Siirry suoraan sisältöön

Falafel on Lähi-idästä kotoisin oleva kasvisruoka, joka valmistetaan yleensä uppopaistamalla kikherneistä ja mausteista tehtyjä pyöryköitä. Falafelit tarjoillaan esimerkiksi pitaleivän, salaatin ja vegaanisen jogurttikastikkeen kanssa, mutta ne sopivat myös muiden lisukkeiden seuraksi.

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Terveellisemmät falafel pyörykät

Falafelien tekeminen itse ei ole vaikeaa, mutta se vaatii hieman suunnittelua, sillä kuivatut kikherneet pitää liottaa yön yli ennen keittämistä. Säilykekikherneistä voi myös tehdä falafeleja, mutta silloin niiden rakenne on erilainen ja ne saattavat hajota helpommin.

Tässä reseptissä falafelit paistetaan uunissa, mikä on terveellisempi ja kätevämpi vaihtoehto kuin uppopaistaminen. Uunissa paistetut falafel pyörykät saavat rapean pinnan ja pehmeän sisuksen, kun ne valellaan öljyllä ennen paistamista ja käännetään kerran paistumisen aikana. Jos haluat vielä rapeampia falafeleja, voit paistaa niitä hetken pannulla ennen tarjoilua.

Falafelien maustaminen

Falafel pyörykät maustetaan perinteisesti juustokuminalla, tahinilla, korianterilla, sitruunalla, suolalla ja tuoreilla yrteillä, mutta voit lisätä myös muita mausteita oman makusi mukaan. Lisäksi voi käyttää esimerkiksi sipulia, valkosipulia, kuminaa, sitruunaa, cayennepippuria, kardemummaa tai seesaminsiemeniä. Tuoteista yrteistä sopivat hyvin persilja, minttu, korianteri ja tilli.

Falafelit onnistuvat paremmin, kun käyttää valmistamiseen kuivattuja kikherneitä säilykekikherneiden sijaan. Näin falafelit pysyvät mehevinä ja rapeina. Jos pyörykät pyörittelee vielä seesaminsiemenissä ennen paistamista, niistä saa vielä rapeampia.

Falafel on monipuolinen ruoka, jota voi maustaa oman maun mukaan. Kokeile erilaisia mausteyhdistelmiä ja löydä oma suosikkisi!

Kasvisfalafelit

Falafel pyöryköihin voi lisätä myös muita kasviksia, jotka tuovat niihin lisää makua, väriä ja ravintoaineita. Tässä on muutamia ehdotuksia kasviksista, joita voit kokeilla:

  • Porkkana: Porkkana antaa falafel pyöryköille makeutta ja oranssia väriä. Porkkana kannattaa raastaa hienoksi ja sekoittaa taikinaan. Käytä yksi porkkana 400 gramman kikherne-erää kohti.
  • Kesäkurpitsa: Kesäkurpitsa on mehevä ja mieto kasvis, joka sopii hyvin falafeliin. Kesäkurpitsa kannattaa myös raastaa hienoksi ja puristaa ylimääräinen neste pois. Käytä puolikas kesäkurpitsa 400 gramman kikherne-erää kohti.
  • Pinaatti: Pinaatti on terveellinen ja vihreä lisä falafel pyöryköihin. Pinaatti kannattaa silputa hienoksi ja sekoittaa taikinaan. Käytä noin 100 grammaa tuoretta pinaattia tai 50 grammaa pakastepinaattia (purista neste pois ennen taikinaan lisäämistä) 400 gramman kikherne-erää kohti.
  • Punajuuri: Punajuuri antaa falafel pyöryköille kauniin punaisen sävyn. Punajuuri kannattaa keittää pehmeäksi ja soseuttaa tehosekoittimessa. Käytä yksi keskikokoinen punajuuri 400 gramman kikherne-erää kohti.

Mitä on tahini?

Tahini on murskatuista seesaminsiemenistä valmistettu tahna, jota käytetään paljon Lähi-idän, Aasian ja Afrikan ruokakulttuureissa. Tahini on mieto, kermainen ja öljyinen tahna, joka sopii monenlaisiin ruokiin, kuten hummukseen, halvaan, kastikkeisiin, leivonnaisiin ja vihannesten lisäkkeisiin. Tahini on myös ravitseva ja terveellinen ruoka-aine, sillä se sisältää runsaasti proteiinia, kuitua, kalsiumia, rautaa ja muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Tahinia voi ostaa valmiina kaupasta tai sitä voi tehdä itse paahdetuista seesaminsiemenistä ja öljystä. Tahinin säilyvyys on hyvä, kunhan se pidetään viileässä ja sekoitetaan ennen käyttöä.

Reseptissä käytetyt tuotteet

*Kikherne
*Vaalea raakatahini
*Juustokumina

Falafel-pyöryköiden valmistus

Huuhtele kikherneet siivilässä ja laita ne isoon kattilaan. Kaada päälle runsaasti kylmää vettä niin, että kikherneet peittyvät. Anna liota huoneenlämmössä yön yli tai vähintään 8 tuntia. Valuta liotusvesi pois, huuhtele kikeherneet ja kaada päälle uutta vettä niin, että kikherneet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes kikherneet ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta hyvin ja huuhtele kylmällä vedellä.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita ne monitoimikoneen kulhoon ja lisää tahini, perunajauhot, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Aja tasaiseksi massaksi, mutta älä soseuta liikaa. Lisää lopuksi hienonnetut yrtit ja sekoita lyhyesti. Muotoile kostutetuin käsin massasta pyöryköitä ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Valele pyörykät öljyllä ja pyörittele seesaminsiemenissä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes falafelit ovat saaneet väriä. Käännä falafelit varovasti puolessa välissä paistoaikaa.

Tarjoile falafel pyörykät haluamiesi lisukkeiden kanssa. Voit esimerkiksi täyttää pitaleivät salaatin, tomaatin, kurkun, marinoidun punasipulin ja vegaanisen jogurttikastikkeen kanssa ja lisätä falafel pyörykät päälle. Tai voit tehdä falafelsalaatin sekoittamalla salaattia, kirsikkatomaatteja, kurkkua, oliiveja ja sitruunavinaigrettea ja asettelemalla falafelit salaatin päälle.

Resepti

falafel pyörykät

Falafel pyörykät uunissa

Falafel on Lähi-idästä kotoisin oleva kasvisruoka, joka valmistetaan yleensä uppopaistamalla kikherneistä ja mausteista tehtyjä pyöryköitä. Falafelit tarjoillaan pitaleivän, salaatin ja vegaanisen jogurttikastikkeen kanssa, mutta ne sopivat myös muiden lisukkeiden seuraksi.
Valmisteluaika 9 tuntia
Kypsennysaika 15 minutes
Kokonaisaika 9 tuntia 15 minutes
Ruokalaji Pääruoat, Pihvit ja pyörykät
Ruokakulttuuri lähi-itä
Annoksia 30

Ainesosat
  

  • 400 g kuivattuja kikherneitä
  • 1 pieni sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl vaaleaa tahinia
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 2 tl juustokuminaa
  • 1 1/2 tl suolaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1 dl tuoretta persiljaa
  • 1 dl tuoretta korianteria
  • 1/2 tuoretta minttua
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl seesaminsiemeniä

Valmistus
 

  • Huuhtele kikherneet siivilässä ja laita ne isoon kattilaan. Kaada päälle runsaasti kylmää vettä niin, että kikherneet peittyvät. Anna liota huoneenlämmössä yön yli tai vähintään 8 tuntia.
  • Valuta liotusvesi pois, huuhtele kikeherneet ja kaada päälle uutta vettä niin, että kikherneet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes kikherneet ovat juuri ja juuri kypsiä. Valuta hyvin ja huuhtele kylmällä vedellä.
  • Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita ne monitoimikoneen kulhoon ja lisää tahini, perunajauhot, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Aja tasaiseksi massaksi, mutta älä soseuta liikaa. Lisää lopuksi hienonnetut yrtit ja sekoita lyhyesti.
  • Muotoile kostutetuin käsin massasta pyöryköitä ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Valele pyörykät öljyllä ja pyörittele seesaminsiemenissä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes falafelit ovat saaneet väriä. Käännä falafelit varovasti puolessa välissä paistoaikaa.
  • Tarjoile falafelit haluamiesi lisukkeiden kanssa.
Avainsana falafel pyörykät uunissa, falafel resepti, kikherne resepti, kikhernepyörykät