Hampurilaissämpylät

Vegaaninen porkkanalaatikko

Vegaaninen porkkanalaatikko

Vegaaninen porkkanalaatikko on herkullinen ja helppo jouluruoka, joka sopii myös muuhun vuodenaikaan. Tässä reseptissä käytetään kookoskermaa tuomaan täyteläisyyttä ja makua porkkanalaatikkoon. Inkivääri antaa laatikkoon pientä potkua. Vegaaninen porkkanalaatikko onnistuu ilman munia, kermaa ja voita, mutta maku on silti lempeä ja mehevä.

Maidoton porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko on perinteinen suomalainen ruoka, jota syödään usein jouluna. Porkkanalaatikko valmistetaan porkkanasoseesta, jonka voi ostaa myös valmiina, ja riisipuurosta, jotka sekoitetaan keskenään ja maustetaan siirapilla, suolalla, pippurilla ja muskotilla. Porkkanalaatikon pinnalle ripotellaan hieman korppujauhoja ja laitetaan muutama nokare margariinia ennen paistamista. Näin laatikko saa kullanruskean ja rapean pinnan.

Edullinen ja terveellinen juures

Porkkana on yksi suosituimmista ja monipuolisimmista juureksista, jota voi nauttia monella eri tavalla. Lisäksi porkkana on täynnä ravintoaineita, jotka edistävät terveyttä ja hyvinvointia.

     

      1. Porkkana sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, joka on tärkeä näön, ihon ja limakalvojen kannalta. Beetakaroteeni muuttuu kehossa A-vitamiiniksi, joka auttaa torjumaan vapaita radikaaleja ja hidastamaan ikääntymisen merkkejä. Beetakaroteeni voi myös suojata syövältä, sillä se estää solujen vaurioitumista ja tulehdusta.

      1. Porkkana on hyvä kuidun lähde, joka tukee ruoansulatusta ja suoliston toimintaa. Kuitu auttaa pitämään verensokerin tasaisena, ehkäisemään ummetusta ja alentamaan kolesterolia. Porkkana voi myös lievittää vatsavaivoja, kuten närästystä, ripulia ja mahahaavaa, sillä se suojaa ja uudistaa vatsan ja suoliston limakalvoja.

      1. Porkkana on hyväksi sydämelle, sillä se sisältää kaliumia, joka säätelee verenpainetta ja tekee verisuonista joustavampia. Porkkanassa on myös kumariinia, joka on luonnollinen verenohennusaine ja sydämen suojelija. Porkkana alentaa kolesterolia myös siksi, että sen vesiliukoiset kuidut sitovat sappihappoa ja poistavat sitä kehosta.

      1. Porkkana on loistava välipala tai naposteltava, sillä se auttaa pitämään nälän loitolla ja antaa energiaa. Porkkana parantaa myös suun terveyttä, sillä sen rouskuttelu puhdistaa hampaita ja ikeniä plakista ja bakteereista. Porkkana stimuloi myös syljen eritystä, mikä auttaa neutraloimaan happoja ja estämään hampaiden reikiintymistä.

      1. Porkkana vahvistaa kynsiä ja hiuksia sekä edistää kaunista rusketusta.

    Porkkanalaatikon valmistus

    Kuori ja kuutioi porkkanat. Laita porkkanat ja vesi kattilaan, ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella tai perunasurvimella.

    Valmista riisipuuro. Laita riisi ja 1 dl porkkanien keitinvettä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää kookosmaito, kuumenna kiehuvaksi ja alenna sitten lämpöä niin, että seos poreilee hiljalleen. Hauduta kannen alla noin 40 minuuttia, kunnes riisi on pehmeää ja kookosmaiton on imeytynyt riisiin. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa porkkanien keitinvettä.

    Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä. Sekoita kulhossa porkkanasose, riisipuuro, margariini, korppujauho, siirappi, suola, maustepippuri, muskotti ja inkivääri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai siirappia. Kaada seos vuokaan tasaisesti. Ripottele päälle korppujauhoja ja lisää muutama nokare margariinia. Paista uunissa noin 1,5 tuntia, kunnes pinta on ruskistunut ja rapea.

     

    vegaaninen porkkanalaatikko

    Vegaaninen porkkanalaatikko

    Vegaaninen porkkanalaatikko on herkullinen ja helppo jouluruoka, joka sopii myös muuhun vuodenaikaan. Tässä reseptissä käytetään kookoskermaa tuomaan täyteläisyyttä ja makua porkkanalaatikkoon. Inkivääri antaa laatikkoon pientä potkua. Vegaaninen porkkanalaatikko onnistuu ilman munia, kermaa ja voita, mutta maku on silti lempeä ja mehevä.
    Valmisteluaika 1 tunti
    Kypsennysaika 1 tunti 30 minutes
    Kokonaisaika 2 tuntia 30 minutes
    Ruokalaji Pääruoat, Uuniruoat
    Ruokakulttuuri pohjoismainen, suomalainen
    Annoksia 8

    Ainesosat
      

    Porkkanalaatikko

    • 1 kg porkkanoita
    • 5 dl vettä
    • 1 dl puuroriisiä
    • 5 dl kookosmaitoa
    • 1/2 tl suolaa
    • 50 g vegaanista margariinia
    • 1/2 dl korppujauhoja
    • 1/2 dl siirappia
    • 1/4 tl jauhettua maustepippuria
    • ripaus muskottipähkinää
    • ripaus inkivääriä

    Lisäksi

    • 1 rkl öljyä vuoan voiteluun
    • 1/2 dl korppujauhoja pinnalle
    • 2 rkl vegaanista margariinia pinnalle

    Valmistus
     

    • Kuori ja kuutioi porkkanat. Laita porkkanat ja vesi kattilaan, ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella tai perunasurvimella.
    • Laita riisi ja 1 dl porkkanien keitinvettä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
    • Lisää kookosmaito, kuumenna kiehuvaksi ja alenna sitten lämpöä niin, että seos poreilee hiljalleen. Hauduta kannen alla noin 40 minuuttia, kunnes riisi on pehmeää ja kookosmaiton on imeytynyt riisiin. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa porkkanien keitinvettä.
    • Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele uunivuoka öljyllä.
    • Sekoita kulhossa porkkanasose, riisipuuro, margariini, korppujauho, siirappi, suola, maustepippuri, muskotti ja inkivääri. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai siirappia.
    • Kaada seos vuokaan tasaisesti. Ripottele päälle korppujauhoja ja lisää muutama nokare margariinia.
    • Paista uunissa noin 1,5 tuntia, kunnes pinta on ruskistunut ja rapea.
    Avainsana maidoton porkkanalaatikko, porkkanalaatikko ilman kananmunaa, vegaaninen porkkanalaatikko