Hapanjuureen leivotut ruispalat
Hapanjuureen leivotut ruispalat eivät sovi kiireiselle kokille, mutta niiden herkullinen maku on pitkän odotuksen arvoista. Nämä ruispalat maistuvat kerrassaan herkullisilta uunituoreina.
Mikä on hapanjuuri?
Hapanjuuri on taikinajuuri, jota voidaan käyttää leivonnassa leivontahiivan sijaan taikinan kohottamiseen. Hapanjuuri valmistetaan yksinkertaisesti vettä ja jauhoja sekoittamalla ja jättämällä seos huoneen lämpöön kehittymään. Juurta ruokitaan päivittäin ja lämpimässä oltuaan seoksen hyvät bakteerit ja villihiivat alkavat lisääntyä. Noin viikon kuluttua taikinajuurta voidaan käyttää leivontaan. Taikinajuuren voi myös säilöä jääkaappiin tai pakkaseen ja herätellä uudestaan henkiin, kun taas seuraavan kerran haluaa leipoa. Käytetyt jauhot ja valmistusympäristö luovat taikinajuurelle uniikin maun. Taikinajuureen leivottu leipä on leivontahiivalla leivottua maukkaampi.
Hapanjuureen leivottu leipä on vatsaystävällinen
Ruispalat sisältävät runsaasti kuitua, joka edistää vatsan toimintaa. Ravinnosta saatu kuitu myös laskee veren kolesterolipitoisuutta ja tasapainottaa verensokeria. Lisäksi runsaskuituinen ruoka luo kylläisyyden tunnetta ja täten auttaa painonhallinnassa pitämällä nälän pidempään poissa.
Ruis sisältää myös runsaasti sinkkiä. Sinkki on hyväksi niin aivoille, vastustuskyvylle kuin hormonitoiminnalle. Sinkkiä saa myös mm. vehnäleseistä, vehnänalkioista, siemenistä ja pähkinöistä.
Elimistömme tarvitsee fosforia ruoasta, mutta liika fosfori ei ole hyvästä. Liika fosfori on haitallista kalsiumin ja luun aineenvaihdunnalle. Fosfori muuntuu elimistössämme fosfaatiksi. Fosfaatti taas osallistuu solujen energiantuotantoon ja on DNA:n rakennusaine. Tärkeää olisi saada fosfori luonnollisista lähteistä. Vegaaniruokavaliota noudattavalle liiallinen fosforin saanti ei yleensä ole ongelma, sillä fosforia saadaan enimmäkseen maito-, liha- ja kalatuotteista. Elintarviketeollisuudessa lisätään fosforia mm. makkaroihin, lihaleikkeleisiin ja joihinkin valmisruokiin.
Tässä reseptissä käytetään valmista ruisjauhoista tehtyä hapanjuurta. Voit käyttää myös muista jauhoista tehtyä juurta, mikäli et kaipaa 100 prosenttista täysjyväruisleipää. Juuren voi myös halutessaan korvata hiivalla. Sopiva määrä on 11 grammaa kuivahiivaa tai 25 grammaa tuorehiivaa, silloin kun taikinajuurta ei käytetä. Taikinajuuren valmistus ei tosin ole mitään rakettitiedettä ja juuri tuo leipään kaivattua makua ja happamuutta. Aikaa hommaan sen sijaan pitää varata useampi päivä. Netistä löytyy monia ohjeita juuren valmistukseen esim. Vaasan ja Marttojen sivuilla.
Ennen kuin aloitat taikinan tekemisen varmista, että taikinajuuresi on aktiivinen. Aktiivisen juuren tunnistaa siitä, että se kuplii voimakkaasti. Akviitivisuuden voi myös testata ottamalla teelusikallisen juurta ja laittamalla sen lämpimään veteen. Jos juuri kelluu, se on valmis käytettäväksi. Ellei, jätä juuri vielä kehittymään.
Jos olet säilyttänyt juurta jääkaapissa, juuri pitää herätellä, ennen kuin se on leivontaan käytettävissä. Siirrä 100 grammaa juurta taikinakulhoon. Lisää joukkoon 1 dl kädenlämpöistä vettä ja sekoita tasaiseksi. Lisää 100 grammaa jauhoja ja sekoita jälleen tasaiseksi. Peitä kulho muovikelmulla ja jätä huoneenlämpöön heräilemään noin 12 tunniksi.
Kun juuri on aktiivinen, voit aloittaa taikinan tekemisen. Siirrä 100 grammaa juurta taikinakulhoon ja sekoita siihen 4 desilitraa kädenlämpöistä vettä. Lisää jauhot ja sekoita. Suolaa ei vielä tässä vaiheessa kannata lisätä, sillä suola häiritsee hiivan toimintaa. Peitä kulho kostealla pyyhkeellä ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan noin kahdeksi tunniksi.
Lisää seuraavaksi taikinaan suola ja sekoita tasaiseksi. Peitä uudestaan kostealla liinalla ja jätä taas noin kahdeksi tunniksi kohoamaan.
Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhoitetulle pöydälle. Ripottele jauhoja myös taikinan päälle ja kauli taikina hieman alle sentin paksuiseksi levyksi. Ripottele päälle lisää jauhoja.
Leikkaa taikina veitsellä tai taikinapyörällä noin 16 osaan. Voit myös käyttää esimerkiksi piparkakkumuotteja, niillä saa tehtyä vaikka sydämen muotoisia leipiä. Nosta leivät pellille ja jätä kohoamaan noin tunniksi.
Tee leipiin niiden noustua reikiä haarukalla ja paista niitä 225 asteessa noin 20 minuuttia. Leipien halkaiseminen onnistuu parhaiten, kun ne ovat vielä lämpimiä.
Mitä syödä ruispalojen kanssa?
Hapanjuureen leivotut ruispalat sopivat syötäväksi ihan sellaisenaan, sipaisu kasvipohjaista levitettä tai vegaanista majoneesia riittää. Ruisleipä sopii erinomaisesti myös keittojen kanssa syötäväksi.
Hapanjuureen leivotut ruispalat
Ainesosat
- 100 g hapanjuurta
- 4 dl vettä
- 500 g ruisjauhoja noin 9 dl
- 1,5 tl suolaa
Valmistus
- Varmista että hapanjuuresi on aktiivinen eli kuplii voimakkaasti ennen leipomisen aloittamista. (katso ohjeet hapanjuuren herättämisestä)
- Sekoita yhteen 100 g hapanjuurta ja 4 dl kädenlämpöistä vettä.
- Lisää seokseen jauhot ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikinakulho kostealla keittiöpyyhkeellä ja jätä taikina noin kahdeksi tunniksi kohoamaan.
- Sekoita taikinan joukkoon suola ja anna taikinan levätä vielä toiset 2 tuntia lämpimässä paikassa.
- Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja kaulitse se hieman alle sentin paksuiseksi levyksi. Ripottele päälle lisää jauhoja.
- Leikkaa levy noin 16 osaan ja nosta leipäset leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna leipien kohota liinalla peitettynä noin tunnin ajan.
- Tee kohonneisiin leipiin haarukalla reikiä. Paista ruispaloja 225 asteessa noin 20 minuuttia.
- Halkaise leivät lämpiminä.
Vinkkejä
- Voit korvata ruishapanjuuren joko muihin jauhoihin tehdyllä hapanjuurella tai leivontahiivalla.
- Jos haluat varmistua taikinan nousemisesta lisäämällä taikinaan leivontahiivaa.
- Voit käyttää leipien muotoiluun piparkakkumuotteja.
- Leivät on helpompi halkaista lämpimänä.
- Edellisenä päivänä leivotut leivät maistuvat taas uunituoreilta, kun paahdat ne leivänpaahtimessa.