Siirry suoraan sisältöön

Cashewpähkinöiden eettisyys

Cashewpähkinät ovat suosituimpia pähkinöitä. Eikä ihme, ne maistuvat herkulliselta ja ovat ravitsemuksellisestikin oiva valinta. Niiden tuotantoon liittyy kuitenkin vakavia epäkohtia. Jos cashewpähkinöiden eettisyys on itselle tärkeää, kannattaa valita pähkinöitä, joilla on Reilun kaupan -merkki.

Cashewpähkinä

Mikä on cashewpähkinä?

Cashewpähkinä ei oikeastaan ole lainkaan pähkinä, vaikka sitä pähkinäksi kutsutaankin. Kuten mantelikin, cashew on virallisesti luumarja. Kyseessä on siis hedelmän, cashew-omenan siemen. Itse puu on myrkyllinen, mistä aiheutuukin osa cashew-tuotannon eettisistä ongelmista.

cashewpähkinöiden eettisyys

Cashewpähkinöiden eettisyys – ongelmat tuotannossa

Cashewpähkinöitä tuotetaan Aasiassa, Intian ollessa suurin tuottajamaa. Köyhissä maissa tuotantoon liittyy usein ongelmia. Vuosia sitten Human Rights Watch raportoi Vietnamissa huumeriippuvaisilla teetetystä pakkotyöstä cashew-viljelmillä. Suojavarusteita ei ollut tarjolla, jolloin cashewpuun myrkyt ja pöly aiheuttavat iho- ja hengitystieoireita. 

Tuotantoon liittyy myös useita muita vaarallisia ja epäeettisiä käytäntöjä kuten lapsityövoiman käyttö, vaaralliset työolosuhteet sekä työstä maksettu alhainen palkka. Vietnamissa ja Intiassa yli 14 tuhatta lasta työskentelee cashew-tuotannossa. Monilla näistä lapsista ei ole mahdollisuutta käydä koulua. Osassa viljelmiä cashewpähkinöitä kerätään käsin ilman suojakäsineitä, jolloin cashewhedelmän sisältämä myrkky polttaa ihon. Lisäksi myrkky aiheuttaa silmä- ja hengitystieoireita.

Intiassa suurin osa cashew-työntekijöistä on naisia, jotka ovat täysin riippuvaisia työstä ja joille maksetaan erittäin alhaista palkkaa. Useimmiten palkka maksetaan urakkapalkkana, joten nopeus on ratkaisevan tärkeää valmistusprosessin kaikissa vaiheissa. Tämä onkin yksi syy siihen, miksi monet eivät käytä suojakäsineitä.

Cashewpähkinöitä ostaessa kannattaakin hieman perehtyä kyseisten pähkinöiden eettisyyteen ennen ostopäätöstä. Onneksi kaupan hyllyltä löytyy myös Reilun kaupan cashewpähkinöitä, jotka ovat eettisempi valinta. Reilun kaupan merkki löytyy esimerkiksi Aduki-pähkinöistä.

Cashewpähkinä-reseptejä

chilipähkinät resepti
Uunissa paahdetut chilipähkinät

Uunissa paahdetut tuliset chilipähkinät valmistuvat hetkessä ja ovat terveellinen naposteltava hetkiin, jolloin tekee mieli jotain suolaista.

pasta alfredo resepti
Vegaaninen pasta Alfredo

Kermainen pasta Alfredo on lohturuokaa parhaimmillaan. Vegaanisena versiona tätä pastaa voi nauttia hyvällä omallatunnolla.

vegaaninen melanzane
Vegaaninen melanzane

Vegaaninen melanzane on loistavaa lohturuokaa ja sopii hyvin esimerkiksi terveelliseksi lasagnen korvikkeeksi. Tässä reseptissä juustokastikkeen tilalla käytetään liotetuista cashewpähkinöistä tehtyä kastiketta.