuori jalan multainen pinta ohuelti ja harjaa roskat pois. Jos tattisaalis riittää useampaan ruokaan, voit säilöä osan pakastamalla tai kuivaamalla. Pakastamiseen sopivat parhaiten pienet ja ehjät tatit, jotka voi pakastaa kokonaisina tai viipaleina. Kuivaamiseen sopivat kaikenkokoiset tatit, jotka kannattaa viipaloida ohuiksi ja kuivata uunissa tai kuivurissa.
Herkkutattirisotto – valmistus
Puhdista ja pilko herkkutatit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
Kuumenna öljy isossa kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät.
Lisää riisi ja sekoita hyvin. Paista muutama minuutti, kunnes riisi on läpikuultavaa. Varo ruskistamasta riisiä.
Lisää kasvislientä vähitellen kauhallinen kerrallaan, niin että riisi on aina liemen peitossa. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt. Sekoita välillä.
Kun riisi on melkein kypsää, lisää herkkutatit ja kaurakerma. Jatka keittämistä, kunnes sienet ovat kypsiä ja risotto on kermaista.
Mausta suolalla, pippurilla, ravintohiivalla ja tuoreilla yrteillä. Ravintohiiva tuo risottoon juustoista makua. Tarjoile heti tai säilytä jääkaapissa enintään kolme päivää.
Muita herkkutattireseptejä
Herkkutatin maku on pähkinäinen ja aromikas, joten se ei kaipaa paljon lisukkeita. Yksinkertainen tapa nauttia herkkutateista on paistaa niitä rasvassa ja maustaa suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja persiljalla. Voit lisätä joukkoon myös sipulia, jos haluat lisää makua. Paistetut tatit sopivat hyvin leivän päälle, pastan kaveriksi tai sellaisenaan alkupalaksi.
Herkkutateista valmistuu myös herkullinen keitto. Kuullota sipulia ja valkosipulia voissa kattilassa. Lisää pilkottuja herkkutatteja ja paista hetki. Kaada päälle kasvis- tai kanalientä ja kaurakermaa. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Keitä kunnes sienet ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai jätä sattumia halutessasi. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.
Suolaiseen piirakkaan sopivat hyvin useimmat metsäsienet. Valmista piirakkapohja sekoittamalla vehnäjauhoja, rasvaa, suolaa ja vettä taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Paista sillä välin pannulla pilkottuja herkkutatteja ja sipulia. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle. Sekoita kulhossa kikhernejauhoja, kaurakermaa, ravintohiivaa, suolaa ja pippuria. Kikhernejauhojen sitova ominaisuus korvaa reseptissä kananmunan. Kaada seos täytteen päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes se on kypsä ja kauniin ruskea.
Jos haluat kokeilla jotain uutta ja erilaista, voit valmistaa herkkutateista myös carpacciota eli ohueksi viipaloitua raakaa sientä. Tämä resepti on helppo ja nopea, eikä vaadi edes kokkaamista. Tarvitset vain tuoreita ja laadukkaita herkkutatteja, hyvää öljyä, etikkaa, suolaa ja yrttejä. Viipaloi tatit ohuelti ja asettele lautaselle. Pirskottele päälle oliiviöljyä tai pähkinäöljyä, valkoista balsamietikkaa, sormisuolaa ja tuoreita yrttejä, kuten basilikaa tai timjamia. Nauti sellaisenaan tai leivän kanssa.
Erilaiset riisilajikkeet
Riisi on yksi maailman tärkeimmistä viljelykasveista ja ravinnonlähteistä. Riisiä on monia erilaisia lajikkeita, jotka eroavat toisistaan muun muassa jyvän muodon, koon, värin, maun ja keittotavan mukaan.
Basmatiriisi on pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään pääasiassa Intiassa ja Pakistanissa. Basmatiriisi on yksi kalleimmista riisilajeista, ja sitä käytetään usein intialaisessa ja aasialaisessa keittiössä. Basmatiriisi kypsyy nopeasti ja on irtonaista.
Jasmiiniriisi on myös pitkäjyväinen ja hienoarominen riisi, jota viljellään etenkin Thaimaassa, Laosissa ja Kambodžassa. Jasmiiniriisi on pehmeää ja tahmeaa, ja se sopii hyvin thaimaalaisiin ja kiinalaisiin ruokiin. Jasmiiniriisi tuoksuu hieman kukkaiselta, mistä se onkin saanut nimensä.
Arborioriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi, jota viljellään Italiassa. Arborioriisi on tunnettu erityisesti risoton raaka-aineena, sillä se imee hyvin nestettä ja muuttuu kermaiseksi kypsyessään. Arborioriisi sopii myös paellaan, salaattiin ja jälkiruokiin.
Villiriisi ei ole oikeastaan riisiä lainkaan, vaan Pohjois-Amerikassa kasvavan heinän siemeniä. Villiriisi on pitkää, ohutta ja tummaa, ja sillä on pähkinäinen maku. Villiriisi on kuitupitoista ja ravinteikasta, mutta myös melko kallista. Villiriisiä voi käyttää lisukkeena, keittoihin, salaattiin tai sekoittaa muiden riisien joukkoon.
Puuroriisi on pyöreäjyväinen ja tärkkelyspitoinen riisi. Puuroriisi sopii hyvin esimerkiksi puuroihin, laatikoihin, paistoksiin ja vanukkaisiin. Puuroriisin keittäminen vaatii enemmän vettä ja aikaa kuin pitkäjyväisen riisin, sillä puuroriisi turpoaa ja pehmenee enemmän.
Herkkutattirisotto resepti
Herkkutattirisotto
Ainesosat
- 4 dl risottoriisi esim. arborio
- 400 g herkkutatteja
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 l kasvislientä
- 2 dl kaurakermaa
- 4 rkl ravintohiivaa
- 2 rkl öljyä
- suolaa
- mustapippuria
Valmistus
- Puhdista ja pilko herkkutatit. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
- Kuumenna öljy isossa kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti, kunnes ne pehmenevät.
- Lisää kasvislientä vähitellen kauhallinen kerrallaan, niin että riisi on aina liemen peitossa. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes neste on imeytynyt. Sekoita välillä.
- Kun riisi on melkein kypsää, lisää herkkutatit ja kaurakerma. Jatka keittämistä, kunnes sienet ovat kypsiä ja risotto on kermaista.
- Mausta suolalla, pippurilla ja ravintohiivalla. Tarjoile heti tai säilytä jääkaapissa enintään kolme päivää.