Hampurilaissämpylät

Bataatticurry

Bataatticurry

Helppo ja herkullinen arkiruoka

Bataatticurry on helppo ja herkullinen arkiruoka, joka maistuu koko perheelle. Tässä reseptissä bataatti, kikherneet ja tomaatti kypsyvät mausteisessa kookoskermakastikkeessa. Tarjoa bataatticurry riisin, naan-leivän tai jogurtin kanssa.

Bataatticurry

Bataatticurry yhdistää eri kulttuurien makuja

Bataatticurry on herkullinen ja helppo ruoka, joka sopii niin arkeen kuin juhlaan. Mutta mistä tämä maukas kastike on kotoisin? Bataatticurryn alkuperä ei ole yksiselitteinen, sillä bataatteja ja currya on käytetty eri puolilla maailmaa jo pitkään. Yksi mahdollinen syntypaikka on Intia, jossa bataatti tunnetaan nimellä shakarkandi ja sitä käytetään monissa kasviscurryissa.

Bataatti on kotoisin Etelä-Amerikasta, mutta se levisi Euroopan siirtomaavaltojen mukana muualle maailmaan 1500-luvulla. Curry taas on yleisnimitys mausteseoksille, jotka sisältävät usein kurkumaa, kuminaa, korianteria, chiliä ja muita aineksia. Curryn historia ulottuu tuhansien vuosien taakse ja sen reseptejä on lukemattomia. Bataatticurry on siis fuusioruokaa parhaimmillaan: se yhdistää eri kulttuurien makuja ja aineksia harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Onko bataatti terveellistä?

Bataatti on maukas ja monipuolinen juures, joka sopii niin keittoihin, paistoksiin kuin leivontaan. Mutta tiesitkö, että bataatti on myös erittäin terveellinen?

Bataatti sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä immuunijärjestelmän toiminnalle, ihon ja näön terveydelle sekä solujen suojelulle hapettumisstressiltä. Yksi keskikokoinen bataatti (noin 150 g) kattaa jopa 400 % päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta ja noin 40 % C-vitamiinin tarpeesta .

Bataatti on myös hyvä kuidun lähde, joka edistää ruoansulatusta, kylläisyyden tunnetta ja verensokerin tasapainoa. Bataatin kuiduista osa on resistenttiä tärkkelystä, joka toimii prebioottina eli ruokkii suoliston hyödyllisiä bakteereja .

Bataatti sisältää myös muita vitamiineja, kuten B-vitamiineja, sekä kivennäisaineita, kuten kaliumia, mangaania ja kuparia. Kalium auttaa säätelemään verenpainetta ja sydämen rytmiä, mangaani tukee luuston ja ihon terveyttä ja kupari edistää punasolujen muodostumista .

Bataatin väri kertoo sen antioksidanttipitoisuudesta. Oranssit bataatit ovat täynnä beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Violetit bataatit puolestaan sisältävät antosyaaneja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja anti-inflammatorisia yhdisteitä. Tutkimusten mukaan bataatin voimakkaat antioksidantit voivat vähentää syöpäriskiä.

Bataatti

Täältä löydät lisää vinkkejä bataattiruokien valmistukseen: Bataatti on maukas ja monipuolinen kasvis

Kikherneiden esikäsittely

Kikherneet ovat herkullinen ja monipuolinen raaka-aine, jota voi käyttää monella tavalla ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kikherneet ovat myös edullisia ja proteiinipitoisia, joten ne sopivat hyvin kasvisruokavalioon. Voit käyttää tässä reseptissä joko säilykekikherneitä tai kuivattuja kikherneitä.

Jos käytät kuivattuja kikherneitä, muista liottaa niitä vedessä vähintään 10 tuntia tai yön yli. Liotuksen jälkeen keitä niitä noin tunnin ajan, kunnes ne ovat pehmeitä mutta eivät hajoa. Voit maustaa keitinveden esimerkiksi laakerinlehdillä, valkosipulilla tai suolalla.

Säilykekikherneet tulee huuhdella hyvin ennen käyttöä. Liemi eli aquafaba kannattaa säästää, sillä siitä voit tehdä vegaanisia marenkeja, suklaamoussea tai majoneesia.

Bataatticurryn valmistus

Oletko valmis herkuttelemaan maailman parhaalla bataatticurrylla? Bataatticurry on täydellinen ruoka kylmiin iltoihin, kun haluat lämmittää kehoa ja mieltä.

Näin valmistat bataatticurryn:

Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.

Lisää tomaattimurska, kookoskerma ja bataattikuutiot. Keitä kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes bataatti on pehmeää.

Valuta ja huuhtele kikherneet. Lisää ne kattilaan ja kuumenna. Tarkista maku.

Ripottele pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoile riisin, naan-leivän tai jogurtin kanssa.

Voit käyttää muitakin kasviksia bataatin sijaan tai lisäksi, esimerkiksi porkkanaa, kukkakaalia tai paprikaa. Bataatticurryyn sopivat hyvin erilaiset kasvikset kuten porkkana, paprika, munakoiso ja kukkakaali. Jos haluat lisätä proteiinia, voit lisätä myös tofua tai tempehiä.

Bataatticurry

Bataatticurry on helppo ja herkullinen arkiruoka, joka maistuu koko perheelle. Tässä reseptissä bataatti, kikherneet ja tomaatti kypsyvät mausteisessa kookoskermakastikkeessa. Tarjoa bataatticurry riisin, naan-leivän tai jogurtin kanssa.
Valmisteluaika 10 minutes
Kypsennysaika 20 minutes
Kokonaisaika 30 minutes
Ruokalaji Pääruoat, Padat
Ruokakulttuuri aasialainen, intialainen
Annoksia 2
Calories 355 kcal

Ainesosat
  

  • 1 iso bataatti
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 tl curryjauhetta
  • 1 tl garam masalaa
  • 1 tl suolaa
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 400 ml kookoskermaa
  • 1 prk kikherneitä
  • tuoretta korianteria
  • 1 lime

Valmistus
 

  • Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli.
  • Kuumenna öljy isossa kattilassa tai paistinpannussa. Lisää sipuli, valkosipuli, curryjauhe, garam masala ja suola. Kuullota muutama minuutti miedolla lämmöllä.
  • Lisää tomaattimurska ja kookoskerma. Kiehauta ja alenna lämpöä. Lisää bataattikuutiot ja anna kastikkeen hautua kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes bataatti on pehmeää.
  • Huuhtele ja valuta kikherneet. Lisää ne kastikkeeseen ja kuumenna. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.
  • Hienonna tuoretta korianteria ja ripottele sitä annosten päälle. Purista päälle hieman limemehua. Nauti bataatticurry riisin, naan-leivän tai jogurtin kanssa.
Avainsana bataatti, bataatticurry, kikherne